Linkuri accesibilitate

„Cercul vicios al unei tot mai profunde intoleranțe: misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul” (România liberă)


Opțiunea cetățenilor americani va reverbera dincolo de granițele SUA („22”).

Încă de dimineață, pe paginile electronice ale publicațiilor din România existau evaluări ale consecințelor posibilei victorii a lui Donald Trump la președinția Statelor Unite. Comentatorii consideră în general că Trump este, de fapt, încarnarea unei tendințe mai larg răspândite în spațiul euroatlantic decât ar presupune o simpla confruntare electorală din America.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Răzvan Chiruță scrie în România liberă că Trump nu va provoca probabil al treilea război mondial. NATO va continua să amplaseze baze militare în Europa și scutul de la Deveselu nu va fi dezafectat. În schimb, pericolul există, vine din altă direcție. „Era tot mai clar că lumea occidentală se săturase să mai fie politicoasă, să mai fie atentă cu străinii din mijlocul său [...]. Popularitatea tot mai mare a extremei drepte în Europa o demonstrează. Brexit-ul, cauzat în mare parte de dorința de a scăpa de migranții din Marea Britanie, a confirmat-o oficial. Opțiunea americanilor pentru Donald Trump închide, practic, acest cerc vicios al unei tot mai profunde intoleranțe. Misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul”. Adepții acestui set de idei ar căpăta, prin victoria lui Trump, dreptul de a le exprima fără fereală, mai spune jurnalistul României libere.

Săptămânalul 22 publică o analiză semnată de George Vișan pornind de la ideea că „Opțiunea cetățenilor americani pentru unul dintre candidați va reverbera dincolo de granițele SUA”. E deja truism că „politica internă a unui stat aflat în poziția SUA are un impact disproporționat asupra sistemului internațional”. Problema este, din punctul de vedere al lui George Vișan, că, din cei patru candidați care au contat în scrutinul american, numai Hillary Clinton a aderat fără echivoc la valorile euroatlantice. Trump și-a exprimat din primul până în ultimul moment preferința pentru liderul rus Vladimir Putin, cu toate elementele de program electoral deduse de aici: ca șef de stat, ar renunța la actualele tratate de liber schimb, ar opri imigrația, ar recunoaște implicit anexarea Crimeii susținând eliminarea sancțiunilor impuse Federației Ruse din acest motiv, ar decide aplicarea selectivă a celebrului articol 5 din Tratatul NATO. „Peste noapte, scrie George Vișan, toate garanțiile de securitate acordate Europei s-ar evapora. Deciziile privind scutul antirachetă, deja desfășurat în România, precum și acțiunile de reasigurare ale flancului estic în fața asertivității și revizionismului Rusiei ar putea fi reconsiderate pentru o relație mai bună Washington-Moscova”. Ca semnal de alarmă pentru Europa centrală și de est, e amintită recenta „super-ofertă” diplomatică propusă de președintele Putin Statelor Unite: „relansarea relațiilor bilaterale [...], respectiv suspendarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeei, retragerea scutului antirachetă și suspendarea măsurilor de reasigurare a flancului estic. Președintele Donald Trump ar putea fi destul de ignorant și rău-voitor pentru a accepta o astfel de înțelegere cu idolul său de la Kremlin”, comentează Vișan.

Editorialul lui Adrian Pătrușcă din Evenimentul zilei se oprește la o temă de campanie electorală românească, puternic încărcată polemic: să fie sau să nu fie referendum de modificare a Constituției la articolul care definește căsătoria, odată cu legislativele din decembrie? Pătrușcă nu vede cu ochi buni opinia exprimată de președinte Klaus Iohannis – mai degrabă un apel la toleranță, deci fără acest referendum care ar exclude căsătoriile între persoane de același sex, dar nici opiniile unor colegi din presă, precum Sabina Fati sau Cristian Pârvulescu, care au avertizat că e riscant să se apeleze prea des la consultarea directă a poporului.

XS
SM
MD
LG