Linkuri accesibilitate

Natalia Cucoș: „Boicotarea artificială a alegerilor de către unii concetăţeni este un pas greşit”


Natalia Cucoș
Natalia Cucoș

Interviu pe teme electorale cu o moldoveancă stabilită la Viena în Austria.

Diaspora trebuie să participe la alegerile de pe 30 octombrie pentru că țara are nevoie de un președinte al tuturor cetățenilor din Moldova, este convinsă Natalia Cucoș, stabilită în capitala austriacă, iar miza acestor alegeri este dacă statul va adera la Uniunea Europeană sau va coopera mai strâns cu Rusia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:05 0:00
Link direct

Europa Liberă: Un vot de protest, exprimat prin neparticiparea alegătorilor din diasporă la alegerile din 30 octombrie – despre aceasta am citit foarte mult pe reţelele de socializare. Cum s-ar explica această indiferenţă? Și cine ar fi favorizat în acest caz, când mulţi dintre cei din străinătate nu se vor prezenta la urnele de vot?

Natalia Cucoș: „Mă aflu la moment în Austria, la Viena. Şi acum, mai mult ca niciodată, sunt determinată să ies la vot. Această boicotare artificială de către unii concetăţeni de ai mei este un pas greşit. Pentru că acum, în comparaţie cu alţi ani, nu mai votăm răul cel mai mic sau nu avem cu cine vota şi de aceasta nu ieşim. Avem cu cine vota, trebuie să ieşim, trebuie să votăm, trebuie să fim solidari. De altfel, boicotarea noastră este câştigul lor.”

Europa Liberă: Au politicienii o vină că au lăsat diaspora să rămână atât de disperată, deznădăjduită? Pentru că, dacă ne amintim anul 2009, diaspora a jucat un rol extrem de important în cadrul alegerilor parlamentare de atunci. Anume din comunitatea moldovenilor a venit votul de aur, care nu a mai permis comuniştilor să-şi continue guvernarea.

Natalia Cucoș: „Diaspora, de fapt, este supărată, pentru că scena politică îşi aduce aminte de ei doar în ajunul alegerilor. Cum a fost în 2009 aşa a fost şi în 2014. Şi nu le dau prea mare importanţă. De fapt, dezamăgirea cea mare e că votul nostru este călcat în picioare. Pentru că noi, votându-i, vrem să le asigurăm o viaţă mai bună celor de acasă. Însă, repetat aceasta nu se întâmplă. Cercul acesta vicios trebuie rupt, odată şi pentru totdeauna. Şi de aceasta, cred că e ridicol acum, în momentul acesta crucial pentru Moldova, să dăm mâinile în jos şi să spunem că suntem dezamăgiți, nu mai ieşim la vot. Şi astfel, în momentul de faţă, mâna Moscovei este mai actuală decât în multe alte situaţii, când s-a vehiculat artificial la primărie sau în alte momente. Acum se hotărăşte soarta moldovenilor.”

Europa Liberă: De ce toate discuţiile duc către acest vot geopolitic? Oare sunt puţine probleme pe interior unde ar trebui să se concentreze efort mare ca să fie soluţionate acele probleme despre care populaţia aminteşte zilnic? Şi pentru aceasta tot cetăţenii spun că ar fi pierdut încrederea în instituţiile statului şi chiar în Republica Moldova.

Natalia Cucoș: „În acest moment este pe deplin justificat, atâta timp cât unul dintre candidaţi la preşedinţie şi-a exprimat foarte clar voinţa lui geopolitică şi credinţa lui că Moldova va reuşi doar dacă va merge într-o uniune oarecare.”

Europa Liberă: Care uniune?

Natalia Cucoș
Natalia Cucoș

Natalia Cucoș: „Uniunea Vamală cu preşedintele Putin ş.a.m.d. Nu! Noi avem nevoie de un preşedinte care să fie neutru, care să exprime dorinţa poporului, care să nu ne impună pe gât anumite deziderate. Eu înţeleg că suntem în campanie electorală, că aici merge ca cerere şi ofertă, tu spui ceea ce cetăţeanul vrea să audă. Dar, de fapt, noi vrem să ne simţim bine şi comod la noi acasă, fără ca să ne ducem cine ştie unde.”

Europa Liberă: Următorul preşedinte, care va fi ales acum la scrutinul prezidenţial, cum ar trebui să ţină sfat cu cetăţenii, ca să consolideze naţiunea atât de dezbinată tot de către clasa politică?

Natalia Cucoș: „Preşedintele trebuie să plece urechea către popor, trebuie să vorbească, să aibă ieşiri în public, să convoace oamenii, să-şi exprime părerile, să facă o unitate, evenimente comune de consolidare a oamenilor de toate credinţele şi viziunile. Aceasta este menirea unui preşedinte. Un preşedinte pe care să-l asculţi, să-ţi placă să-l urmezi, dar care să nu-ţi dicteze viitorul unde vrei să te afli.”

Europa Liberă: Natalia Cucoș poate spune acum o idee care ar trebui să vină din partea următorului şef de stat pentru a uni societatea moldavă atât de dezbinată?

Natalia Cucoș: „Viitorul preşedinte pe care eu vreau să-l aleg va şti exact ce să facă. În primul rând, să avem un preşedinte integru, un preşedinte care nu va tolera corupţia, nici cumetrismul, nici interesele de partid. Un preşedinte care, în faţa unei alegeri dificile, va lăsa poporul să decidă ce doreşte să facă. Un preşedinte care nu este şantajabil, care nu are rude cu firme, care nu are prieteni sau persoane care să beneficieze de el. Un preşedinte care să spună „Nu” ispitelor. Un preşedinte corect, educat. Un preşedinte deschis către popor şi nu către politicieni.”

Europa Liberă: Dar în cazul acesta el nu s-ar putea pomeni în faţa situaţiei când îşi face şi mai rău duşmanul, care e sistemul?

Natalia Cucoș: „Eu cred că un preşedinte bun poate să distrugă sistemul acesta pentru că peştele se strică de la cap. Dacă avem un om puternic în fruntea statului, chiar şi cu împuternicirile unui preşedinte, va fi în stare să rupă caracatiţa aceasta care s-a instaurat în Republica Moldova şi care, practic, dacă acum nu se distruge, poţi spune că Moldova se prăbuşeşte în abis. Eu am un aşa sentiment. Pentru că lumea poate nu-şi dă seama că e decizia noastră acum: dacă noi nu vom ieşi la vot şi nu vom alege pe cine trebuie, răul este deja ireversibil. Înainte se spunea: „Aceştia vor guverna patru ani. Vedem ce fac sau nu”.

Nu e chiar aşa. Pentru că se dă apă la moara unui partid sau a unei persoane care se va alege cu puncte electorale şi pentru alegerile parlamentare. Şi dacă aceştia se înrădăcinează, nu-i mai scoţi. Noi trăim acum momente istorice, de fapt, pentru Moldova. E acum ori niciodată.”

Europa Liberă: Despre aceasta se vorbeşte din ’90 încoace. De la proclamarea independenţei Republicii Moldova, de 25 de ani tot se pune întrebarea acum sau niciodată.

Natalia Cucoș: „Aveţi dreptate. Şi eu am impresia că s-a prăbuşit un blestem peste ţara noastră. Cât de tare noi vrem să scăpăm de politicieni corupţi, de toată mizeria aceasta, de minciună, falsuri, manipulări, şmecherii, combinaţi diferite, scheme diverse. Eu am impresia că trăim într-un film de groază, într-un thriller, decât într-o ţară care vrea să fie prosperă şi în pas cu ţările europene.

Noi ne tragem înapoi, din cauză că unii politicieni consideră că Moldova e ca un fel de întreprindere individuală, că ei îşi fac de cap cum doresc ei. Noi fugim de acolo. Eu vreau o ţară în care, dacă am plecat, să vreau să mă întorc şi oamenii care sunt acolo să nu mai vrea să plece. Dar aceasta e imposibil. Ei atât de tare au batjocorit ţara noastră, că oamenii deja se tem să trăiască acolo. Şi eu ca cetăţean, ca moldovean, nu pot să-mi permit financiar să locuiesc în ţara respectivă.”

Europa Liberă: Aceasta după câţi ani plecaţi în străinătate?

Natalia Cucoș: „Suntem plecaţi în străinătate de 12 ani. Noi nu putem să ne întoarcem în Moldova, pentru că noi nu ne permitem financiar să locuim în Moldova. Pentru că moldoveanul, neieşind din casă, este prădat, furat la orice, la factura de telefon, la factura de gaz, la factura de energie electrică, la plăcuţele de înmatriculare, mită la medicină, mită la învăţătură, mită încolo, mită încoace. Deja e imposibil. Şi când te gândeşti că toate acestea duc la îmbogăţirea unor persoane care stau bine mersi într-un fotoliu şi dirijează combinaţii! Dar nu se mai poate aşa ceva! Şi eu sunt sigură că un preşedinte poate să oprească aceasta.

Roma nu s-a construit într-o zi. Cred că va fi un proces anevoios, greu, cu beţe în roate, cu diferite scenarii, calomnii, prostii, dar trebuie să facem ceva. Nu putem, pur şi simplu, să stăm şi să spunem că am plecat din Moldova, am ars toate podurile, gata, nu ne mai pasă, stăm aici bine mersi şi ne trăim viaţa, la vie en rose, ceea ce nu este corect. Noi trebuie să ne exercităm dreptul nostru constituţional, să ieşim la vot, să votăm. Şi să votăm corect, cu cerebelul, cu capul, cu Demnitate și Adevăr şi cu un PAS către victorie şi o viaţă bună şi prosperă.”

XS
SM
MD
LG