Linkuri accesibilitate

Cine pe cine susține în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova


Declarații, opinii, luări de poziție la Chișinău.

Atât Igor Dodon, cât şi Maia Sandu s-au declarat mulţumiţi de scorul acumulat în primul tur al scrutinului. Chiar dacă aceste rezultate niciunuia dintre ei nu le-au adus victorie.

Liderul socialist a spus, luni, că lipsa de consolidare a stângii l-ar fi împiedicat să câştige din primul tur. Dodon a avut în vedere, cel mai probabil, că o eventuală retragere din cursă a celuilalt candidat de stânga, şi anume Dmitri Ciubaşenco, i-ar fi asigurat peste 51 la sută din sufragii.

Dodon a făcut apel la fruntaşii partidelor de stânga, Vladimir Voronin, Renato Usatîi şi Dumitru Ciubaşenco, să se unească pentru a-i asigura lui victoria în turul doi. Totodată, Dodon a anticipat că o va învinge pe Maia Sandu şi fără acest sprijin:

„Sunt ferm convins că Maia Sandu va pierde în turul doi, cu atât mai mult dacă vom avea susţinerea unor parteneri de stânga victoria va fi de 60 la 40. Dacă nu va fi susţinere va fi de 52 – 53% la 46-47 la sută. Acesta va fi rezultatul turul doi. Aşa că stimată oponentă politică, doamna Maia Sandu, pregătiţi-vă să pierdeţi alegerile, încă nu aţi crescut ca să câştigaţi lupta în aceste prezidenţiale. Şi vreau să înţeleagă cetăţenii că acum veți alege între opoziţie şi cea care a fost cu Plahotniuc la guvernare timp de 7 ani.”

În replică lidera PAS Maia Sandu a spus:

„Oponentul meu, Igor Dodon, spune că vrea să fie preşedintele celor cu opţiuni de stânga. Eu voi fi preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Domnule Dodon, oamenii nu mai vor să fie divizaţi în stânga şi dreapta. Ei vor să scape de voi, de hoţi, de minciunoşi. Oamenii vor un preşedinte onest, puternic, independent care să-i reprezinte cu demnitate, iar Dvs. nu sunteţi nimic din toate astea. Prin urmare, nu eu vă voi învinge pe Dvs. în turul doi, ci oamenii. Dodon se declară anti-oligarh. El minte. În realitate, împreună cu Plahotniuc au împărţit toate schemele ilegale din care fac averi.”

Datele preliminare arată o diferenţă de scor de circa zece la sută între cei doi. Igor Dodon a obţinut cele mai multe voturi în majoritatea raioanelor, cu excepţia celor din centrul republicii, inclusiv capitală, unde Maia Sandu a fost sprijinită masiv. Ea a obţinut şi cele mai multe voturi ale diasporei.

Dintre ceilalţi şapte concurenţi, deocamdată doar liderul PPEM, Iurie Leancă a anunţat că o va sprijini în turul doi pe Maia Sandu. Leancă, care a obținut ceva mai mult de 3% din voturi la alegerile de duminică, și-a îndemnat simpatizanții să o voteze în turul al doilea pe Maia Sandu, de dragul continuării politicilor pro-occidentale. El a explicat că nu s-a retras din cursă în favoarea ei pentru a împiedica o eventuală victorie a lui Dodon în primul tur.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, pentru care au votat nici 2% din alegători, spunea, duminică seara, că formaţiunea pe care o conduce ar putea să o susţină pe Maia Sandu doar în anumite condiţii pe care nu le-a detaliat însă.

Formaţiunea lui Renato Usatîi nu mai pare hotărâtă să-l susţină pe Igor Dodon în turul doi, aşa cum sugera anterior că ar intenționa să o facă.

Decizia finală ar urma să fie anunţată în zilele următoare. Candidatul formaţiunii Dumitru Ciubaşenco, care a acumulat 6 la sută dintre voturi, a lăsat să se înteleagă că nu-l va sprijini pe Igor Dodon, pe care l-a acuzat că l-ar fi presat să se retragă din cursă.

Pentru ziua de marţi este anunţată şi o conferinţă a liderului comuniştilor Vladimir Voronin.

Mai mulţi analişti anticipează că PCRM va respinge apelul lui Igor Dodon la consolidarea forţelor de stânga şi nu îşi va schimba, cel mai probabil, poziţia luată înainte de primul tur şi anume de a boicota alegerile.

Cei mai mulţi dintre comentatori nu se grăbesc deocamdată să facă pronosticuri şi dau şanse aproape egale pentru Igor Dodon şi Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG