Linkuri accesibilitate

Turul doi nu este o competiţie de idei, ci o competiţie de minciuni (I.Volnițchi / tribuna.md)


„Viitorul președinte va avea destule posibilități ca să înceapă lupta cu corupția” (I.Boțan / Deutsche Welle)

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, analistul politic Igor Boțan, susține că viitorul președinte va avea destule posibilități, și mai ales mandat popular, ca să înceapă lupta cu corupția. El notează că potrivit legislației și Constituției, președintele are atribuții la numirea judecătorilor, la numirea Procurorului general, are atribuții clare în domeniul securității economice și sociale, având dreptul de inițiativă legislativă, dreptul de a se adresa direct cetățenilor sau Parlamentului. De asta, continuă Igor Boțan, Moldova are o șansă, dacă președintele va avea capacitatea să deslușească mesajele cetățenilor.

Întrebat dacă viitorul președinte va reuși să găsească limbă comună cu actuala guvernare, Igor Boțan a spus că viitorul președinte va avea legitimitatea absolută, pe când Guvernul și Parlamentul nu o au. În opinia sa, cooperarea dintre aceștia trebuie să fie bazată pe ideea că R. Moldova trebuie să fie scoasă din mlaștină, iar guvernarea trebuie să facă totul ca legitimitatea președintelui să fie transpusă în realizarea proiectelor și planurilor propuse. Nimănui nu-i trebuie război, iar actuala guvernare va trebui să accepte candidatura pentru că depind, în mare parte, de suportul partenerilor de dezvoltare, a mai spus Igor Boțan.

Într-un editorial publicat pe tribuna.md, Igor Volnițchi constată că turul doi al alegerilor prezidenţiale, mai ales în teritoriu, nu este o competiţie de idei, programe, soluţii de viitor etc., ci o competiţie de minciuni. El scrie că oamenii, nu mai caută să voteze pe cineva care le-ar asigura o viaţă mai bună, ci pe acel care ar fi mai puţin periculos pentru ei şi pentru ţară! În opinia sa, greşeala Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon este că nu au ştiut ce să opună acestor minciuni, nu au ştiut să dea teme de campanie mai puternice decât respectivele minciuni şi că prea mult timp şi efort în campania lor au alocat pentru combaterea acestor minciuni, menţinându-le astfel în atenţia opiniei publice, conchide Volnițchi.

Într-un editorial pentru moldnova.eu, George Damian constată că deși toată lumea strigă că s-a săturat de ”alegeri geopolitice” ,singura ofertă și singura discuție veritabilă în opinia sa, este despre direcția de urmat: spre est sau spre vest? Autorul scrie că singura promisiune limpede a lui Igor Dodon este ”refacerea relațiilor cu Rusia”. Din moment ce punctul forte al lui Dodon este orientarea către Rusia, continuă George Damian, automat contracandidatul trebuie să aibă o orientare opusă – spre Occident. Asta când în realitate Maia Sandu a venit cu o platformă de reforme și combatere a corupției. Mulți se plâng că nu au ce alege – când alegerea este simplă ca întotdeauna la Chișinău: agenda rusă sau agenda occidentală, susține autorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG