Linkuri accesibilitate

Iohannis se pune la dispoziția lui Trump: Parteneriatul Strategic cu SUA va continua


În luările de poziție ale oficialilor români nu există nici temeri, nici dubii: viitorul axei București-Washington este sigur din punctul lor de vedere.

Cum au reacționat politicienii români la victoria lui Donald Trump, în corespondența zilei de la București.

Liderii și analiștii români sunt convinși că alegerea lui Donald Trump la Casa Albă nu va schimba relația privilegiată pe care și-a construit-o România cu Washingtonul. În luările de poziție ale oficialilor români nu există nici temeri, nici dubii: viitorul axei București-Washington este sigur din punctul lor de vedere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

În scrisoarea de felicitare pe care i-a trimis-o Klaus Iohannis președintelui ales al Statelor Unite, liderul român își exprimă „întreaga disponibilitate” de a lucra împreună cu Donald Trump pentru „promovarea obiectivelor comune” mizând pe „relația solidă dintre România și Statel Unite ale Americii, prin Partenreiatul Strategic pentru secolul 21”. „România este pe deplin conștientă de responsabilitățile care provin din calitatea de aliat și partener strategic al SUA", se mai arată în mesajul trimis de Iohannis în care subliniază că Bucureștiul „înțelege pe deplin” să contribuie la „eforturile comune” pentru „promovarea” securității și stabilității în regiune.

Premierul Dacian Cioloș a vorbit la rândul său despre importanța Parteneriatului Strategic, amintind că acesta a supraviețuit schimbărilor la vârf, care au avut loc atât la București, cât și la Washington .

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a subliat în mesajul său către noul președinte american „importanța deosebită și determinarea României de a continua să acționeze pentru consolidarea pe mai departe a legăturilor transatlantice”.

Fostul președinte Traian Băsescu numește alegerea lui Trump, „SUAexit” și o alătură Brexit-ului, explicând că cele două situații sunt semnale că oamenii vor să pună capăt prin vot guvernărilor care au uitat să privească spre proprii cetățeni. Nici Băsescu nu anticipează însă vreo modificare în relația București-Washigton, explicând că în primul său discurs președintele ales al Americii a declarat că prietenii Statelor Unite vor rămâne prietenii Statelor Unite. Ar fi foarte important a mai adăugat Băsescu, dacă Trump va delega, așa cum a făcut Obama, politica externă către vicepreședintele său.

La rândul său, Ion Iliescu, care a fost șeful statului vreme de zece ani a atras atenția că România trebuie să știe să folosească „în mod eficient” relația care s-a construit în timp cu Statele Unite. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea a precizat că este „o victorie a democrației” Statelor Unite și că e convins că parteneriatul dinre Washington și București „va rămâne unul puternic”, în vreme ce președinta liberalilor, Alina Gorghiu s-a declarat convinsă că SUA vor rămâne același aliat de încredere în cadrul NATO și aceeași țară care menține relații foarte bune cu Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG