Linkuri accesibilitate

Victor Gotișan: „Este foarte regretabil faptul că biserica se implică în politică”


Moldova - Victor Gotisan, journalist, Chișinău
Moldova - Victor Gotisan, journalist, Chișinău

Despre Biserică și campania electorală.

Mitropolitul Vladimir a implicat biserica în campania electorală pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie, după ce și-a anunțat susținerea pentru candidatul Partidului Socialiștilor. Teologul Victor Gotişan este de părere ca relaţia biserică-stat e „mană în mână”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Republica Moldova rămâne a fi un stat laic, iar biserica se implică în politică. Campania electorală a Mitropolitului Vladimir a stârnit multe reacţii controversate. Întâistătătorul bisericii moldave a declarat că viitorul preşedinte trebuie să fie de credinţă ortodoxă, să fie botezat, să fie cununat, să fie un bun patriot. Şi chiar a făcut și recomandare în timpul unei slujbe într-o localitate, spunând că socialistul Igor Dodon ar fi un apărător al valorilor tradiţionale, lăsând să se înţeleagă că enoriaşii ar trebui să-i dea votul în data de 30 octombrie. Sau ce trebuie să înţelegem?

Victor Gotișan: „Trebuie să o luăm ca o părere a Mitropolitului. Este foarte regretabil faptul că biserica se implică în politică, dar ea întotdeauna a făcut-o. Şi nu este ascuns, e un fel de o mână spală pe alta, cu toate că normele şi canoanele bisericeşti interzic ca biserica să se implice în politică. De exemplu, există documentul de bază al Patriarhiei ruse, de care se conduc bisericile care sunt membre ale acestei Patriarhii, care spune că participarea bisericii şi, în general, a clerului în campaniile electorale sau în politică, aşa şi este specificat, este imposibilă. Deci, Mitropolitul, chiar dacă a făcut-o indirect, a sugerat, de fapt, cu cine trebuie să se voteze. Ceea ce nu prea este corect, pentru că, dacă ne referim, de exemplu, și la legislaţia naţională, există Legea nr. 125 privind cultele religioase și părțile lor componente, articolul 15, de exemplu, punctul 2 spune că, cultele religioase şi părţile lor componente nu trebuie să facă activităţi politice sau să favorizeze un partid politic în campaniile electorale. Dacă respectă respectiva legislaţie sau prerogativele din legislaţie, sunt scutite de anumite taxe. Aceasta este o problemă, pentru că, de exemplu, Codul Fiscal spune clar că biserica sau organizaţiile noncomerciale, pentru că biserica este o organizaţie noncomercială, sunt scutite de aceste taxe doar dacă respectă respectivul articol, de a nu se implica în jocurile politice sau în campaniile electorale. Ceea ce, de fapt, nu s-a întâmplat şi nu se întâmplă niciodată în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Da, ne mai amintim, Mitropolitul Moldovei a făcut campanie și pentru un alt politician, Valeriu Pasat. Aceasta ridică încrederea oamenilor în biserică sau, din contra, o scade? Enoriaşii ar putea să ceară socoteală pentru acest lucru?

Victor Gotișan: „Sigur că ar putea să ceară socoteală. Şi socoteala se face deja. Eu nu spun că acesta e un indicator direct, dar să ne uităm la simplele sondaje de opinie, şi anume încrederea în biserică. Dacă patru ani în urmă, de exemplu, în noiembrie 2012 biserica avea un nivel de încredere de 83%, în ultimul sondaj lansat de IPP, Barometrul de Opinie Publică, se sistează la 72%. 11% în patru ani eu cred că e un fel de taxare a bisericii pentru ceea ce nu face corect. Iar implicarea în jocurile politice cred că este un pas nu tocmai corect făcut de către biserică. Aţi menţionat de cazurile care au fost. Biserica, cum am mai spus, întotdeauna a încercat să fie într-un fel de concubinaj cu politica. Ne amintim aici exemplul cu Partidul Comuniştilor, când liderul acestui partid turna nişte chestii foarte gogonate că Hristos a fost primul comunist sau că învăţătura lui Lenin era genială, Mitropolitul stătea alături de el şi nu şi-a permis măcar un cuvânt să spună. După aceea a fost cazul Pasat, care a stat pe billboard-uri alături de el. Din aceasta, cred, biserica are doar de pierdut şi nu de câştigat. Aceasta se face: tu mie, eu ţie, pentru numere guvernamentale sau pentru paşapoarte diplomatice. Aceasta e clar ca bună ziua.”

Europa Liberă: Mitropolia Basarabiei, a doua Mitropolie din Republica Moldova, se implică în această campanie electorală?

Victor Gotișan: „Nu am văzut şi nici nu prea am atras atenţia la respectiva Mitropolie sau instituţie să se implice în campania electorală. Aceasta a fost până în 2005, dacă ne referim, a participat şi ea la nişte jocurile politice din acestea, şi anume în campaniile electorale. Însă după 2005, mai ales după 2009, practic, s-a lăsat la fund şi nu prea participă. Mulţi spun că nu e atât de puternică pentru ca să se implice. Dar aceasta e.”

XS
SM
MD
LG