Linkuri accesibilitate

„Moldova este o ţară la răscruce între democrație și agresiunea rusească”


Revista presei internaționale despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Agențiile de presă occidentale Associated Press și Reuter scriu în aceste zile despre alegerile prezidențiale directe din Moldova.

Articole pe aceeași tema au aparut și în publicațiile americane „Washington Post” și „Houston Chronicle”.

Agentia Reuter își intitulează relatarea: „Moldova riscă să pivoteze către Rusia, avertizează candidatul pro european”.

Este vorba de declarațiile facute de Maia Sandu, candidata comună a Partidului Acțiune și Solidaritate, a Platformei DA și a PLDM la întîlnirile avute la Maastricht cu mai multe oficialități europene în cursul săpămânii care se încheie.

Maia Sandu
Maia Sandu

Reuter scrie însă și despre „profunda dezamagire” a electoratului pro-european în ce privește eforturile prea puține făcute de Moldova pentru reformă, o dezamăgire care ar putea da şanse serioase candidatului pro-rus al PSRM Igor Dodon, care dorește legături economice și politice mai strînse cu Rusia și Uniunea vamala euroasiatică.

Reuter o citează pe Maia Sandu şi cu declaraţia că divizarea candidatilor pro-europeni ar putea contribui la o schimbare de directie politica în Moldova. Agenția occidntală de știri prognozează că Maia Sandu, despre care amintește ca a fost economist la Banca Mondiala, are șanse să ajungă într-un eventual tur doi al scrutinului prezidențial împreună cu Igor Dodon.

Reuter vorbește și despre pericolul fraudării alegerilor, despre care Maia Sandu a vorbit în întîlnirile sale cu cancelarul german Angela Merkel, prețedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi șeful Consiliului European Donald Tusk.

„O alunecare a Moldovei catre est ar putea dăuna politicii Uniunii Europene și Statelor Unite în regiune și în Ucraina”, scrie Reuter, citînd declarația Maiei Sandu referitoare la importanța alegerilor prezidenţiale moldovenești de duminică.

Site-ul EurasiaNet.org se opreste în analiza pe care o face situatiei din Moldova inaintea alegerilor de duminica la recentele sondaje de opinie publicate la Chisinau.

E vorba de sondajul Institutul International Republican IRI si de cel al Centrului pentru Marketing si Sondaje de la Chisinau.

Aceste sondaje sugerează că Igor Dodon, candidatul socialistilor, e considerat favoritul alegerilor. iar pentru el„prosperitatea si securitatea Moldovei depind mai mult de Rusia decit de Uniunea Europeană”.

Igor Dodon
Igor Dodon

EurasiaNet.org spune ca Moldova a semnat acordul de Asociere cu Uniunea Europeana în 2014, dar e greu de spus în ce măsură politica Choșinăului se va schimba daca presedinţia va fi ciştigata de Igor Dodon. Site-ul aminteste care sunt prerogativele preşedintelui Moldovei, și afirmă ca el ar avea totuşi puterea de a influenta „in mod considerabil politica externa si interna a Moldovei, facind apel la mandatul obţinut de la populatie”.

Publicaţia aminteste că apropierea Moldovei de Rusia, aşa cum este ea promovata de candidatul socialistilor implica trei elemente cheie: dobîndirea unei distante fata de România – „ ruda etnica si cel mai apropiat aliat al Moldovei in Uniunea Europeana”, intarirea moldovenismului si rezolvarea chestiunii transnistrene si a neutralităţii.

Este reamintita declaratia lui Igor Dodon că va emite un decret prin care orice apel la reunificarea cu Romania să fie pedepsit penal.

Moldova e o țară eminamente agrara, cu un venit anual pe cap de locuitor de 5.000 de dolari – mai puţin decit in Laos -, iar subiectul unificarii a devenit mai evident in ultimii ani, deși nici guvernul de la Bucuresti si nici cel de la Chisinau nu sustin o astfel de propunere.

Este citat analistul de la Bucuresti Dan Dungaciu, care afirmă că„ revitalizarea moldovenismului este in avantajul Rusiei si el ar putea duce către Rusia si către federalizare”.

În ceea ce priveste neutralitatea Moldovei, e amintita declaratia lui Dodon care a spus că va cere garantii internaţionale pentru neutralitatea Moldovei si ca „militarii Alianţei Nord Atlantice nu vor pune piciorul pe străzile noastre”.

Un alt obiectiv al lui Igor Dodon se referă la găsirea unei solutii politice situatiei din regiunea transnistreana. EurasiaNet.org scrie că în realizarea acestui obiectiv rolul Rusiei este esential.

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

Publicatia il citeaza si pe analistul de la Chisinau Dionis Cenuşă, de la Expert Grup, care crede că Igor Dodon va incerca sa traga Moldova pe orbita rusească.

Pentru Igor Dodon apatia votantilor ar putea sa fie cel mai important competitor - e citat un sondaj potrivit caruia o treime din moldoveni declara ca nu au incredere în nici un candidat. Dionis Cenuşă considera că in primul tur al alegerilor prezidenţiale prezenta la vot va fi de numai 45 -50 %...

Cotidianul „Washington Post” preia o depesă a agentiei Associated Press dupa retragerea liderului PD Marian Lupu din cursa prezidențială.

Potrivit sursei citate, nici unul din candidatii rămaşi în cursă nu va putea ciştiga scrutinul din primul tur.

Se reamintește de asemenea că este prima alegetre a președintelui Moldovei prin vot popular din ultimii 20 de ani.

„Houston Chronicle” publică un amplu articol semnat de Kevin Diaz, care discută despre rolul rezolutiei anticorupţie inițiată de congresmanul de Texas Randy Weber si de senatorul republican de Arizona Trent Franks, despre reacţia la aceasta rezolutie din partea speakerului parlamentului de la Chisinau și fruntas democrat Andrian Candu, și despre declaratiile facute in Statele Unite de Mihail Gofman in legatura cu asa numitul „furt al miliardului”.

Congresmanul Weber nu a răspuns solicitarilor ziarului pentru un interviu, dar cei care critica rezolutia propusa despre Moldova spun ca tinta ei ar fi Partidul Democrat din Moldova.

Este citată declaraţia lui Andrian Candu făcuta postului de radio Europa Liberă că rezolutia – care nu are nici o sansa sa fie votata pîna la alegeri - ar tinti nu spre publicul american și Congres. ci spre publicul din Moldova, şi ca ar fi „rodul activitatii de lobby” a companiei cu care a colaborat Andrei Năstase, de la Partidul Politic Demnitate si Adevar.

În același articol se scrie despre intilnirea de luna trecuta dintre Andrei Năstase și Randy Weber, care a avut loc dupa declaratiile facute presei internationale de Mihail Gofman, fost angajat al Centrului naţional anti corupţie din Moldova.

Mihai Gofman
Mihai Gofman

„Houston Chronicle” il citeaza pe Gofman cu declaratia că se va intoarce in Moldova dupa ce va oferi informatii „tuturor celor care trebuie sa stie ce s-a intimplat in scandalul bancar din Moldova”, pentru ca „nimeni in Moldova nu e interesat sa investigheze intr-adevar aceasta infracţiune a secolului”. Mihail Gofman a spus ca este independent, dar, scrie publicatia din Houston, „este limpede ca ambele facţiuni din batalia electorala din Moldova primesc ajutor de lobby la Washington”.

Intr-o declaraţie trimisa ziarului de la Departamentul de stat american se arata ca „Statele Unite vor continua sa incurajeze si sa sprijine reformele in Moldova pentru a asigura o sanatate economica pe termen lung a ţării”.

Ziarul citeaza si el rezultatele sondajului de opinie realizat de IRI potrivit caruia favoritul alegerilor este liderul socialistilor Igor Dodon, „un fost comunist care este in favoarea unor legaturi mai strinse cu Moscova”.

Sunt citate apoi declaratii facute in Statele Unite de speakerul parlamentului de la Chisinau Andrian Candu care a acuzat Rusia că ar finanţa partidele de opozitie din Moldova şi a sustinut organizarea protestelor antiguvernamentale de anul trecut. Mihail Gofman considera însă ca Partidul Democrat poarta o mare raspundere pentru scandalul din sistemul bancar moldovenesc şi ca orientarea sa pro-occidentală ar fi doar, „o perdea de fum”.

Intr-o declaratie trimisa ziarului din Houston, Randy Weber spune ca rezolutia pe care a propus-o congresului este menita doar să combata influenţa rusă în Estul Europei şi ca a cerut să se facă „ o investigaţie care sa vada daca banii platitorului de taxe american au fost parte a furtului bancar si a cerut sancţiuni impotriva oricarui oficiall guvernamental din Moldova care ar fi implicat, incluisv Vlad Plahotniuc si Andrian Candu”.

„Moldova este o ţară la răscruce între democrație și agresiunea rusească şi e în interesul Statelor Unite sa ajute ţările care vor sa aibă alegeri libere si corecte”, este citat Randy Weber în finalul articolului din „Houston Chronicle”.

Politigraf Electoral: Dragii Candidați (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 25.10.2016)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00

XS
SM
MD
LG