Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi vs. Vlad Plahotniuc


Povestea unei emisiuni de televiziune.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Primarul de la Bălți, Renato Usatîi, l-a acuzat pe vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc de corupţie, implicare în actul justiției dar și de atentatul la viața bancherului rus Gherman Gorbunțov. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei emisiuni înregistrate pentru un post de televiziune, dar care n-a mai fost difuzată. Moderatorul emisiunii a explicat că ar fi vorba de defecțiuni tehnice, în timp ce Renato Usatîi a comentat pe rețelele de socializare că emisiunea n-a apărut din cauza informațiilor divulgate despre Plahotniuc. Totuși, imaginile video au fost publicate ulterior pe internet. Detalii, relatează Nicu Gușan

În emisiunea care trebuia să fie difuzată la postul de televiziune N4, Renato Usatîi a prezentat ceea ce a numit noi probe care ar demonstra că Vlad Plahotniuc ar fi, de fapt, cel care a comandat atentatul la viața bancherului rus Gherman Gorbunțov, în 2012 la Londra. De organizarea atentatului asupra lui Gorbunțov este învinuit Renato Usatîi într-un dosar penal pornit la Chișinău. Usatîi spune că nu se grăbește să revină în Republica Moldova tocmai ca să nu dea satisfacție celor care vor să-l vadă cu orice preț în pușcărie ori chiar redus total la tacere prin lichidare.

Cea mai sigură protecție i-ar asigura-o, spune Usatîi, identificarea adevăraților criminali implicați în tentativa de omor a bancherului de la Londra. Asasinul Vitalie Proca, condamnat în prezent în România pentru un alt atentat, ar fi gata să ofere probe concludente, iar Renato Usatîi, pe post de martor ghidat de procurorii români, ar avea rolul să-l determine pe Proca să vorbească:

„Probele, cum a fost, unde a fost, cine a dat armele, unde s-au făcut pașapoartele. Am înțeles că la Plahotniuc este o direcție întreagă, sunt persoane care se ocupă doar cu pașapoarte pentru acești killeri, inclusiv pașapoarte false. ”

O divulgare a informațiilor despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în atentatul asupra lui Gorbuțov de către Vitalie Proca, l-ar avantaja pe Renato Usatîi care ar scăpa de învinuirile Procuraturii de la Chișinău.

Acuzatorii moldoveni nu au luat deocamdată în seamă versiunea prezentată de Renato Usatîi.

Șeful serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că „tot ce apare în spațiul public pe tema cauzelor penale aflate în gestiunea procurorilor este analizat și în funcție de concluzii vor fi deciși pașii următori”.

Iată ce a spus și șeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari:

„Eu nu știu despre ce vorbiți, dacă reveniți mâine, poate o să vă comentez. Numaidecât o să mă uit și o să discutăm, dar acum îmi este greu să vă spun, pentru că încă nu am văzut.”

Renato Usatîi spune că autenticitatea informațiilor difuzate de el va fi probată în cadrul unui dosar penal, deschis în România. Autoritățile statului vecin nu au confirmat deocamdată dacă investighează sau nu tentativa de asasinat asupra lui Gorbunțov de către Vitalie Proca, la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Coincidență sau nu în seara zilei de joi Vlad Plahatniuc a apărut într-o emisiunea emisiuni realizată la PRIME TV de Cristian Tabără, care îl prezintă drept lider desăvârșit și om de afaceri infatigabil. Documentarul a fost comentat intens pe rețelele de socializare. Directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a scris „Plahotniuc, dacă tot vrea să se desdemonizeze, pentru că a spus că a fost demonizat pe nedrept, să accepte un jurnalist care nu e plătit de el”, sugerând că asta ar adăuga credibilitate.

Primarul de la Bălți a difuzat în interviul acordat postului N4 și un fișier audio, prin care pretinde să dovedească faptul că Vlad Plahotniuc ar avea influență asupra unor procurori și poate manipula instrumentarea unor dosare penale.

Până acum, Partidului Democrat sau vicepreședintele formațiunii Vlad Plahotniuc nu au intervenit cu comentarii oficiale.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG