Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton și Casa Albă reacționează după noaptea alegerilor


Hillary Clinton după comentarea rezultatelor alegerilor
Hillary Clinton după comentarea rezultatelor alegerilor

„Trebuie să învățăm din greșeli și să ne continuăm munca” (Barack Obama).

În primul discurs ținut după înfrângerea suferită în alegerile prezidențiale, democrata Hillary Clinton a declarat că speră ca noul președinte Donald Trump să fie cu adevărat „președintele tuturor americanilor” și le-a cerut simpatizanților ei, zecilor de milioane care au votat pentru ea să accepte rezultatul și să-i dea noului președinte o șansă să conducă țara. „Schimbarea pașnică la putere este unul din principiile fundamentale ale democrației noastre” a reamintit Clinton.

Hillary Clinton i-a îndemnat pe toți cei care au susținut-o să rămână „angajați” pentru că „visul american este pentru toți oamenii, toate rasele, toate religiile, pentru toate minoritățile”.

Președintele Barack Obama în cursul dimineții
Președintele Barack Obama în cursul dimineții

A urmat președintele Barack Obama, care a fost foarte activ în campania electorală democrată, împreună cu soția sa Michelle. Înfrângerea suferită de Hillary Clinton pune sub semnul întrebării și moștenirea pe care o lasă Obama, după opt ani ai la Casa Albă.

„Am vorbit cu DonaldTrump și l-am invitat joi la Casa Albă pentru a discuta tranziția. Vreau o tranziție reușită, pentru că o tranziție fără confruntări este un principiu de bază al democrației noastre” a declarat Obama, care era însoțit la conferința de presă de vicepreședintele Joe Biden.

„Lui Hillary Clinton i-am spus cât de mândru sunt de ea iar faptul că a fost prima femeie candidată la președinție le dă și fetelor noastre o nouă perspectivă”, a continuat președintele.

Obama s-a declarat încrezător că noul președinte va încerca să închidă „fisurile” din societate care s-au adâncit în cursul unei campanii foarte dure, că va conduce în spiritul „respectului pentru instituții, pentru modul fiecăruia de a trăi, respect pentru domnia legii”.

„Merită să lupți pentru ce crezi că este drept, chiar dacă mai și pierzi. Așa funcționează politica. Trebuie să învățăm din greșeli și să continuăm munca”, a încheiat președintele Obama scurta conferință de presă de la Casa Albă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG