Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton, Donald Trump și chestiunea Israelului


Nu puțini americani, preocupați de soarta Israelului, cred că republicanii sînt mai credibili decit democrații, mai favorabili Israelului.

Experti continua sa incerce sa desluseasca in America, cum ar arăta diverse dosare politice, daca prezidentialele sint cistigate de Clinton sau Trump. De exemplu, care ar fi preferatul, din perspectiva aliatului Americii, Israel? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Un recent sondaj de opinie, in Israel, i-a dat cistig de cauza lui Hillary Clinton. Asta poate se para paradoxal. Barack Obama nu este agreat in acea tara, de la premierul Netanyahu si pina la populatie. Or Clinton i-ar continua politicile, cel putin teoretic.

In plus, nu putini americani, preocupati de soarta Israelului, cred ca republicanii sint mai credibili decit democratii, mai favorabili Israelului. Cu toate astea se pare ca pina si primul ministru conservator Benjamin Netanyahu are mai mare incredere in fostul secretar de stat, asa cum pare sa reiasa din WikiLeaks. Israelienii stiu ca Hillary Clinton sprijina crearea unui stat palestinian, dar nu cred ca ea se va angaja intr-o confruntare directa cu guvernul Israelului, pe aceasta tema, asa cum a facut Obama.

Problema cu Trump, in aceasta chestiune si-n multe altele este ca e imprevizibil, nimeni nu stie de fapt ce crede candidatul republican. La inceput el a spus ca va fi neutru in negocierile dintre israelieni si palestinieni, pentru ca in ultima vreme sa se apropie din ce in ce mai mult de pozitiile guvernului de dreapta al Israelului. Dar Trump este si candidatul care a scos de la cutie o multime de teorii ale conspiratiei, unele dintre ele cu accente anti-semite.

In plus, retorica acida a republicanului cu privire la musulmani, poate face situatia mai dificila in regiune pentru Israel. De altfel cind Trump vorbea in campanie despre interzicerea accesului musulmanilor in America, Netanyahu s-a opus. Israelienii au motive sa creadă, de asemenea, că desi Hillary Clinton a jucat un rol in initierea negocierilor cu Iranul, nu ea este cea care a finalizat un acord cu care Israelul este in dezacord. Un alt argument este nervozitatea creata in Israel in legatura cu aparenta apropiere a lui Trump de Rusia, tara care sprijina dusmani ai Israelului, intre care Hezbolah si Iran.

XS
SM
MD
LG