Linkuri accesibilitate

România. Responsabilii ascunși ai dramei de la Clubul Colectiv


Cine răspunde pentru cei care au murit cu zile?

Nu există vinovați care să poată fi arătați cu degetul, nu există oficiali care să-și fi asumat responsabilitatea și nu există siguranța că o tragedie similară incendiului de la Colectiv ar primi un răspuns mai eficient. Acum un an au murit 64 de tineri și au fost răniți alți 112. Mulți s-au prăpădit din cauza harababurii, a spitalelor pline de infecții și a incoerenței celor care au coordonat acțiunea de salvare în frunte cu Raed Arafat, care continuă să fie secretar de stat pentru situații de urgență. Un raport făcut la cererea premierului Cioloș arată însă, fără să-l nominalizeze, că Arafat poartă o parte din vina dezorganizării întâmplate în noapte dezastrului.

De atunci încoace nu s-a făcut nicio simulare serioasă pentru ca oficialii să se convingă că lucrurile ar putea merge mai bine, în cazul unei alte tragedii.

Spitalul de arși funcționează în condiții la fel de precare, iar astă vară o doctoriță de acolo a difuzat pe internet o plagă plină cu larve de insecte a unui pacient de la secția de reanimare.

Secția de terapie intensivă a spitalului de arși a fost închisă pe moment, dar nu există o strategie serioasă prin care statul român să gândească refacerea clinicilor de urgență.

La Spitalul Floreasca, cel mai mare spital de urgență din România, unde au fost cheltuiți în jur de un milion de euro pentru o secție specială de arși, s-a dovedit, că în locul aparaturii necesare tratării marilor arși, a fost achiziționată tehnică antiageing, după cum tocmai a constatat ministrul Sănătății.

Tratamentele anti-îmbătrânire au fost deci preferate celor de ameliorare a rănilor dobândite din cauza arsurilor grave.

Parchetul general se laudă că a făcut peste 80 de expertize medico-legale și că a ridicat sute de înscrisuri, dar au fost trimiși în judecată doar cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu) și unul dintre cei doi pirotehniști (Moise Marian) care au montat artificiiile de la care a început incendiul.

Toți aceștia sunt acuzați de moartea celor 64 de persoane și de vătămarea corporală a altor aproape o sută.

Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe pompierii (Antoninei Radu și George Petrică Matei) care trebuiau să verifice dacă locul în care funcționa Colectiv era protejat împotriva incendiilor.

Anchetele nu au ajuns însă în profunzimea sistemului de urgență autohton, nu au scos la iveală cine este de vină, spre exemplu, că n-au fost trimiși în străinătate imediat cei cu arsuri foarte grave, de vreme ce România nu avea suficiente dotări pentru a-i salva; cine este de vină că salvările au venit cu un sfert de oră întârziere; cine răspunde pentru cei care au murit cu zile?

A fost deja făcută o plată politică: guvernul condus de Victor Ponta a plecat de la putere, după revolta străzii și a fost înlocuit cu tehnocrații conduși de Dacian Cioloș.

Dar această plată este prea mică față de drama Colectiv. Ancheta procurorilor pare prea lentă și pare să nu ajungă până în miezul lucrurilor.

Politigraf

XS
SM
MD
LG