Linkuri accesibilitate

Vitalie Curagău: „Se va alege o brânză din Moldova noastră...”


Opiniile unui moldovean stabilit la Moscova.

Potrivit datelor CEC, în primul tur al scrutinului prezidențial în Rusia, în total, în opt secţii de vot şi-au exprimat opţiunea 4,5 mii de cetăţeni ai Moldovei. Cat e de mare interesul moldovenilor la lucru în Federația Rusă pentru alegerile din 13 noiembrie, l-am întrebat pe Vitalie Curagău care, de zece ani, muncește într-o suburbie a Moscovei.

Vitalie Curagău: „Trebuie preşedinte, dar nu trebuie Parlament. În familie este bărbat şi soţie şi se conduc unul pe altul. Şi dacă, să presupunem, am greşit eu, rabd eu şi conduce soţia. Dacă a greşit soţia, conduc eu. Dar acolo se mănâncă ca și câinii, fură toţi în toate părţile. Şi preşedintele ţării e unul, dar aceştia sunt o sută şi toţi au pază, toţi au toate celea. Nu ne trebuie atâţia, oameni buni. Ne trebuie preşedintele şi vreo câţiva acolo, să ai ce cere de la dânsul. Un an, doi, trei ani de zile nu a făcut nimic? Cum le-am spus odată, nu le-a convenit. Au zis să alegem la Vărzăreşti primarul. Le-am spus: „Eu aleg, dar tu dacă în doi ani de zile ceva bun, bine. Dacă nu, scos pe stadion şi ce alege satul”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

Eu în zece luni şi jumătate am fost în Rusia. Când mă duc să trec revizia tehnică la maşină, mă iau în râs: „Maşina numai 500 de kilometri a mers”. Dar pentru ce plătesc eu 3.000 de lei pentru revizia tehnică la maşină, cu tot cu asigurări? Dar un moş Ion, care are un Jiguli ori un Moskvici şi iese de două ori până la cotă şi înapoi şi plăteşte 2.000 de lei pe an? Pentru ce plătim în dodii?”

Europa Liberă: Zici că nu e nevoie de deputaţi. Dar Republica Moldova este un stat cu mai multe puteri – puterea legislativă, executivă, judecătorească şi preşedintele. Voi ce fel de preşedinte vreţi să fie în fruntea ţării?

Vitalie Curagău: „Vrem ca preşedintele să fie pentru popor.”

Europa Liberă: Concret ce să facă el?

Vitalie Curagău: „Să hotărască ori cu unul, ori cu altul. Dar pun piedici cu vămile acestea. Ei şed atâţia în Parlament. Atâta muncă până am ajuns în Rusia, de şapte ori am descărcat microbuzul de toate pachetele, iar la ucraineni ne-au și luat carnea, tot jos, că suntem un hotar, că ne înţelegem. Daţi pace norodului măcar să se ducă să mănânce o bucată de pâine cum poate. Îi pun beţe în roate peste tot locul.”

Europa Liberă: Aceste alegeri de duminică din Moldova decid încotro Moldova: cu Estul sau cu Vestul?

Vitalie Curagău: „Parcă se zice că Maia Sandu e cu Europa, iar Igor Dodon cu Rusia. Dar nu ştiu, dacă e cu Rusia, deja îi pune piedici din partea cealaltă Ucraina. Dodon a mai zis nişte vorbe şi Ucraina nu prea îl suferă. Toţi spun că are chip să câştige Dodon. Eu nu ştiu cine va câştiga.”

Europa Liberă: Dacă ajunge domnul Dodon în fruntea ţării, ce trebuie şi ce poate să facă el?

Vitalie Curagău: „Nu ştiu ce va face. Pentru mine, în primul rând, nu face nimeni nimic. Cum pot, aşa mă descurc. Dar măcar să dea voie norodului să-şi facă o bucată de pâine. Dar dacă va descurca aşa ca să ne închidă drumul spre Rusia şi să nu poţi să te duci nici în Europa, nici dincolo, nu ştiu ce va fi la noi. Se va răscula lumea. E rău.”

Europa Liberă: Voi veţi merge să votaţi duminică sau nu?

Vitalie Curagău: „Nu. Fiindcă eu sunt în Rusia. Unde să merg să votez?”

Europa Liberă: La ambasadă.

Vitalie Curagău: „Sunt departe de ambasadă. Era normal să fie secţii de votare prin regiuni, aici trebuie să fie vreo 50.000 de moldoveni. Eu am de lucru acum, nu am când mă plimba pe drumuri.”

Europa Liberă: Şi atunci veţi avea pretenţii că a ajuns preşedintele pe care nu l-aţi votat şi nu face ceea ce aşteptaţi voi?

Vitalie Curagău: „Nu pune niciunul în traistă, oricare ar fi.”

Europa Liberă: Adică, vă este indiferent?

Vitalie Curagău: „Eu am văzut ce-i. Alege-l pe unul, pe altul... De când s-au dat de o parte nici cu acela, nici cu celălalt 25 de ani. Ce au făcut pentru norod? Impozitele le măresc, tot scumpesc. Dar pentru norod? Pe copii îi impun să înveţe, dar de lucru nu le mai dau. În ţară cine lucrează? Numai bandiţii şi alergarii. Poţi lucra? Ei învaţă, dar unde lucrează? Ca să te angajezi pădurar, trebuie să dai vreo 5.000 de euro şi a doua zi te dau afară. Cui trebuie asta? E hoţie peste tot. Ca să te angajezi undeva, poţi intra fără mită? Dacă a învăţat, dă-i de lucru. La noi nu-i regulă, s-a încuibat cuibul cel vechi. Şi până nu vom dat jos Parlamentul, nu va fi ordine.”

Europa Liberă: Viitorul Moldovei cine îl face?

Vitalie Curagău: „Deja au spus prezicătorii că în vreo 30 de ani va dispărea Moldova. Se va alege o brânză din Moldova noastră. Pleacă lumea în Franţa, în toate părţile. Va dispărea care şi pe unde şi vor rămâne numai cei de la conducere. De rău, de bine, am de lucru, o bucăţică o am, dacă vreau 100 de grame le am. Dacă stai acasă de unde să iei, dacă nu ai? Trebuie un ban pentru copii, ai de unde îl da. Dar așa, stai acasă.”

Europa Liberă: Pentru voi Federaţia Rusă rămâne ţara unde câştigaţi bucata de pâine.

Vitalie Curagău: „Dar unde să câştig o bucată de pâine? Eu ca să mă duc în Franţa limba nu o ştiu. Dar aş putea să mă duc liber... Am aici nişte băieţi care au dat la paşaport românesc, primesc cetăţenia română şi zic: „Dacă mă deportează de aici, mă duc în Europa”. Ce să facă?”

Europa Liberă: Dar mai există pericolul acesta al deportării din Federaţia Rusă?

Vitalie Curagău: „Există. E greu. Lumea se gândeşte şi aşa, şi altfel, nu ştie cum să facă. Până nu se va răscula lumea, probabil, nu va fi ordine. Faci vreo două ruble, când te duci acasă, îţi măresc impozitele, scumpesc benzina şi iar rămâi cu papucii pe dos.”

XS
SM
MD
LG