Linkuri accesibilitate

Alegeri americane (5): noaptea lungă a alegerilor, pentru moment fără surprize


New York, 8 noiembrie, 2016.
New York, 8 noiembrie, 2016.

Prognozele indică un avans ușor pentru republicanul Donald Trump, dar statele cheie nu sunt încă „numărate”

În Statele Unite continuă numărătoarea în alegerile prezidențiale, iar rezultatele se dovedesc mai strânse decât cele prognozate. Pentru moment, republicanul Donald Trump conduce nu numai în votul popular, dar și în Colegiul Electoral. Un candidat are nevoie de 270 de electori pentru a cîștiga alegerile.

Democrata Hillary Cliton a câștigat la New York (unde a fost și senatoare), dar a pierdut în statul Arkansas, locul unde și-a început cariera politică alături de soțul ei, fostul președinte american Bill Clinton.

Ultimele previziuni îl pun pe republicanul Donald Trump cu 129 de voturi în Colegiu Electoral în fața lui Hillary Clinton, creditată cu 104 voturi.

Pentru moment însă aceste rezultate nu sunt nici o surpriza. Prima ar putea să apară în statul Virginia, care se pare că l-a votat pe republicanul Trump, deși este un stat tradițional democrat. Este și statul senatorului Tim Kaine, candidatul democrat la funcția de vice-președinte.

Florida, Ohio, Pennsylvania și Carolina de Nord sunt unele din statele cheie, state indecise, care vor avea un vot decisiv în aceste alegeri. Potrivit ultimelor pronosticuri, Florida rămâne indecisă: aici s-au numărat 48% din voturi, și cei doi candidați sunt la totală egalitate.

XS
SM
MD
LG