Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Maia Sandu va avea nevoie de votul electoratului democrat pentru a-și mări la maximum șansele în fața lui Igor Dodon”


Punct de vedere săptămânal în dialog. Astăzi despre ce urmează după ieșirea lui Marian Lupu din cursa prezidențială de la Chișinău.

Gheorghe Cojocaru: „După retragerea lui Andrei Năstase în favoarea Maiei Sandu, ieșirea din cursa prezidențială a lui Marian Lupu pare a fi o a doua mutare pe tabla politică de șah, care încurcă, într-un ultim moment înainte de data alegerilor, calculele electorale ale lui Igor Dodon, favoritul competiției, dar și ale „candidatului unic pro-european”. Dacă retragerea liderului democrat are la bază o evaluare sociologică a necalificării sale într-un tur doi decisiv, reacțiile lui Igor Dodon și ale Maiei Sandu la locul gol lăsat pe scenă de Marian Lupu sunt totalmente opuse: liderul socialist vede în aceasta o conjurație a Washingtonului cu Vlad Plahotniuc împotriva sa, iar liderul PAS, dimpotrivă, crede că același Vlad Plahotniuc tinde s-o compromită, urmărind să-l aducă la putere pe Igor Dodon.”

Europa Liberă: Deci, oricum ai da, se vede năluca lui Plahotniuc, vorba cunoscutului manifest, care a incendiat Europa.

Gheorghe Cojocaru: „Prezența lui Vlad Plahotniuc alături de Marian Lupu la întâlnirea cu reprezentanții mass-media, la care liderul democrat a anunțat retragerea sa din cursă nu este întâmplătoare, confirmând, astfel, rolul hotărâtor pe care prim-vicepreședintele PD l-a avut la luarea acestei decizii. Primele reacții ale lui Igor Dodon și Maiei Sandu, în plin iureșul bătăliei, arată, înainte de toate, că și unul, și altul au fost luați prin surprindere de decizia Partidului Democrat de a se retrage din luptă, au fost luați pe nepregătite, nerealizând, deocamdată, ce consecințe ar putea avea această retragere inopinată a lui Marian Lupu asupra rezultatelor alegerilor de duminică.”

Europa Liberă: Dacă s-ar da premii pentru cea mai teatrală mişcare din campanie, sigur că Partidul Democrat şi Marian Lupu, în tandem cu Plahotniuc, ar lua acest premiu. Spun aceasta, pentru că toată lumea a fost luată prin surprinde, şi actorii politici, şi experţii.

Gheorghe Cojocaru: „Poate, chiar și o bună parte a Partidului Democrat... Totuși, primele reacții publice ale celor doi lideri, de ostilitate în adresa lui Plahotniuc, atestă că și Igor Dodon, și Maia Sandu tind să evite o asociere cu numele prim-vicepreședintelui democrat, considerând că orice cochetare cu acesta le-ar fi dăunătoare. După cum se vede, deși făcut în numele unei cauze pro-europene, gestul lui Marian Lupu pare a fi unul ambivalent, putând fi speculat, în acest tur al alegerilor, și într-un fel, și-n altul.”

Europa Liberă: Reacţia imediată a Maiei Sandu a fost una de distanţare, de refuz al „mărului otrăvit”, aşa cum l-a numit Maia Sandu, ca cel din povestea cu Alba-ca-Zăpada. De altfel, simpatizanţii lui Marian Lupu au încercat să lase loc de întors, să zică că a fost o reacţie emoţională şi, poate, va fi urmând una mai raţională. Vă întreb pe dumneavoastră, dacă gestul lui Marian Lupu este, într-adevăr, un „măr otrăvit”?

Gheorghe Cojocaru: „’Mărul otrăvit”, după cum se știe din poveste, a răpus-o pe Alba-ca-Zăpada, după care a trebuit să vină cineva s-o salveze. Situația din societate însă pare a fi mai complicată ca în poveste. Chiar dacă nu mușcă din „momeala” democraților, Maia Sandu va avea nevoie de votul electoratului democrat pentru a-și mări la maximum șansele în fața lui Igor Dodon, și în alegerile din 30 octombrie, și, eventual, într-un tur doi peste două săptămâni. Prin urmare, „mărul” lui Marian Lupu va trebui curățat rapid de toxine și îngurgitat politic, în caz contrar va fi înghițit pe neobservate de liderul socialist care, cu vasta sa experiență, pare să aibă o mai mare imunitate la toxinele politice.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG