Linkuri accesibilitate

Vlad Iurașco: „Un diagnostic pentru Moldova - confuzie și frică”


Vlad Iurașco
Vlad Iurașco

Despre alegeri, în dialog cu un medic moldovean stabilit în Canada.

Aflați la mii de kilometri distanță, moldovenii din diasporă spun că le pasă de țara lor natală și cred ca votul lor va decide viitorul ei european, la care poate să contribuie și viitorul președinte pe care aceștia îl vor onest, care va lua decizii în baza legii, a rațiunii și a bunului simț. Solidari cu toți conaționalii lor se arată și membrii Comunității Moldovenilor din orașul Calgary, Canada. Votanții spun că cea mai apropiată secție de votare este în orașul american Seattle, iar ca să ajungă acolo, trebuie să parcurgă peste o mie de kilometri. Toate mesajele video au fost plasate pe o platformă online, care a fost creată recent și face parte din campania ,,ADOPTĂ UN VOT". În prezent, pagina de Facebook „ADOPTĂ UN VOT”' este susținută de aproximativ 33 de mii de internauți. Printre acestea este și doctorul Vlad Iurașco care de 11 ani s-a stabilit cu familia în Canada.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:48 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vorbind despre alegerile de duminică, 13 noiembrie, din Republica Moldova, voi, care sunteți departe de casă, cât de mult țineți să ajungeți la acest scrutin prezidențial? Și de ce contează votul diasporei atât de mult? De ce te întreb? Pentru că pe rețelele de socializare s-a pornit această mobilizare masivă a celor din comunitatea moldovenilor.

Vlad Iurașco: „Deoarece am plecat demult din țară, poate unii cu 10-15 ani în urmă, mulți încă țin la Moldova. Și mulți pleacă înapoi acasă și văd că încă e sărăcie și nimic nu s-a schimbat. Și toți vor o schimbare pozitivă. Noi credem că acum e momentul, când este un lider pe care să îl votăm, care va începe o schimbare pozitivă.”

Europa Liberă: Dar hai să vedem în ce constă această schimbare pe care o așteptați voi. De unde începe această schimbare? De 25 de ani politicienii promit să aducă schimbare.

Vlad Iurașco: „Corect. Dar nu cred că până acum am avut un politician cu experiență. Și nu cred că am avut un politician integru care să aibă convingerea și puterea să facă aceasta. De aceea și ne mobilizăm așa de tare acum. Să spun cinstit, în ultimii 12-15 ani nu văd niciun lider. De aceea și nu am participat la alegeri. Dar acum văd ceva pozitiv.”

Europa Liberă: Și chiar schimbarea începe de la o singură persoană? Cea care va ajunge în fruntea țării?

Vlad Iurașco: „Nu, nu începe numai de la aceasta, niciodată cu unul nu învingi. Niciodată. Dar schimbarea începe cu un lider puternic. Când ești unul, e greu să schimbi ceva, dar îți formezi o echipă și începi. Eu nu cred că în Moldova, dacă alegem un lider puternic acum, în cinci ani va fi ceva considerabil schimbat. Va fi încă mult de lucru. Aceasta nu se va întâmpla peste noapte, poate în 5-10-20-30 de ani, nu știu. În Moldova trebuie să începi de la elevii din școală. Dar e bine că acum este cineva care poate să fie liderul acela.”

Europa Liberă: În general, când vorbiți de un lider puternic, un lider care să aibă autoritate, cum vedeți această persoană? Să bată cu pumnul în masă, să pedepsească?

Vlad Iurașco: „Nu. Să fie o persoană integră, să aibă experiență, să conducă o țară, să aibă educație și studiile necesare să conducă o țară, să aibă un plan pentru țară și să țină la planul acela.”

Europa Liberă: Planul acesta de țară ce ar trebui să cuprindă? Două-trei idei care ar trebui să fie incluse pe această foaie albă.

Vlad Iurașco: „În primul rând, oligarhii afară. În al doilea rând, corupția afară. Și în al treilea rând, un plan economic care se poate realiza în Moldova foarte rapid. Numai trebuie să avem încredere din partea altor țări. Când va fi stabilitate în țară, vor veni și banii. Dacă nu e stabilitate și toți banii se duc într-un buzunar, tot așa și se vor duce și oamenii vor fi săraci și necărturari, și needucați.”

Europa Liberă: Vorbeam de această mobilizare a diasporei. Câți kilometri veți parcurge până a ajunge la o secție de votare? Și cum vă adunați să mergeți să participați la vot mai multă lume?

Vlad Iurașco: „Ne-am strâns peste 60 de moldoveni și am făcut site-ul nostru, moldovenii în Calgary, avem peste 400 de membri care sunt mai activi. Am hotărât să facem un video să îl publicăm să arătăm că ne pasă acum, să arătăm că diaspora e cu Moldova și ne gândim încă acasă. Am făcut legătura unii cu alții. Nu toți vor pleca la votare împreună, într-o coloană. Două mașini pleacă la ora 10.00, alta la ora 14.00. Vine și o formație din Moldova Gândul mâței, va fi un concert. După concert vom pleca câteva mașini. Vreo două-trei mașini vor pleca din Edmonton, care e la 1.400 de kilometri de Seatlle. Am făcut totul prin internet și așa, de la inimă. Pentru că acum e o situație critică, e la răscruce Moldova: sau merge înainte și încearcă să se schimbe, sau se duce la sapa de lemn.”

Europa Liberă: Mersul acesta înainte al Republicii Moldova sau mersul pe calea cea dreaptă cum îl înțelegeți voi?

Vlad Iurașco: „Eu vreau să încep de la un lider acolo. Dacă se alege un lider puternic, integru, vor fi schimbări. E o speranță. Eu nu pot să prevăd viitorul, dar e o speranță care există, care nu a fost cu alți lideri. Nu ne trebuie corupție. Nu ne trebuie să mergi la școală să dai bani să plătești examenele, să mergi la doctor să dai bani, dacă vine cineva să îți controleze businessul, trebuie să dai bani, ca să nu plătești taxe. Așa țara nu merge înainte. Aceasta e numai sapa de lemn. Un lider integru trebuie să se lupte cu toate acestea. Este un plan în care noi sperăm.”

Europa Liberă: Dacă, de exemplu, după ce se anunță rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președintele, următorul președinte îi propune lui Vlad Iurașco să vină să îi fie consilier, acceptă alegătorul Vlad Iurașco să revină, să îl consilieze pe șeful statului?

Vlad Iurașco: „Pe mine nimeni nu mă știe în Moldova. Ce aș accepta eu să fac în Moldova? Și mă gândeam la aceasta nu demult. În medicină aș începe să fac o schimbare. O schimbare de la pași mici. De exemplu, etica medicală, că nu înseamnă că trebuie să vii la doctor și să îi dai bani, ca să te trateze, nu e corect. Poate chiar de la universitate să începem să educăm studenții, că ai depus jurământul lui Hippocrate și tu tratezi oamenii din cauza că ei sunt bolnavi, dar nu ca să iei bani de la ei. Și dacă vor mai fi oameni care să vrea să mă ajute, cu timpul să începem să educăm tineretul în mod normal. Poate dacă lumea după aceea va vedea că am făcut ceva pași buni și m-ar alege, de ce nu? Dar acum eu să vin de peste hotare, să zic că eu sunt Vlad Iurașco, hai să mă iei consilier și pentru că nimeni nu mă știe, credeți că cineva are să mă urmeze? Eu nu cred.”

Europa Liberă: Vlad Iurașco, ca doctor, stabilit în Canada, ce diagnostic îi pune statului Republica Moldova?

Vlad Iurașco: „Confuzie și frică, ceva de genul acesta.”

Europa Liberă: Și ar trebui mulți doctori, ne referim la clasa politică, ca să trateze această boală?

Vlad Iurașco: „Doctorii nu prea se bagă în politică.”

Europa Liberă: Nu. Doctorii am zis că ar trebui să fie politicienii.

Vlad Iurașco: „Sigur. De la ei se începe, nu? Pe ei îi votăm, în ei credem. Noi avem încredere în ei. Și ei trebuie să trateze toată țara. Dar totul se începe de la om, pacient și doctor. Tu poți să fii doctor, tu îl îndemni pe pacient să se schimbe, dar și el trebuie să aibă dorința să se schimbe. Niciodată efortul nu e numai dintr-o parte, e tot timpul între două persoane. Trebuie să fie înțelegere. Dacă pacientul nu vrea să se schimbe, el nu se va schimba. Și poate aceasta e o boală în Moldova. Dar încercăm.”

XS
SM
MD
LG