Linkuri accesibilitate

Valeriu Sela: „Este mai mult decât o simplă alegere, este vorba despre identitatea americană”


Corespondentul Europei Libere la Washington despre mersul numărătorii voturilor în scrutinul prezidențial din SUA.

În Statele Unite continuă numărătoarea în alegerile prezidențiale. Pentru a câştiga scrutinul, un candidat are nevoie de 270 de voturi ale marilor electori. Suntem in legătură directa cu Valeriu Sela, corespondentul nostru in Statele Unite, care se afla in Ohio. Aşadar, care este situaţia in toate statele, in Ohio, se pare ca Donald Trump este câștigător…

Valeriu Sela: „Da. In Ohio, a câştigat într-adevăr Donald Trump. Ohio este un stat foarte important, fără de care, de obicei, nu se pot câştiga alegeri prezidenţiale. Trump are, aşa cum aţi spus si voi, o evoluţie peste aşteptări, deocamdată. Prima consecinţă este ca bursele internaţionale scad vertiginos si asta arata efectul - impactul acestor alegeri din America.

Trump conduce în continuare în state considerate foarte importante, Florida, Michigan, New Hampshire, Wisconsin. A câştigat Ohio, a câştigat Carolina de Nord. Hillary Clinton a câştigat alte doua state importante Colorado şi Pennsylvania, depinzând de sursele care analizează situaţia, Trump are 187 de delegați, Clinton are 197, dar ceea ce este important este ca unul dintre ei sa ajungă sa depăşească 270. Aceasta este miza si deocamdată este incertitudine.”

Europa Liberă: Prin ce au fost aceste alegeri „altfel”, căci mulţi analişti politici şi jurnalişti occidentali le-au caracterizat drept istorice.

Valeriu Sela: „Exista mai multe motive: unul ar fi că a fost prima femeie-candidat a unui mare partid la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton. Și Donald Trump are particularități: este un om dinafara sistemului, un om fără experienţă politica sau in guvern, care ajunge, iată, candidat prezidenţial cu şanse. Apoi, aşa cum am mai spus de la acest microfon, alegerea asta este mai mult decât o simpla alegere, este vorba despre identitatea americana, ce vrea aceasta tara să fie.

În al treilea rând, aş spune că ascensiunea lui Trump se înscrie într-o tendinţă globala care favorizează populisme în diverse ţări ale lumii şi asta înseamnă, pe alocuri, in alte locuri, deocamdată, punerea în defensivă a democrațiilor liberale, ceea ce este foarte important şi în contextul acesta, alegerile americane sunt extrem de relevante pentru ca este o ţara puternică, o ţara importantă în lume şi oferă un semnal puternic lumii cu privire la tendinţele la care m-am referit.

Sigur ca sunt „alegeri istorice” pentru că este important ca America să fie o ţara angajată, nu izolaționistă, o ţară tolerantă, nu o ţară care sa-şi nege propria identitate şi, în plus, se mai adaugă alte efecte, cum ar fi natura politicii, identitatea partidelor, rolul presei, deci toate aceste componente fac din aceste alegeri mai mult decât un simplu scrutin.”

Europa Liberă: După o campanie electorală atât de dură, în care societatea americana a apărut mai divizata decât întotdeauna, ce ar putea sa urmeze?

Valeriu Sela: „Diviziunile în societatea americana nu au început cu alegerile acestea şi nu se vor termina acum, aproape indiferent cine ar câştiga. Este o societate divizată, este împărţită aproape egal din perspectiva tendințelor politice, fireşte ca un lider, adevăratul lider, cu forţa poate sa reducă tensiunile, poate sa subordoneze pragmatismul acestor impulsuri, dar nu va fi uşor. Rămâne de văzut care va fi raportul de forţe din Congres.”

Europa Liberă: Îşi mențin republicanii controlul asupra Senatului şi Camerei Reprezentanţilor? Sau si acolo situaţia nu este încă limpede?

Valeriu Sela: „Deocamdată ceea ce este cert este ca îşi vor menţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. În Senat, lucrurile sunt neclare, democraţii ar fi avut o şansă reală să obţină controlul, dar la acest moment asta pare puţin probabil. Ceea ce este cert este ca republicanii își mențin controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, ceea ce este extrem de important din perspectiva lor in funcţie de ce se va întâmpla la preşedinţie, rolul partidului se va mări.”

Europa Liberă: Ce spune rezultatul de până acum despre sondajele de opinie? Ți-ai început relatarea spunând ca Donald Trump s-a prezentat mai bine decât era prevăzut în sondajele de opinie. Să avem mai puţină încredere în sondajele de opinie, chiar în cele din Statele Unite?

Valeriu Sela: „Mişcările astea populare, cea a lui Bernie Sanders din preliminarii, cea a lui Donald Trump, introduc in politica americană noi alegatori, noi categorii de alegatori, noi profiluri de alegatori care nu sunt incluse în modelele statistice tradiţionale folosite de sondaje. Si de aici si aparentul „eşec” al lor. Pur şi simplu, eșantioanele folosite nu par foarte relevante şi motivele sunt cele pe care le-am explicat. Nu este neapărat o denaturare a sondajului, intenționată sau eşecul sondajelor în general, pur şi simplu, eșantioanele vor trebui să fie ajustate în funcţie de noile realităţi politice şi electorale americane. Si deocamdată nu sunt. S-a întâmplat si la Brexit, s-a mai întâmplat şi în alte regiuni ale lumii, nu este un lucru unic, dar sigur acum, sondajele, cel puţin în funcţie de ceea ce vedem acum nu sunt foarte concludente.”

XS
SM
MD
LG