Linkuri accesibilitate

Plahotniuc, artizanul stabilității. R. Moldova, „Prea mică pentru a eșua?”


O conferință internațională la București pe tema direcției de dezvoltare a Republicii Moldova

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt urmărite cu atenție în România, unde judecând după comentariile de presă se bucură de o popularitate mai mare, înaintea turului al doilea, Maia Sandu, cu reputația ei de candidată pro-europeană. De la corespondenta noastră Sabina Fati am aflat că la București s-a vorbit despre evenimentele de peste Prut și la o conferință internațională dedicată Moldovei, programată mai demult.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

„Viitorul președinte al Republicii Moldova poate că nu va avea un rol important de jucat, dar alegerile prezidențiale contează pentru ceea ce vrea să fie țara în viitor”, a spus David Kramer, director la Institutul McCain pentru Democrație și Drepturile Omului din Statele Unite. La conferința dedicată alegerilor din Republica Moldova sub titlul interogativ „Prea mică pentru a eșua?”, Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Apărare din București a explicat că mica republică de peste Prut este un „stat captiv”, deci „un stat eșuat”, fiindcă prea puțini oameni decid ce se întâmplă în țară și fiindcă totul este la îndemâna unui sistem oligarhic. Fota s-a întors puțin în istoria recentă a României și a spus că și aici a funcționat un stat bazat pe oligarhie, dar că spre deosebire de Republica Moldova unde există un singur oligarh, în România erau mai mulți. Competiția dintre ei, reforma juridică, dezvoltarea unui organism de luptă împotriva corupției a dus la eliminarea lor treptată de pe scena publică. Pentru Iulian Fota alegerile din 13 noiembrie pentru președinție reprezintă „ultima șansă pentru ca R. Moldova să fie atractivă pentru Occident”.

Șefa German Marshall Found România, Alina Inayeh, a prezentat într-o analiză situația din Republica Moldova, argumentând că forțele pro-democratice ar putea câștiga fiindcă au în spate atât susținerea populației care-și dorește lupta cu marea corupție, cât și încrederea comunității internaționale. Iulian Fota mizează la rândul său pe o „victorie simbolică” a Maiei Sandu pornind de la premisa că toți vechii politicieni din Republica Moldova au părăsit scena politică și că socialistul Igor Dodon este ultimul dinozaur. Analistul român a vorbit despre necesitatea reinventării politicii în Republica Moldova, fiindcă până acum o serie de lideri moldoveni s-au autointitulat pro-europeni, fără să fi fost cu adevărat. David Kramer de la Institutul McCain pentru Democrație și Drepturile Omului din Statele Unite a vorbit despre progresele pe care le-a făcut Chișinăul în ultimii cinci ani, dar și despre dificultățile care există dincolo de Prut, din pricina problemelor demografice, legate de corupție, de sărăcie și de o divizare iremediabilă a electoratului. Specialistul american în democrație a remarcat că Rusia a jucat un rol foarte negativ în Republica Moldova mai cu seamă din cauza influenței economice pe care o are, sugerând pe de altă parte că atunci când lucrurile mergeau cât de cât liniar pe direcția europeană au început să apară tot felul de probleme interne, inclusiv legate de furtul miliardului, care nu are încă un autor clar.

Vladimir Plahotniuc, indicat ca principalul, dacă nu cumva singurul oligarh al Republicii Moldova a fost considerat la conferința organizată de German Marshall Found un actor importat în alegerile prezidențiale. Victor Chirilă, director al Asociaţiei de Politică Externă din Republica Moldova a insistat asupra faptului că Plahotniuc controlează sistemul juridic, tot ce ține de ministerul de interne și principalele structuri ale statului. Din acest punct de vedere analistul moldovean socotește că pentru R. Moldova nu contează cine va fi președinte, fiindcă, spre exemplu Maia Sandu nu are un partid puternic în spate care să ducă la neutralizarea lui Plahotniuc. În schimb va fi important pentru moldoveni, fiindcă Maia Sandu ar putea fi un simbol benefic. Din punctul de vedere al lui Chirilă este vital ca Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional să continue să monitorizeze fiecare pas pe care îl face de acum în colo R. Moldova.

La întrebarea noastră cum se văd alegerile prezidențiale din Republica Moldova din perspectiva faptului că această țară ar putea fi considerată la Moscova ca fiind un spațiu strategic al Federației Ruse, Iulian Fota a răspuns că pe moment Rusia nu este prea interesată de Republica Moldova. Specialistul american consideră în schimb că Rusia se uită cu atenție spre Republica Moldova, dar că nu-și face probleme de avansul ei european câtă vreme are Transnistria în mână. Victor Chirilă adaugă în plus că R. Moldova contează pentru Rusia, care deține armament mult și sofisticat dincolo de Nistru și că este foarte importantă în ecuația conflictului din Ucraina. Totul are legătură cu Rusia în Republica Moldova, socotește specialistul moldovean în relații internaționale, de aceea contează atât de mult stabilitatea. „Uniunea Europeană și Statele Unite îl susțin pe Plahotniuc pentru că el menține stabilitatea în Republica Moldova”, mai spune Victor Chirilă, avertizând că dacă ar apărea acțiuni îndreptate împotriva Transnistriei, Rusia ar răspunde inclusiv militar.

XS
SM
MD
LG