Linkuri accesibilitate

Anatol Şalaru: R. Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruşi din regiunea transnistreană


R. Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruşi care staționează ilegal în regiunea transnistreană, a declarat ministrul moldovean al apărări Anatol Şalaru, citat de agenția Info-Prut. Într-un interviu pentru Publika TV, Şalaru a spus că acest coridor poate fi realizat pe cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești. ministrul apărării a adăugat că se va întâlni în curând cu omologul său de la Kiev, Stepan Poltorak, pentru a discuta acest subiect.

Șalaru a amintit declarațiile lui Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale pentru negocieri în formatul 5+2, care a spus că Rusia nu-și retrage armamentul de la Cobasna, deoarece Ucraina nu va permite tranzitarea armamentului pe teritoriul său. În regiunea separatistă transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a OSCE. În depozit se află armamentul fostei armate a 14-a rusești dar și arme care au apraținut fostei RDG și fostei Cehoslovacii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG