Linkuri accesibilitate

Kremlinul își pune lacătul pe biroul rus al Amnesty International


Ușa sigilată a biroul moscovit al organizației Amnesty International
Ușa sigilată a biroul moscovit al organizației Amnesty International

„Având în vedere climatul actual pentru societatea civilă din Rusia, desigur că pot exista mai multe explicații plauzibile...”

Autoritățile municipale de la Moscova au sigilat astăzi oficiul organizației pentru drepturile omului Amnesty International, împiedicând angajați să intre la locul de muncă, fără vreun avertisment prealabil sau explicații. Organizațiile pentru drepturile omului care primesc ajutoare din străinătate și critică Kremlinul s-au confruntat cu mai multe presiuni în ultimii ani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Când au venit la oficiu azi dimineață, angajații Amnesty International la Moscova au găsit ușa sigilată. O inscripție pe sigiliu informează că edificiul este proprietatea unei instituții de stat și că nimeni nu are voie să intre dacă nu este însoțit de un oficial de la primărie.

Sergei Nikitin
Sergei Nikitin

Serghei Nikitin, șeful oficiului din Rusia al Amnesty International a declarat Europei Libere că lacătul oficiului a fost înlocuit peste noapte, iar cel vechi a fost aruncat pe jos. Nota de pe ușă mai preciza un număr de telefon pentru recuperarea proprietăților sigilate, inclusiv lucruri personale ale angajaților:

„Am încercat să sunăm la numărul de pe sigiliu, dar fără succes. Sunăm deja de peste trei ore dacă nu mai mult, dar nu răspunde nimeni. Nu știm din ce motive au procedat așa autoritățile Moscovei”.

Nikitin spune că organizația sa închiriază sediul de la Departamentul Proprietăți de Stat al Moscovei timp de peste 20 de ani, plătindu-și mereu chiria la timp. Activistul nu vede motive pentru acțiunile violente ale autorităților.

„Am vrea să înțelegem ce ni se impută pentru că este o metodă banditească să ți se schimbe lacătul și să ți se sigileze oficiul, chiar dacă ai plătit. Trebuie să ne lămurim, poate a fost o greșeală”.

Un reprezentant al Departamentul Proprietăți de Stat al Moscovei este citat de Reuters spunând că autoritățile municipale au acționat conform legii, fără să explice însă ce e la mijloc.

Fondată la Londra, Amnesty International a criticat frecvent autoritățile ruse. John Dalhuisen, directorul pentru Europa al organizației a spus că sigilarea oficiului de la Moscova este o „surpriză neplăcută”.

John Dalhuisen, directorul Amnesty International pentru Europa și Asia Centrală
John Dalhuisen, directorul Amnesty International pentru Europa și Asia Centrală

„Având în vedere climatul actual pentru societatea civilă din Rusia, desigur că pot exista mai multe explicații plauzibile, dar este devreme să tragem vreo concluzie”, a mai spus Dalhuisen .

În Rusia, organizațiile pentru drepturile omului care primesc ajutoare din străinătate au fost supuse mai multor șicane în ultimii câțiva ani.

Unele au fost nevoite să se înregistreze ca „agenți străini„ ca să poată funcționa mai departe, dar au fost expuse unor controale riguroase din partea autorităților. Apărătorii locali și internaționali ai drepturilor omului au spus că legea care le-a obligat să facă acest lucru după 2012 are scopul să reducă la tăcere vocile incomode.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus astăzi că nu este la curent cu problemele oficiului de la Moscova al Amnesty International.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG