Linkuri accesibilitate

România. Experimentul USR


Uniunea Salvați Bucureștiul, transformată în această toamnă prin extensie la întreaga țară în Uniunea Salvați România, se consideră un partid anti-sistem, fără niciun fel de doctrină sau ideologie.

Liderii noului partid par să fie mânați în luptă doar de dorința de schimbare a actualului cadru politic. Franțuzoaica Clotide Armand, care a câștigat un fotoliu de consilier la Sectorul 1 București, în urma alegerilor locale susține că „nu ideologia politică schimbă destinul unei națiuni” și că „buna guvernare nu depinde” câtuși de puțin de ideologie.

La prima vedere are dreptate, numai că ideologia dă stabilitate unei formațiuni, cel puțin în privința politicilor pe care le adoptă.

Ideologia dă predictibilitate unei formațiuni politice, îi desenează drumul pentru viitor și o protejează de oportunisme inutile.

Pe de altă parte în România social-democrații care se consideră de stânga au luat hotărâri de dreapta și uneori, dar mult mai rar, au fost situații în care dreapta liberală a luat măsuri de stânga.

USR, Uniunea Salvați România, este un experiment care strânge în spatele ei votanții care au preferat dreapta, dar care au fost între timp dezamăgiți de prestațiile liberalilor, de corupția care s-a răspândit în toate cotloanele vieții politice autohtone.

Ultimele două sondaje care au apărut pe piață arată că Uniunea Salvați România se află pe locul trei în opțiunile elctorale cu 9-10 procente, după PSD, cuprins între 38 și 45 la sută, PNL între 25 și 30 la sută.

Urmează ALDE partidul lui Călin Popescu Tăriceanu care are în jur de 6-7 procente, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5% și Partidul Mișcarea Populară cu doar 4 la sută, sub pragul de acces în parlamet.

Miercuri, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene a demisionat din guvern pentru a se înscrie în USR și a candida pentru parlament din partea acestui partid, condus de Nicușor Dan.

Lista de candidaturi este deschisă de liderul formațiunii, după care până pe locul 7 sunt poziții care vor fi ocupate de tehnocrați, nenominalizați încă de Uniunea Salvați România.

Ghinea va ocupa locul al treilea, dar restul sunt rezervate probabil pentru o parte dintre ceilalți miniștri ai cabinetului Dacian Cioloș.

USR a fost prima formațiune care a declarat că îl propune pe Cioloș pentru un nou mandat și că îl așteaptă printre membrii partidului.

Șerban Marinescu, unul dintre candidații USR la Camera Deputaților, a explicat că pentru moment partidul are următoarele priorități: anti-corupție prin transparentizare, eficientizare prin debirocratizare și regionalizare, economie de piață liberă fără actori corupți și stat pro-globalizare, pro Uniunea Europeană și pro-NATO.

USR vrea deasemnea incluziune socială, combaterea sărăciei extreme, reconstruirea comunităților locale.

Fără program, bazat doar pe bună-credință și bun-simț, Uniunea Salvați România a avansat rapid, fără să fie ajutată de televiziuni sau presă, având la îndemână doar forțele membrilor săi și îndemânarea lor de a utiliza internetul.

Rămâne de văzut dacă în țară candidații Uniunii vor fi la fel de imaculați ca la centru și dacă formațiunea se va putea organiza astfel încât să supravegheze numărătoarea voturilor peste tot acolo unde va avea candidați.

Politigraf

XS
SM
MD
LG