Linkuri accesibilitate

Paula Erizanu: „Tinerii se confruntă cu aceleaşi probleme ca restul populaţiei, doar că noi avem aşteptări mai mari”


Interviul dimineții cu o cunoscută tînără scriitoare și jurnalistă.

Joi seară, PRO TV Chişinău a găzduit prima dezbatere televizată înainte de scrutinul din 13 noiembrie între candidaţii la preşedinţia Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon şi lidera PAS, Maia Sandu. În primul tur al alegerilor din care au ieşit cu o diferenţă de nouă procente în favoarea lui Igor Dodon, cei doi nu s-au întâlnit niciodată faţă în faţă într-o confruntare televizată. În timp ce campania lui Igor Dodon pare să se concentreze acum pe consolidarea electoratului de stânga, deşi socialistul şi-a retractat şi o serie de declaraţii ce nu plac electoratului pro-european, Maia Sandu încearcă să combată absenteismul din rândul tinerilor din turul I.

Paula Erizanu la Tîrgul de carte de la Frankfurt
Paula Erizanu la Tîrgul de carte de la Frankfurt

Despre desfășurarea și concluziile dezbaterii, o discuţie cu Paula Erizanu, o tânără scriitoare și jurnalistă, una din protagonistele seriei de 25 de portrete, realizate în cadrul proiectului Radio Europa Liberă „Moldova. Un sfert de secol”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:20 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cine crezi că a câştigat confruntarea de aseară?

Paula Erizanu: „Eu am impresia că formatul de dezbateri, în general, îi face pe spectatori să creadă că cel care a câştigat dezbaterea e cel care e candidatul lor preferat.

Da, am o problemă cu formatul şi mi se pare că jurnalistul ar trebui să fie mult mai implicat. El ar trebui să adreseze întrebările şi el ar trebui să vadă dovezile pe care le-a adus fiecare candidat, pentru a-şi susţine punctul de vedere şi acuzaţiile către celălalt candidat. Şi jurnalistul să le evalueze, pentru a ajuta publicul să evalueze dovezile. Pentru că ieri mi s-a părut, pur şi simplu, un duel în care candidaţii s-au acuzat reciproc de minciună. Şi din cauza că eu m-am informat înainte de aceasta şi am văzut documentele care susţin punctele lor de vedere, respectiv, mi s-a părut că a câştigat duelul Maia Sandu, din cauza că dovezile pe care le-a adus dumneaei sunt mai convingătoare. Dar, dacă nu m-aş fi informat înainte de aceasta şi dacă eram simpatizantă a lui Igor Dodon, probabil, credeam că dumnealui a câştigat dezbaterea.”

Europa Liberă: Cum ţi s-au părut temele abordate? Și întrebarea-cheie: răspund aceste teme nevoilor pe care le au tinerii ca tine, tineri şcoliţi peste hotare, care au reuşit să-şi facă un nume şi de care Republica Moldova, probabil, va avea nevoie pe viitor?

Paula Erizanu: „Nu s-a atins deloc platforma. S-au atins doar două teme – lupta anticorupţie şi statalitatea în raport fie cu România, fie cu Rusia. Probabil, anticorupţia şi lupta cu oligarhii este cea mai importantă temă care îi vizează şi pe tineri, şi care îi debusolează şi îi deziluzionează pe tineri vis-a-vis de şansele lor în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aceasta crezi că este tema care îi preocupă cel mai mult pe tineri? Sau poate mai mult consecinţele, dacă nu avem această luptă – lipsa locurilor de muncă?

Paula Erizanu: „Exact. Dar ele sunt legate. Da, tinerilor le pasă de oportunităţi de muncă, le pasă de salarii mai viabile, dar ele sunt o consecinţă a unui regim corupt.”

Europa Liberă: Aşa şi ţi s-a părut că au fost aceste teme abordate? În general, părerea ta, aceşti candidaţi pe care i-ai văzut aseară crezi că înţeleg problemele cu care se confruntă tinerii?

Paula Erizanu: „Da. Tinerii în Republica Moldova mie mi se pare că se confruntă cu aceleaşi probleme cu care se confruntă şi restul populaţiei, doar că noi avem aşteptări mai mari, probabil, din cauza că avem acces şi la alte pieţe. Şi, respectiv, ne este mai uşor să emigrăm şi să ne găsim un job în altă parte, dacă nu găsim unul aici.

„Dacă nu eu, atunci cine?”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:36 0:00

S-a discutat despre tineri în raport cu reformele din educaţie ale Maiei Sandu. Şi, de asemenea, Igor Dodon a încercat să sugereze că îi pasă de tineri, într-un moment „melodramatic”, în care a zis că s-au sinucis 300 de copii în perioada în care a fost Maia Sandu ministru al Educaţiei.”

Europa Liberă: Mi s-a părut aceasta cea mai gravă acuzaţie.

Paula Erizanu: „Da. Şi mi-a părut rău că Maia Sandu nu a răspuns acuzaţiei, pentru că, sigur, ca ministru al Educaţiei, suicidul, chiar dacă este al copiilor, nu este responsabilitatea imediată a ministrului Educaţiei. Totuşi, suicidul copiilor s-ar fi putut întâmpla din cauza emigrării părinţilor, pentru că nu există oportunităţi economice suficiente sau din cauza problemelor din familie, sau cine ştie de ce.”

Europa Liberă: Şi s-au părut credibile aceste cifre care erau invocate? Le-ai mai văzut şi în altă parte?

Paula Erizanu: „Nu am verificat anume această statistică şi nu aş putea să zic dacă e adevărată sau nu la nivel factual. Dar la nivel analitic cred că nu are absolut nicio legătură suicidul copiilor cu ministrul Educaţiei. Sau, dacă are o legătură, ea trebuie demonstrată, nu poate fi scoasă din context şi nu pot fi ignoraţi ceilalţi factori, care mi se par primordiali.”

Europa Liberă: Esenţa unor astfel de dezbateri e că ele arată, totuşi, în primul rând, caracterul candidaţilor, credibilitatea lor. Cum ţi s-au părut aseară candidaţii din acest punct de vedere?

Paula Erizanu: „Mi s-a cerut să fiu obiectivă şi voi încerca asta, deşi simpatiile mele sunt clare. Adesea se aduc acuzaţii misogine că Maia Sandu ar fi prea delicată să reziste lumii politice, care este o lume a bărbaţilor și chiar dacă dumneaei este un om cu caracter, oricum, presiunea asupra ei ca femeie va fi mult prea mare şi nu va rezista. Or, în această dezbatere mi s-a părut că Maia Sandu a demonstrat total opusul. Şi aceasta m-a bucurat. Dumneaei a atacat la subiect şi a arătat o mână de fier, pe care şi-o doresc cei care vor un lider puternic.

Domnul Dodon a evitat orice răspuns la orice întrebare, dar, de altfel, şi doamna Sandu a evitat unele răspunsuri. Deşi doamna Sandu a mai răspuns anumitor acuzaţii de genul că dumneaei ar fi plecat la Doha cu Filat într-un avion privat. Dumneaei a răspuns că a fost într-o vizită cu o echipă de la guvern. Domnul Dodon nu a răspuns acuzaţiilor care i s-au adus din partea Maiei Sandu. Dodon a încercat să meargă pe propria platformă, a încercat să o acuze pe Sandu că ar fi împotriva creştinismului şi toate aceste detalii populiste.”

Europa Liberă: Populiste ţi se par?

Paula Erizanu: „Da. Dodon e un populist. Aceasta e clar.”

Europa Liberă: În concluzie, pe cine din cei doi candidaţi şi cum crezi că îi va ajuta această dezbatere?

Paula Erizanu: „Revin la ceea ce am spus. Pe de o parte, mie mi se pare că fiecare dintre candidaţi a înţeles că dezbaterea este o modalitate de a merge pe acelaşi teren pe care au mers şi în campanie, în afara dezbaterilor, deci, de a insista pe lucrurile care li se par lor esenţiale. De exemplu, lui Dodon i se pare esenţial creştinismul, lupta antihomosexuali, statalitatea Republicii Moldova. Maiei Sandu i se pare esenţială acuzaţia că Dodon a făcut parte dintr-o guvernare ineficientă şi care a dus la emigrare masivă şi că el face parte din regimul oligarhic şi ea, respectiv, vrea să lupte împotriva lui. E o încâlceală de încâlceală.

Dezbaterea mie mi se pare că va ajuta mai mult, dacă formatul ar fi niţel diferit, dacă s-ar pune mai mult accent pe dovezile pe care le aduc candidaţii şi jurnalistul ar interveni mai mult. Aşa cum se întâmplă dezbaterea acum, mi se pare că spectatorii vor rămâne la propriile păreri și propriile opţiuni.”

Europa Liberă: E doar un început. Cei doi candidaţi vor continua, cel mai probabil, să apară în dezbateri publice şi în această săptămână, şi săptămâna viitoare. Să vedem dacă se schimbă lucrurile în acest sens.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG