Linkuri accesibilitate

Alegeri americane: candidata democrată Hillary Cliton a votat deja la New York


Fostul președinte american Bill Clinton și candidata democrată Hillary Clinton votează la Chappaqua, New York, 8 noiembrie, 2016
Fostul președinte american Bill Clinton și candidata democrată Hillary Clinton votează la Chappaqua, New York, 8 noiembrie, 2016

Americanii aleg al 45-lea președinte, Camera Reprezentanților și o treime din Senat.

În Satele Unite au loc alegeri prezidențiale și, pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, ambii candidați votează în același loc, la New York.

Democrata Hillary Cliton și soțul ei, fostul președinte american Bill Clinton, au votat în suburbia Chappaqua din New York. Candidatul republican Donald Trump va vota la o școala publică din Manhattan, la câteva străzi de Trump Tower.

Observatorii electorali din Statele Unite vorbesc despre un număr record de votanți timpurii, mai ales din rândul hispanicilor, ceea ce ar putea da un avantaj candidatei democrate, Hillary Clinton. Associated Press a relatat că cel puțin 43,2 milioane de oameni votaseră deja până la data de 7 noiembrie și a anticipat că numărul final ar putea depăși 50 de milioane. Aceasta ar însemna că 40% din alegătorii americani și-au dat votul înaintea zilei alegerilor, 8 noiembrie. În 2012, au votat timpuriu 46 de milioane de oameni, adică 35% din electorat.

Marți dimineață, Donald Trump Jr., fiul cel mai mare al candidatului republican în alegerile prezidențiale, Donald Trump, a declarat canalului de televiziune CNN că tatăl său „cu siguranță va respecta rezultatul unor alegeri corecte”. Și că acesta va rămâne cumva implicat în politică, chiar dacă va pierde de data aceasta.

Una din cele mai controversate declarații făcută de Trump în aceasta campaniei electorală a fost tocmai refuzul de a preciza dacă va accepta sau nu o înfrângere în aceste alegeri. Tradițional, candidatul care pierde își asuma public înfrângerea, punând astfel capăt luptei pentru președinție. Un refuz de a urma această tradiție pune sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor, ceea ce Trump a făcut consecvent, și implicit sistemul democratic american.

Concomitent cu alegerile prezidențiale, în America au loc și alegeri pentru Camera Reprezentanților și o treime din Senat.

Potrivit ultimelor estimări ale cotidianului New York Times, democrații au 52% șanse să câștige majoritatea în Senat. Pe de altă parte, în Camera Reprezentanților ar putea crește influența aripii radicale din Partidul republican, care se așteaptă să câștige majoritatea.

Totodată, nouă state se vor exprima dacă vor sau nu liberalizarea legislației privind consumul de marijuana.

XS
SM
MD
LG