Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din Statele Unite: un test pentru America


Corespondența zilei de la Washington.

Astazi, alegeri in Statele Unite. Dupa o campanie cum nu au fost multe, ce ar mai fi de spus despre acest important scrutin prezidential? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Este un test pentru America si exista toate indiciile - dar nu certitudinea - că il va trece cu succes. Este un test de identitate. Americanii vor spune lumii, dar si mai important propriilor lor constiinte, ce fel de tara isi doresc sa aiba. Este in multe sensuri un moment al adevarului. Si asta pentru ca scrutinul nu vizeaza diviziunile clasice intre dreapta si stinga, nu este despre impozite si datorie si forta militara, temele obisnuite ale confruntarilor politice din ultimele alegeri.

Este America o tara de imigranti, care nu se teme de propria identitate sau o tara care se inconjoara de ziduri? Este o tara angajata global responsabil sau una care se auto-izoleaza? Este rasista sau este multi-rasiala si opusa discrimarii? Este un proiect colectiv sau al dezbinarii? Este un spatiu civilizat sau unul in care invectiva si insulta troneaza? Este o democratie sau cocheteaza cu pornirile autoritare?

Aceastea sint intrebari fundamentale si raspunsul va fi dat la vot. In seara aceasta sau poate dimineata sau dupa zile, daca echilibrul din sondaje este unul real, vom afla raspunsul.

Sansele sint de partea lui Hillary Clinton, dar Donald Trump a surprins pe tot acest parcurs electoral si, in consecinta, nimeni nu e sigur ce se va intimpla. Dar sa presupunem ca surpriza se produce si omul de afaceri cistiga. Nu cred ca exista, cel putin nu de la inceput, ratiuni de panica. Si motivul este sistemul

Alegerile de astazi sint un important test de identitate...

de guvernare american, care a fost creat tocmai pentru a zadarnici orice tentatie de a concentra puterea in miinile unui lider autoritar, cum pare sa fie Trump. Chiar daca ajunge sa guverneze, sistemul il va impiedica sa conduca o tara de o astfel de importanta globala, la fel cum a condus corporatia Trump.

America nu-si poate permite sa intre in faliment. America nu este construita pentru o conducere a bunului plac si capriciului. Alegerile de astazi sint un important test de identitate. Si indiferent de rezultat, merita pusa intrebarea cum s-a ajuns aici. Pentru ca alegatorii lui Donald Trump au revendicari reale si pentru ca sistemul politic a fost vreme prea indelungata disfunctional. Dar exista si lacune serioase de educatie, brese prin care se strecoara cu prea mare usurinta populismul si minciuna.

Dar sistemul american e rezistent la socuri si chiar daca e de dorit sa nu aiba parte de unul acum, ii poate rezista. Nemaivorbind de faptul ca nimeni nu stie cu claritate ce-si doreste de fapt Donald Trump, in afara de a cistiga o cursa. Deznodamintul se apropie.

XS
SM
MD
LG