Linkuri accesibilitate

Piețele financiare reacționează la alegerea lui Donald Trump


Euro și yenul câstigă teren în fața dolarului care, însă, pare să se stabilizeze pe măsură ce piețele financiare se obișnuiesc cu ideea unei victorii a lui Trump.

Victoria republicanilor în Congresul american, dar mai ales victoria miliardarului Donald Trump în alegerile prezidențiale de marți a trimis o undă de șoc în lumea finanțelor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Investitorii s-au grăbit să se retragă de pe bursă pentru a se „refugia” în valori tradiționale, sigure, cum este aurul, a cărui valoare a urcat brusc cu 5,4%. Moneda mexicana, peso, a coborat la cea mai mica valoare din istorie, ca reacție la declarațiile de campanie ale lui Trump că va ridica un zid la granița cu Mexic, pentru a stăvili imigrația.

Toate bursele asiatice au deschis în scădere. In Japonia, indicele Nikkei 225 a scazut cu 5,2%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 3,8%, iar bursa de la Shanghai deschis în pierdere cu 1,6%. In Australia, indicele principal al bursei, a scazut cu 2,1%, in timp ce bursa din Coreea de Sud a înregistrat un minus cu 3,1%. Bursa de la Bombay a pierdut chiar 6%.

Bursele europene au reacționat, de asemenea, nervos în orele dinainte de începerea tranzacțiilor. Se prefigura o cădere mai pronunțată decât cea provocată în vară de votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Se pare însă că tonul reconciliant al discursului ținut de Trump după anunțarea victoriei, a mai liniștit spiritele așa că pentru moment, pierderile nu depășesc în medie 1%.

Belgianul Peter Praet, membru în comitetul director al Băncii Centrale Europene, a făcut miercuri un apel la calm: „Cred că trebuie să fim calmi, cu siguranță mai calmi decât piețele", a declarat Peter Praet cu ocazia unei conferințe organizate la Bruxelles de Banca Națională a Belgiei.

Exceptie au făcut bursele din Elveția și Rusia, relatează presa elvețiană. Motivele sunt însă diametral opunse:în cazul Rusiei, pentru că Trump a făcut declarații conciliante la adrea Kremlinului, în cazul Elveției pentru că este considerată țara de refugiu al valorilor în perioade de incertitudine.

Euro si yenul câstigă teren în fața dolarului care, însă, pare să se stabilizeze pe măsură ce piețele financiare se obișnuiesc cu ideea unei victorii a lui Trump.

În America, indicele principal S&P 500 a pierdut mai mult de 4%, iar indicele Dow Jones a scazut cu aproape 3.42%. Lumea finanțelor miza pe o victorie a democratei Hillary Clinton și pe continuitate. Venirea lui Donald Trump la Casa Albă aduce cu sine multă incertitudine, cel puțin în acest moment. Pentru că nimeni nu știe, câte din declarațiile controversate făcute de Trump în cursul campaniei vor fi deveni realitate: el a vorbit despre zidul pe care-l va ridica la granița cu Mexic, despre faptul că trebuie renegociate, în avantajul Americii, toate marile acorduri comerciale internaționale, a promis că va readuce în țară fabricile care s-au mutat peste hotare din motive de competitivitate. A promis însă și investiții majore în infrastructură, noi locuri de muncă și, în general, o creștere substanțială a cîștigurilor individuale, toate promisiuni are au nevoie de piețe financiare funcționale. Și stabile.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG