Linkuri accesibilitate

Câți alegători are regiunea transnistreană?


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Câți alegători are regiunea transnistreană? Tinerii în așteptarea unor schimbări în bine și alegerile de pe ambele maluri ale Nistrului. „Nu hrăniți trollii” - despre vietățile virtuale care nu respectă nici o „netiqette”. Și… cum a ajuns Republica Moldova campioană la combaterea violenței în familie în fostul spațiu sovietic.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de ştiri și principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Câți alegători are regiunea transnistreană?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:22 0:00
Link direct

Liderul administrației transnistrene Evgheni Șevciuk a desecretizat informațiile despre motivele reținerii, anul trecut, a 30% din pensiile și salariile bugetarilor din stânga Nistrului, transmite agenția oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia. Vineri, într-un mesaj televizat către locuitorii regiunii, Șevciuk a spus că ar fi fost două motive pentru tăierea pensiilor și salariilor, despre care a știut și conducerea Sovietului suprem, dar care a profitat de aceste informații, exploatându-le în scopuri electorale pentru a câștiga alegerile parlamentare di n noiembrie anul trecut și același lucru încearcă să-l facă și în actuala campanie electorală pentru alegerea, în 11 decembrie, a unui nou lider al administrației transnistrene. Potrivit lui Evgheni Șevciuk, decizia din februarie anul trecut de a reduce cu 30% pensiile și salariile a fost motivată de faptul că Uniunea Europeană intenționa să oprească din ianuarie anul acesta exporturile transnistrene pe piețele sale. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, circa 20 de mii de locuitori ai regiunii riscau să rămână fără un loc de muncă. Al doilea motiv a fost ceea ce Șevciuk a numit „riscul unui pericol militar din partea Ucrainei”. Experți militari au recomandat crearea unui fond de rezervă pentru dotarea armatei, iar fondurile acumulate au fost utilizate pentru întărirea capacităților militare ale Transnistriei, a spus Evgheni Șevciuk. Potrivit lui, informația a fost secretizată din motive de securitate, dar și pentru a evita panica în rândul populației.

Evgheni Șevciuk
Evgheni Șevciuk

Banca centrală de la Tiraspol a condamnat ceea ce a numit „tentative de prăbușire a rublei transnistrene” prin campanii mediatice de dezinformare. Banca a avertizat asupra pericolului declarațiilor populiste și denigratoare la adresa administrației, pe care le-ar face, inclusiv, unii reprezentanți ai băncilor comerciale și deputați în Sovietul suprem. În particular, banca a negat că ar preconiza o emisie de ruble ce ar putea provoca o creștere necontrolată a prețurilor și sărăcirea populației. În declarația făcută vineri, banca de la Tiraspol a subliniat că respectă întru totul politica monetară adoptată de Sovietul suprem în februarie 2016. Totuși, în declarație se sugerează că actuala criză valutară din regiunea transnistreană este o consecință a lipsei de fermitate a Sovietului suprem, care nu a adoptat la timp măsurile anticriză propuse de banca centrală. Acum, potrivit datelor băncii din Tiraspol, deficitul dintre cererea de valută și ofertă este de peste 71 de milioane de dolari și continuă să crească.

Ucraina și Moldova ar putea lansa în curând proiectul construcției unei căi ferate ocolind Transnistria, transmite agenția Noi.md. Este vorba despre tronsonul Basarabeasca-Berezino, care va asigura o conexiune directă între cele două țări. Proiectul este în stadiu de elaborare, iar până la finele anului 2016 ar urma să fie finalizată reparația capitală a segmentului de cale ferată Arțiz-Berezino, s-a anunțat la o recentă întâlnire de la Odesa a reprezentanților Căii Ferate din Moldova și ai „Urkzaliznîția”. Potrivit centrului de presă al Căilor Ferate de la Odesa, părțile au discutat și despre crearea unui centru comun de evidență a vagoanelor cu schimbul locomotivei la stația Basarabeasca, iar după inaugurarea punctului de trecere interstatal Berezino-Basarabeasca să fie lansat și transportul de călători pe tronsonul Arțîz-Basarabeasca spre portul Reni și Galați, ceea ce ar putea reduce distanța parcursă de tren pe teritoriul Moldovei de la 240 la 127 de km, respectiv, să reducă și tarifele de transport, proporțional distanței.

Situația căilor ferate din regiunea transnistreană este tot mai dificială, a declarat, pentru Novosti Pridnestrovia, șeful interimar al întreprinderii, Aleksandr Raiko. Potrivit lui, anul acesta, volumul transporturilor pe cale ferată s-a redus considerabil. Așa-zisul tranzit românesc (transportarea de mărfuri în și din România prin regiunea transnistreană), care asigură partea cea mai mare a veniturilor întreprinderii de la Tiraspol, s-a redus cu 30%, tranzitul moldovenesc – cu 20%, iar importurile pe cale ferată în regiunea transnistreană au scăzut cu 50%. Aleksandr Raiko a spus că pierderile întreprinderii, dacă tendința se menține, ar putea atinge, până la finele anului, 1 miliard de dolari. Un reprezentant al companiei de expediție din regiunea transnistreană a spus că principala cauză a declinului rezidă în factori externi, dar situația s-a agravat și ca urmare a scandalurilor provocate de lupta pentru putere de la Tiraspol. Drept urmare, serviciile transportatorilor auto au devenit mai populare decât cele ale căilor ferate. Potrivit sursei citate, situația s-ar putea agrava și mai mult dacă Moldova va reduce, așa cum ar intenționa, cu 30%, tarifele pentru transporturile internaționale auto și dacă Ucraina va construi spre sudul Moldovei tronsonul de cale ferată ce va ocoli regiunea transnistreană.

Tren ucrainean în regiunea Odesa
Tren ucrainean în regiunea Odesa

Reuniunea de la Berlin legată de criza din estul Ucrainei s-a încheiat fără o decizie clară: Ucraina, Rusia, Germania și Franța au convenit însă ca până la sfârşitul lunii noiembrie să vină cu o nouă foaie de parcurs privind aplicarea acordurilor de la Minsk, semnate în 2015. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat, după discuțiile de miercuri seară la Berlin, că noua foaie de parcurs „ar trebui să conțină ordinea implementării prevederilor din acordurilor de la Minsk și să garanteze implementarea acestora”. Președintele Poroșenko a mai spus că s-a căzut de acord și asupra retragerii trupelor ucrainene și a separatiștilor pro-ruși din patru zone de conflict din regiunea Donbas. Misiunile OSCE de observatori vor putea fi în viitor înarmate pentru a asigura că pot urmări, fără probleme, aplicarea acordurilor de la Minsk.

***

Europa Liberă: În plină campanie electorală pentru alegerea unui nou șef al administrației transnistrene, alegeri programate pentru 11 decembrie, executivul de la Tiraspol a anunțat despre definitivarea unei baze de bate a locuitorilor cu drept de vot din regiune. Câți alegători sunt realmente în Transnistria a fost o temă mult discutată și în campania pentru alegerea noului Soviet suprem în noiembrie anul trecut. Ulterior, deputații nou aleși au cerut reducerea pragului de validare a scrutinului, pe motiv că în Transnistria numărul real alegătorilor ar fi mult mai mic decât cel indicat în listele de votanți. Detalii are Lina Grâu.

Potrivit datelor departamentului de interne de la Tiraspol, registrul persoanelor care aveau drept de vot la data de 1 septembrie 2016 depășește cifra de 413 mii de persoane. Informația a fost făcută publică în cadrul unei ședințe a executivului de la Tiraspol. Aceasta nu a trezit obiecții în cadrul ședinței, chiar dacă cifrele oficiale ale administrației transnistrene spun că în regiune ar locui în total aproximativ 475 de mii de oameni, deci inclusiv minori care nu au drept de vot. Autoritățile de la Chişinău consideră că numărul oficial de locuitori, prezentat de administrația de la Tiraspol, este supraevaluat pentru a ascunde proporțiile depopulării regiunii în urma migrației, iar în Transnistria nu ar locui mai mult de 350 mii de oameni.

Baza de date a persoanelor cu drept de vot din Transnistria este un soft care a fost elaborat la indicația executivului de la Tiraspol, după ce în cadrul alegerilor generale și locale din 29 noiembrie anul trecut mai mulți locuitori ai regiunii s-au plâns că nu s-au regăsit în listele de votare sau că, din contra, au găsit în liste persoane decedate sau care au plecat din Transnistria de mai multă vreme.

Administrația de la Tiraspol spune că acest registru al alegătorilor ar urma să devină bază pentru toate alegerile viitoarele, asigurând transparența acestora. Potrivit codului electoral al regiunii, informația cu privire la persoanele cu drept de vot trebuie să fie actualizată cel puțin de două ori pe lună.

La verificarea listelor alegătorilor au participat administrațiile locale, oficiile stării civile, departamentele de interne, de justiție și de apărare din cadrul executivului. Atunci când datele erau diferite, informațiile erau verificate în fiecare caz în parte, iar uneori funcționarii chiar îi contactau personal pe alegătorii din liste pentru a se convinge că aceștia mai locuiesc încă în Transnistria.

Șefa comisiei electorale centrale, Elena Gorodețkaia, a menționat că următoarea etapă este cea în care locuitorii regiunii vor putea merge personal la comisiile electorale teritoriale pentru a verifica dacă sunt trecuți, ei și rudele lor, în registrul alegătorilor.

Șefa departamentului de Justiție, Olga Zvarîci, a menționat că în procesul elaborării bazei de date a alegătorilor au existat diferențe considerabile dintre informațiile deținute de comisia electorală, pe de o parte, și oficiile stării civile și de pașapoarte, pe de altă parte. „Au fost excluși din baza de date a alegătorilor 21 mii 220 de persoane care fie nu mai locuiesc în Transnistria, inclusiv cei care au decedat, fie nu au cetățenie. În același timp, au fost incluși pe listă 30 de mii 480 de alegători cu drept de vot, dar care nu figurau pe lista comisiei electorale”, a spus responsabila de la Tiraspol.

În cadrul următoarei ședințe, comisia electorală centrală din regiunea transnistreană va decide dacă această bază de date a alegătorilor care tocmai a fost elaborată va deveni și documentul principal în baza căruia se vor desfășura alegerile așa-zise prezidențiale din luna decembrie.

***

Europa Liberă: Semne de întrebare privitor la numărul real de alegători există și pe malul drept al Nistrului. Datele ultimului recensământ din 2014 nu au fost procesate până la capăt și, practic, nu se știe exact câți locuitori are Republica Moldova. Potrivit unor informații, numărul alegătorilor ar fi aproape de cel al numărului populației, ceea ce, evident, nu poate fi adevărat. Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău se va conduce de Registrul Alegătorilor, un sistem electronic care, dă asigurări comisia, a funcționat și în alte alegeri și exclude orice posibilitate de fraudare a votului. Diferența de date se datorează, ca și în regiunea transnistreană, de migrația masivă a forței de muncă. Cea mai activă categorie a acesteia fiind, desigur, generația tânără. I-am întrebat pe mai mulți tineri întâlniți la întâmplare pe străzi din Tiraspol, câtă încredere au în corectitudinea votului și dacă aceste alegeri ar putea aduce schimbările dorite de ei?

- Наши выборы – совершенно недемократичная процедура, но на выборы я однозначно пойду. Из кандидатов на данный момент, я думаю, есть достойный. Из кандидатов на данный момент, я думаю, есть достойный. Но если он станет президентом, то я не уверена, что через год или два он останется таким же. Пойду на выборы, потому что нужно, хочется изменений к лучшему. Мне не нравится уровень коррупции в нашем правительстве, ничего не делается для людей, все средства себе забирают. Дальше уже потихонечку, если коррупции у нас не будет, то все изменится.

- Я считаю, что выборы недемократичны, но голосовать буду. Потому что если я не проголосую, то кто-то воспользуется моим голосом и проголосует за меня. Знаете, здесь веры нет никакой в светлое будущее, в то, что выборы будут проведены нормально, легально и демократично. Но пойти надо. Нас часто обманывают, пойду, чтоб выразить свое мнение, даже если оно не будет засчитано.

- Думаю, надо менять наше будущее. От этих выборов во многом зависит будущее страны. И наше, и наших детей, надеюсь. У нас сейчас такое положение в стране, что во всех сферах необходимо развитие. Работой обеспечить молодых – да и всех, не только молодых. Коррупцию надо исключить из всех структур, ну и потихоньку все структуры реформировать.

- Голосовать по-любому пойдешь, а результата, которого ожидает народ, все равно не будет. Соцопросы показывают одно, а выборы – совсем другое. Тут подходы нужны правильные. Кто-то мирно меняет, кто-то с оружием, но все меняется в этой жизни, вечного ничего нет.

- Конечно же, я пойду на выборы. Не знаю, победит ли тот кандидат, за которого я отдам свой голос, но мне очень бы хотелось, чтобы у нас в стране была создана такая система, в которой каждый человек был бы самым важным и главным. Мне бы хотелось большей прозрачности и отчетности от государственных структур, а также большего участия обычных людей в процессе принятия решений.

- Я пойду на выборы, потому что считаю, что каждый человек Приднестровья должен пойти на выборы и отдать свой голос за того или иного кандидата. Потому что если вообще никто не пойдет на выборы, то выборы не состоятся. Будет ли мой голос влиять на исход выборов – я не знаю, но на выборы я схожу. После выборов я жду большей стабильности, надеюсь найти работу по специальности, надеюсь, что в нашем Приднестровье будет все более-менее организовано и , наконец-то, закончатся эти скачки валюты.

Europa Liberă: Opinii ale mai multor tineri din Tiraspol despre campania electorală din stânga Nistrului.

***

Europa Liberă: Așa cum în Republica Moldova este în toi campaia pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, la care va fi ales un nou șef al statului prin vot direct, după o pauză de 15 ani, i-am întrebat pe mai mulți tineri de la Chișinău ce calități ar și priorități ar trebui să aibă viitorul președinte al Republicii Moldova?

„Tinerii, totuşi, sunt vocea poporului. Ei vor un viitor mai bun. Şi dacă nu vor ieşi la vot, nu vor avea nimic şi nu vor putea să pretindă la ceva. Cel ajuns în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, în virtutea faptului că este ales de către popor, va putea să provoace presiuni asupra instituţiilor de stat, precum este Parlamentul, guvernul, judecătoriile şi alte instituţii care sunt afiliate politic în prezent. Preşedintele nostru nu trebuie să fie doar un pilon care stă şi întâlneşte ambasadorii, el trebuie să reprezinte voinţa majorităţii.”

„Responsabilităţile preşedintelui personal nu le cunosc în totalitate, dar cred că poate schimba ceva în ţară. Totuşi, e ales de popor, are susţinerea poporului. Tinerii din ziua de azi au internet, pot să se informeze. Dar oamenii de la ţară văd numai una şi aceeaşi. Sunt nu că manipulaţi, dar, pur și simplu, minciuniţi.”

„Sunt foarte multe probleme la noi în ţară. Ar trebui să se ocupe de ele, de exemplu, salariile, pensiile foarte mici. Cea mai mare problemă e corupţia. La noi preşedintele nu are putere foarte mare şi nu cred că va putea face ceva. Tinerii aşteaptă multe schimbări, dar nu cred că se va schimba ceva în ţară. Dacă justiţia nu va fi coruptă, se vor rezolva toate problemele.”

„După cum ştim, de fapt, preşedintele este limitat în funcţii. Dar, totuşi, fiecare dintre noi speră la un viitor mai prosper, mai frumos, cu mai multe oportunităţi, mai ales, pentru tineri, care le va permite să se dezvolte multilateral, să poată să meargă în alte ţări. Pentru că noi mergem în alte părţi, vedem ce e bine acolo şi am dori şi noi să implementăm aici. Totul depinde de noi. Nu putem să ne plângem mai apoi că nu este ceea ce am dorit. Întotdeauna trebuie să ne respectăm obligaţiile, indiferent dacă alţii nu le respectă. Trebuie să fim un cetăţean exemplar. Deoarece este ales de cetăţeni, trebuie să fie aproape de cetăţeni. Chiar în pofida drepturilor limitate, există diferite modalităţi prin care poţi să ajuţi într-un mod sau altul ca lumea să trăiască mai bine.”

„La această vârstă ar fi păcat să nu participăm. De fapt, toţi ar fi păcat să nu participăm, pentru că ne decidem viitorul. Aşteptăm schimbări în toate domeniile, inclusiv în domeniul învăţământului. Cred, corupţia va fi diminuată, în special, în universităţi, în şcoli şi în medicină, să fie nişte servicii mai calitative. Cred că poate da ordine la subalterni ca să facă aceste lucruri. Şi dacă nu ieşim la vot, votează altcineva în locul nostru. Mai bine punem noi acolo ştampila sau punem „anulat”, dacă nu suntem de acord cu niciun candidat, decât să nu ieşim deloc.”

„Noi nu avem de ales. Adică, oricum trebuie să dăm o şansă cuiva. Dar încrederea da, e puţină.”

„Eu aş vrea ca noul preşedinte, dacă tot e ales de popor, să fie mai aproape de popor, să răspundă anume la nevoile poporului. Cred că ar fi nevoie de reforme în domeniul învăţământului, pentru că, totuşi, de la învăţământ porneşte totul, societatea se bazează pe aceasta. De asemenea, în domeniul medicinii cred că ar trebui. Şi pentru generaţiile următoare ar trebui să fie un plan. Să aibă îndrăzneală, să poată să lucreze cu echipa, pentru că oricum el singur nu va reuşi totul să facă. Şi, totodată, să audă şi vocea poporului.”

Europa Liberă: Opiniile mai multor tineri de la Chișinău despre cum ar trebui să fie viitorul președinte al Republicii Moldova.

***

Europa Liberă: În era internetului, se poate spune că nu există campanie electorală fără așa-numiții postaci anonimi plătiți de concurenți să-și atace adversarii sau să manipuleze opinia publică. Cin sunt și cum au apărut trolii? O incursiune de la corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe.

Încă de la originile internetului, din vremea când ziarele si site-urile de informaţii au permis cititorilor sa comenteze articolele, au apărut profiluri si identităţi false.

Comentatori cu nume inventate au început sa se activeze intr-un permanent bruiaj, in special in scopuri politice. Facebook, blogurile si alte reţele sociale au multiplicat înzecit fenomenul. Facebook in special, prin uşurinţa folosirii sale, prin gratuitate si flexibilitate a amestecat si mai mult codurile, făcând din fiecare utilizator un potenţial jurnalist.

Comentatorii cu agenda ascunsa si identitatea falsa se numesc trolli, de la numele acelor fiinţe răufăcătoare din mitologia nordica, scandinava, scârboșenii anonime si ascunse care seamănă dezordine printre oameni. Exact asta fac trollii de internet: seamănă dezordine cu argumente mincinoase sau prezentate deformat.

Unii au un program politic foarte precis, lucru care se vede in special in vânzoleala din perioada de dinainte de alegeri, sau de mari procese, ori alte evenimente politice importante. Unii trăiesc din asta, deşi in general se plăteşte foarte prost, iar condiţiile sunt extrem de constrângătoare.

Partidele politice sunt adevărate fabrici de trolli, iar aceştia au un orar infernal (si asta spus nu doar metaforic) si sunt plătiţi in funcţie de numărul de comentarii postate, uneori chiar in funcţie de lungimea comentariilor, altfel zis de numărul de semne, sau - criteriul cel mai constrângător - in funcţie de rezultatul produs, de reacţia celor atacaţi.

Un mare număr de trolli au de altfel mai multe identităţi si ataca cu ele in grup (sau mai degrabă in haită).

Există desigur si trolli care o fac din amuzament sau din răutate personala. Strategiile lor de atac la persoana, ad hominem, sunt uneori pur si simplu hărțuiala. Nu orice comentariu anonim si răuvoitor indica însă un troll. Regula in definirea trollilor este ca ei nu cred in ceea ce scriu si in argumentele pe care le folosesc.

În ultimii ani, Rusia si China au început sa folosească masiv adevărate armate de trolli, o buna parte occidentali, pentru postările in engleza. Intervenţia rusa in Ucraina, cu nesfârșitele interpretare contradictorii ale fiecărui act militar sau politic, a arătat eficacitatea unei asemenea strategii masive.

Folosirea trollilor, sau „trollingul”, face acum parte integrantă din tehnica de război numită „hibridă” a Rusiei. Trollingul e folosit pentru a stârni aversiune faţă de Occident, în special faţă de Statele Unite. Recentele revelații despre un asemenea birou cu zeci de scriitori de mesaje, lucrând fără contract in St. Petersburg, în echipe și în ture de câte 12 ore, plătiți în mâna în funcție de performanțe, arata ca un troll rus silitor și eficace poate câştiga, lucrând în ritm drăcesc, 40-45.000 ruble (sau 500 euro) pe lună.

În sfârsit, să mai spunem ca lucrând în asemenea ritm, sub atât de multe identități schizoide, un troll poate deveni scriitor, prin disciplină, pur și simplu afinându-și stilul. La urma urmei, nu altceva a făcut marele poet și scriitor portughez Fernando Pessoa, care a folosit mai bine de 70 de identităţi virtuale... sau cel puţin atâtea sunt cunoscute cu certitudine.

***

Europa Liberă: La Chișinău, un grup de tineri a identificat, se pare, o soluție inteligentă de combatere a așa-zișilor troli. Detalii are Alla Ceapai.

Un grup de tineri activişti au lansat recent în Republica Moldova o aplicaţie online care este foarte utilă pentru identificarea aşa-numiţilor postaci sau trolli, cum li se mai spune, adică persoane plătite să împrăștie pe reţele sociale şi în mediul virtual idei propagandistice, manipulatoare. Odată instalată pe computer aplicația Trolles semnalează utilizatorii suspecţi, pe care ulterior îi poţi bloca sau ignora. Unul dintre autorii aplicaţiei Victor Spânu spune că năvodul propus a pescuit până acum în jur de o mie de profiluri suspecte ale trollilor.

„Profilul suspect este profilul care nu are poze reale. Sunt profiluri false administrate de careva persoane. O persoană poate să aibă în jur de 10 profile de acest gen. Cu ajutorul lor ei manipulează societatea, îşi infiltrează propriile idei. Au o activitate foarte suspectă în sens că pe Facebook sunt mai curând pasivi, în schimb sunt foarte activi în comentarii pe site-urile de ştiri. De obicei, susţin un partid anume, o idee, un actor politic sau din mediul business. Noi recomandăm ca să blocaţi acest utilizatori, să nu intraţi în discuţii cu ei, pentru că acesta este scopul lor, să atragă cât mai multă atenţie, să tulbure apele.”

Aplicaţia semnalează deocamdată doar profilurile false. Cele ale unor persoane reale care, deşi nu recunosc, dar sunt percepuți ca troli nu sunt atinse pentru a nu se trece linia roşie a dreptului la libera exprimare, spune Victor Spânu.

El notează că în Republica Moldova, aşa numiţii postaci sau troli, s-au multiplicat, de curând, şi sunt din ce în ce mai toxici. Ei acţionează de regulă orchestrat şi se presupune că ar fi plătiţi de politicieni ca să le facă imagine şi să atace concertat oponenţii. Victor Spânu crede că practica a fost preluată din Federaţia Rusă unde se ştie că există o armată masivă de trolli care împrăștie în lumea virtuală ideile propagandistice ale Kremlinului.

„Trolii s-au născut în Federația Rusă în forma pe care o avem noi în Moldova. S-au înmulțit în statele din fosta URSS şi au ajuns şi la noi. Personal am observat acest fenomen un an în urmă, când un profil m-a cerut în prieteni. Am analizat un pic acel profil şi am observat că fotografiile pe care le utilizează sunt ale unui videobloger cunoscut din Rusia. Pasul doi a fost să analizeze activitatea acelui utilizator. Am observat că are un laitmotiv, susţine cu multă ardoare un politician de la noi din Moldova. mi-am dat seama că este cel mai probabil un trol, un postac plătit. A fost şocant să descopăr că el şi acum este activ pe forumuri, în comentariile ştirilor. Deci, ei au continuitate. În general băieţii sunt foarte organizaţi. Cred că au şi un oficiu pentru că se observă că acţionează în comun, se susţin unii pe alţii. Cred că au o strategie şi scopuri bine definite.”

De ce sunt periculoși acești trolli? Pentru că provoacă polemici inutile în care dacă te implici rişti să-ţi consumi nu doar timpul, dar şi nervii cu o persoană care e plătită anume pentru acest scop, spune Victor Spânu. Acesta este însă pericolul cel mai mic pe care îl comportă. Răul cel mare pe care îl cauzează este că postacii încearcă să intervină în conştiinţa oamenilor.

„Ei manipulează opinia publică, destabilizează baza informațională, ne distrag atenţia de la lucruri importante. Ei fac propagandă anumitor partide politice. Iar cel mai negativ efect pe care îl au este atunci când ei pun la îndoială realitatea. Ei luptă cu realitatea până la urmă. Tu ştii vădit că un personaj este rău, dar ei sunt în stare să pună în realitate acest lucru şi încet îţi şterg graniţa dintre rău şi bun. Respectiv, avem astăzi ce avem în Moldova – un calambur, nu ştim cine e bun, cine e rău. Şi probabil ei îşi îndeplinesc scopul cu brio.”

Cum răul alteori vine cu binele lui, măsluirea şi manipularea au reversul benefic – de cele mai dese ori ele lovesc ca bumerangul în cei care le lansează şi asta este singura consolare pentru victimele postacilor.

***

Europa Liberă: Comparată cu statele rezultate din destrămarea URSS, Republica Moldova este clasificată drept fruntaşă în lupta împotriva violenţei domestice. Este printre puţinele state care are adoptată o lege de prevenire şi combatere a violenţei în familie, iar judecătorii se obişnuiesc să aplice tot mai sigur ceea ce în limbajul lor se numeşte „ordonanţele de protecţie” prin care agresorul este îndepărtat de familie dacă se constată că are un comportament violent.

Apărătorii drepturilor omului spun însă că situaţia este mult mai complicată în regiunea transnistreană, unde legislaţia naţională a Moldovei nu funcţionează, iar o legislație locală în domeniu nu a fost adoptată. De asemenea, cifrele cu care operează instituţiile din regiune nu oglindesc situaţia reală, spun experţii.

Soluţia pentru ţările şi regiunile în care legislaţia nu protejează victimele violenţei domestice a venit din partea organizaţiilor internaţionale. De mai mulţi ani, OSCE ajută centrele comunitare care sprijină mai ales victimele din zonele rurale. Recent, la Varşovia, a avut loc reuniunea anuală a OSCE „cu privire la punerea în aplicare a dimensiunii umane” în ţările membre ale organizaţiei, la care, între altele, activişti din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, din Armenia şi din Tadjikistan au vorbit despre problemele cu care se confruntă. Mai multe, de la Diana Răileanu:

Olga Purakhina, reprezentanta organizaţiei Vialex din Râbniţa, care ajută psihologic şi juridic victimele violenţei, spune că în regiunea transnistreană persoanele abuzate se văd silite să înfrunte pe cont propriu agresorii şi asta pentru că nu există o lege care le-ar asigura protecţia:

„Pentru că nu pot fi aplicate ordonanţele de protecţie împotriva agresorilor, femeile se adresează la poliţie sau la organizaţiile neguvernamentale când situaţia iese de sub control. Am să vă dau doar un singur exemplu tipic: am consiliat o femeie care era constant bătută de soţ. Peste câteva luni ne-a sunat din spital pentru că soţul ei pur şi simplu a snopit-o în bătăi. Nimeni nu o putea ajuta. Chiar dacă s-a adresat la miliţie după ajutor, oamenii legii nu aveau cum să o ajute, pentru că legislaţia locală nu prevede eliberarea ordonanţelor de protecţie. E un cerc vicios. Sperăm foarte mult că lucrurile se va schimba şi legea privind combaterea violenţei va fi adoptată”.

Situaţia este mai dramatică în satele din regiune, continuă Olga Purakhina. De exemplu, din cele 153 de persoane care s-au adresat după ajutor în ultimele şase luni, doar opt erau din localităţile rurale.

În Tadjikistan situaţia este mai dramatică, or, despre violenţa domestică se vorbeşte ca despre o tradiţie moştenită din generaţie în generaţie. Acolo, explică activiştii tadjici, soacrele au „dreptul” să-şi pedepsească nurorile dacă sunt nemulţumite de comportamentul acestora. Statistica doar pentru regiunea Khatlon din sud-vestul Tadjikistanului arată că anul trecut peste 300 de femei s-au sinucis din cauza umilinţei la care au fost supuse din partea soacrelor.

Comunitatea internaţională se interesează prea puţin de acest fenomen e de părere directorul regional al Organizaţiei internaţionale pentru Reforme Penale, Azamat Shambilov, ce monitorizează situaţia în ţările din Asia Centrală:

„Am realizat o cercetare între anii 2013-2014 în Kazahstan şi Kîrghistan şi am constatat că o bună parte dintre femeile aflate în detenţie sunt după gratii pentru că şi-au ucis soţii. 99 la sută din acestea le-au înfipt cuţitul în inimă. Ce înseamnă asta? Că au fost supuse violenţei ani la rândul. Cea mai gravă problemă, din punctul meu de vedere, e faptul că femeia în zilele noastre nu se simte în siguranţă şi nu ştie că poate beneficia de asistenţă juridică. ”

În Tadjikistan, OSCE sprijină Centrele de resurse pentru femei din 2004. Cheltuielile pentru un asemenea centru se ridică la câteva zeci de mii de euro pe an, bani care abia acoperă necesităţile beneficiarilor, iată de ce, spune Maria Gratschew, manager de programe în cadrul OSCE, munca ong-iştilor este în mare parte voluntară:

„Cheltuielile sunt pentru psihologi, avocaţi sau asistenţi sociali. Costul unei consultaţii psihologice în cadrul proiectului a unei femei care a avut de suferit de pe urma violenţei este de 50 de eurocenți, puţin mai mult de zece lei. Repet, o consultaţie cu un psiholog sau un jurist costă mai puţin de un euro. Este incredibil cât de multe fac specialiştii de la aceste centre cu resurse atât de limitate.”

Violenţa continuă să fie o problemă gravă în fostele ţări sovietice pentru că oamenii preferă să o treacă cu vederea. Despre violenţă se discută prea puţin la şcoală, în familie sau în spaţiul public, cred apărătorii drepturilor omului. An de an se operează cu nişte cifre reci din statistica generală şi puţini sunt cei care înţeleg că fiecare caz înseamnă lacrimi, nelinişte şi, deseori, vieţi distruse.

***

Europa Liberă: Săptămâna trecută, în Republica Moldova s-a desfășurat campania națională de combatere a traficului de ființe umane. Statisticile arată că bărbaţii sunt tot mai supuşi riscului de a fi traficaţi în scopuri de muncă peste hotarele ţării, în timp ce în rândul femeilor se atestă o descreştere a acestui fenomen. Totodată, bărbaţii victime sunt incluşi în activităţi criminale şi trafic de droguri. Ţările cu cele mai frecvente cazuri de trafic de persoane sunt Federaţia Rusă şi Ucraina, s-a afirmat în conferința de presă care a deschis la Chișinău campania naţională de informare „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”. Agenția IPN l-a citat pe ministrul moldovean de interne, Alexandru Jizdan, cu declaraţia că veniturile obţinute de infractori de pe urma traficului de fiinţe umane ocupă locul trei după traficul de droguri şi armament.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG