Linkuri accesibilitate

Noaptea de dinainte de divorț


Viața personală a lui Vladimir Putin, subiect de carte în Rusia.

Viața personală a lui Vladimir Putin este unul dintre cele mai mari secrete de stat în Rusia. Este posibil să fie însurat. Poate chiar are copii mici. Se pare că fosta lui soție s-a recăsătorit. Kremlinul nu dă nicio explicație, lăsând spațiu pentru tot felul de zvonuri.

Scriitoarea Olga Kucikina a consacrat noua sa carte, „Noaptea însoțitoarei de bord”, istoriei întâlnirii, căsătoriei și divorțului dintre Vladimir Putin și Ludmila Șkrebneva. Nu este o investigație jurnalistică, ci un roman documentar scris de un „contemporan bine informat”, după cum se spune în prefață. Acest lucru nu înseamnă că romanul este construit în baza unor informații din interiorul puterii. Olga Kucikina a folosit surse deschise, anumite lucruri sunt inventate, iar personajele nu au nume. Eroina poartă numele de Drujocek (diminutiv pentru prieten), de altfel, așa îi spunea Putin soției sale, iar eroul poartă numele de Gioconda.

Istoria acestei căsătorii a fost deja subiect de abordare artistică – în 2002 a fost filmată pelicula „Un sărut nu pentru presă”. Șase ani filmul nu a fost lăsat să iasă pe ecrane și doar în 2008 a fost publicat pe DVD.

Noaptea însoțitoarei de bord” are aceeași soartă – nici revistele literare, nici editurile care au publicat celelalte cărți ale Olgăi, despre femeile lui Lenin, Stalin și Gorbaciov, nu au vrut să accepte manuscrisul, temându-se de răzbunarea Kremlinului. Cartea este accesibilă doar în magazinele on-line.

Olga Kucikina povestește despre cartea sa, într-un interviu cu colegul nostru de la Radio Svoboda, Dmitri Volcek.

RFE/RL: Având în vedere că această carte, chiar dacă are un caracter de documentar, este totuși un roman, cititorul trebuie să facă diferența dintre adevăr și ficțiune. Există de exemplu un episod în carte în care Putin, lucrând la Sobciak în primărie, construiește o casă foarte luxoasă pentru acele vremuri, dar izbucnește un incendiu și el nu reușește să scoată geamantanul cu dolari. Este o fantezie sau un fapt real?

Olga Kucikina: „Este un fapt real. În schimb, recepția dată de Ludmila Putina de 8 martie este o invenție. Însă istoria cu tânărul care a încercat să-i facă curte Ludmilei Putina pe vremea când aceasta era certată cu Putin, și despre care ea a crezut că a fost pus la cale chiar de Putin, este un caz real. Este stilul lui de a verifica oamenii, punându-i în fața unor provocări regizate.”

RFE/RL: În ce măsură este adevărat faptul că Putina nu știa că soțul său lucrează în KGB, iar el o asigura că era din poliția criminală?

Olga Kucikina: „Este un fapt real.”

RFE/RL: În carte sugerați că nu el, ci ea a fost inițiatorul divorțului…

Olga Kucikina: „Am informații că divorțul a fost inițiat anume de ea.”

RFE/RL: Iar cauzele care ar fi?

Olga Kucikina: „I s-a terminat răbdarea să tot fie cu el, din moment ce el deja nu mai era cu ea. Nu dau prea multe detalii despre asta. Sunt doar trei momente în care vorbesc despre o altă femeie.

Și dacă despre personalitatea lui Putin se cunosc mai multe lucruri, cea a Ludmilei Putina în mare parte am inventat-o. M-am întâlnit o singură dată cu ea, la un eveniment. Deși există și informații exacte despre ea – faptul că știe mai multe limbi străine sau că se îmbrăca destul de prost la început, însă cu timpul s-a pus la punct cu asta. Faptul că este o personalitate puternică se vede din felul în care s-a comportat când a avut accidentul, cum s-a ocupat de casă – pentru că menajul și administrarea casei erau pe seama ei – dar și din faptul că viața cu Putin o vedea ca pe o slujire. Așa, detaliu cu detaliu, am adunat acest personaj.”

RFE/RL: Afirmați că ea a mers împotriva voinței lui, că l-a confruntat…

Olga Kucikina: „Cred că așa a fost. Și divorțul este o dovadă în acest sens.”

RFE/RL: În carte spuneți să ea se ruga ca Putin să nu fie acaparat de putere.

Olga Kucikina: „El începea să aibă tot mai multă putere și ea trebuia să fi început să simtă minciuna care se făcea tot mai simțită în țară. Pentru că în afară de faptul că în viața lui au apărut alte femei, un rol important trebuie să-i fi avut ceea ce s-a întâmplat cu submarinul Kursk, Beslanul și așa mai departe. Și ea avea remușcări personale legate de aceste momente.”

RFE/RL: De ce l-ați numit Gioconda pe Putin?

Olga Kucikina: „Dacă veți privi cu atenție portretul Giocondei, veți vedea că zâmbetul ei seamănă cu cel al lui Putin.”

RFE/RL: Este adevărat că el a ascuns soției că Elțin intenționa să-l numească succesor?

Olga Kucikina: „Da, este adevărat.”

RFE/RL: O discreție uimitoare – el ascunde de soție principalele evenimente din viața sa, și ascunde de public tot ce este legat de familie – un comportament aproape maniacal. De ce se întâmplă acest lucru?

Olga Kucikina: „Sunt două componente - și trăsătură de caracter, și trăsătură profesională. Când cei doi abia au început să se întâlnească, ea l-a întrebat cu ce se ocupă, iar el a răspuns: „Dimineața prindem, după amiaza dăm drumul”. Avea așa o glumă. Este un om extrem de închis.”

RFE/RL: Omul pe care l-ați descris în carte lasă o impresie destul de neplăcută. Dacă Putin ar fi citit cartea, cred că i s-ar fi stricat dispoziția…

Olga Kucikina: „Da, probabil. Din cauza asta editorii refuză să o publice, se tem să-i strice dispoziția liderului nostru. Editurile cu care suntem foarte buni prieteni mi-au spus deschis că se tem să ia această carte.”

RFE/RL: Da, mai ales având în vedere paranoia lui Putin…

Olga Kucikina: „… și faptul că este răzbunător, are un caracter foarte greoi. Dar cel mai important este că acum - și acesta este, de asemenea, „meritul” lui - răsplata poate fi foarte simplă: nici măcar detenția, poate fi și ceva mai rău. Viața omului nu mai costă nimic…”

RFE/RL: Scrieți în carte că Putin a fost mereu atras de puterea ascunsă asupra altor oameni. E un lucru care a rămas neschimbat?

Olga Kucikina: „Da, este o calitate personală care s-a dovedit a fi determinantă.”

XS
SM
MD
LG