Linkuri accesibilitate

Larisa Turea: „Acest festival vorbeşte despre faptul că teatrul, totuşi, ne schimbă” (VIDEO & GALERIE FOTO)


Un dialog despre a cincea zi a Festivalului Național de Teatru de la București, ediția 2016.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Larisa Turea: „Aseară [marți 25.10.2016] am avut un spectacol absolut superb, e vorba de spectacolul „Iulius Caesar”, montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj de Silviu Purcărete. Se zice că acolo, la Cluj, sunt cei mai buni actori. Dar şi montarea a fost una absolut deosebită, cu o scenografie foarte impunătoare. Şi tema pe care o tratează este foarte actuală. Este vorba despre putere, despre cum această luptă pentru putere, chiar şi atunci când are cele mai nobile idealuri în faţă, se transformă, de multe ori, în nişte lucruri absolut reprobabile, sunt nişte lucruri triste. Pentru că cei care au complotat împotriva lui Iulius Caesar în idele lui Marte, mai apoi, după ce l-au omorât pe acest tiran şi dictator, au devenit ei nişte dragoni, ca în celebra piesă, în celebrul spectacolul „Dragonul” de [Evgheni] Şvarţ, şi au început a se devora între ei. Deci, nu întotdeauna cu moartea dictatorului se întâmplă lucruri mai plăcute. Sunt actori absolut fantastici, actorii Teatrului Maghiar de la Cluj.

Aş vrea foarte mult ca acest spectacol să vină şi la Chişinău, cu vreo ocazie, la fel cum multe dintre spectacolele prezentate aici au fost deja la Chişinău. Tot ieri [marți, 25.10.2016] a fost spectacolul lui Radu Afrim „Între noi e totul bine”, după Dorota Masłowska, care a fost la Chişinău în cadrul Turneului Teatrului Naţional de la Bucureşti. A fost foarte bine primit şi la Chişinău. Aici nu mai era niciun loc liber în sală. Toate spectacolele merg cu sălile arhipline. În plus, există şi alte evenimente conexe, precum lansările de carte, multe lucruri foarte interesante pentru teatrofili. Este ca o pagină de temperatură a teatrului românesc, a fenomenului teatral european. Pentru că foarte multe din aceste spectacole participă la festivalurile europene. Suntem în aşteptarea spectacolelor care ne vin de la Sankt-Petersburg. Diseară soseşte Lev Dodin cu trupa sa de la Malîi Dramaticeski Teatr de la Sankt-Petersburg, Teatrul Europei, care ne va prezenta „Livada de vişini”, a doua „Livada de vişini” din acest festival. Pentru că a mai fost o „Livada de vişini”, de fapt, un spectacol televizat realizat de Alexandru Lustig, cu extraordinara actriţă Valeria Seciu, care, din păcate, acum este grav bolnavă şi care face o Ranevskaia absolut fantastică, o Ranveskaia care este în declinul său fizic, dar într-un fel de ascensiune spirituală.”

Europa Liberă: Despre noua generaţie în teatru ce ne puteţi spune? Cum se afirmă în cadrul acestui festival?

Larisa Turea: „Sunt foarte multe. Acest spectacol al lui Radu Afrim „Între noi e totul bine” este opera a doi autori foarte tineri. Este vorba de Dorota Masłowska, dramaturgul polonez, care are în jur de 30 de ani, şi de Radu Afrim. Radu Afrim este foarte prezent, pentru că am mai văzut un spectacol extraordinar, spectacolul „Punctul orb”, un spectacol inspirat de o operă a unui tânăr dramaturg grec, un spectacol care pune, la fel, accentele pe viaţă şi pe moarte, şi pe aceste conexiuni ale noastre în viaţă de toate zilele. Pentru că nu ştii niciodată care va fi următoarea clipă, ce ne aşteaptă în clipa următoare şi cu ce fel de oameni ne vom intersecta. Acest festival vorbeşte despre faptul că teatrul, totuşi, ne schimbă, pentru că, atunci când ieşim cutremuraţi dintr-o sală de spectacol, ne schimbăm, oarecum, din interior. Şi teatrul ne schimbă pe noi, şi noi încercăm să schimbăm lumea. Bineînţeles, înspre bine.”

Europa Liberă: A propos, despre publicul care ajunge să fie prezent la spectacole ce ne puteţi spune? Pentru că aşa se vorbeşte, energia publicului se deplasează către ceea ce este creat în scenă.

Larisa Turea: „Sigur. Sunt nişte fluxuri de energie care merg de la sală la scenă. Şi întotdeauna un festival înseamnă foarte mult, pentru că este şi o vitrină, şi un vector de dezvoltare, de evoluţie. Este o mare onoare să fii selectat în acest festival. Sper din toată inima că la anul, la ediţia viitoare, să venim şi noi cu un spectacol. Deocamdată, avem câţiva reprezentanţi din tânăra generaţie. Este Luminiţa Tulgara, care joacă împreună cu Teatrul de la Timişoara, un teatru foarte prezent în aceste zile la festival. Este Arcadie Rusu, asistent de coregrafie într-un alt spectacol. Deci, suntem prezenţi şi este un public tânăr, un public avid de spectacole. Sunt foarte mulţi tineri care vin cu ecusoane, aşteaptă ca să se aşeze lumea în sală, voluntarii care aşteaptă şi stau lângă scenă, stau în picioare. Dar toată lumea, care vrea să vadă un spectacol, reuşeşte să-l vadă. Şi acesta este, la fel, un plus. Este şi o operă de binefacere acest festival pentru tinerii care nu au mijloace pentru a-şi procura un bilet la spectacol, dar, totuşi, vor să vadă ceea ce este mai de valoare în teatrul românesc actual şi reuşesc să o facă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG