Linkuri accesibilitate

Ariel Cohen: viitorul președinte american trebuie să pună capăt politicii agresive a Rusiei față de Occident


©Shutterstock
©Shutterstock

Corespondența zilei de la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Expertul american Ariel Cohen descrie într-un articol de opinie problemele cu care viitorul președinte american va fi confruntat în Rusia.

Ariel Cohen scrie că marea problemă de politică externă a Americii în prezent este Siria și că în acel context, candidații la președintie trebuie să explice ce au de gând să facă cu Rusia.

El spune că Vladimir Putin a reușit să maximizeze beneficiile unei situații grele: economia rusă reprezintă 8% din cea americană, componente esențiale ale armamentului rusesc de înalta tehnologie sînt importate și pe plan extern, de la retragerea din Afganistan, Cuba și Vietnam, Rusia nu dispune de avanposturi ale ambițiilor sale expansioniste.

Cu toate acestea, fie că e vorba de atacuri cibernetice sau de poziționări strategice, unele cu accente nucleare, Rusia continuă să fie o problemă pentru Occident.

În acest context, scrie expertul de la American Enterprise Institute, mai multe componente fundamentale ale structurii de securitate Statele Unite - Rusia se văd dezmembrate.

Rusia a intrat agresiv în Siria, amplaseaza bombardiere în Iran și le cere țărilor din Golf să-și reducă producția de țiței pentru a-și maximiza veniturile.

Ariel Cohen scrie ca e foarte important ca viitorul președinte să înțeleaga amenințarea acestei puteri cu viziuni imperiale.

El afirmă că Putin a conturat încă din primul deceniu al acestui secol ce anume își doreste. Primul act a fost agresiunea din Georgia.

Apoi a fost docrina Medvedev, protejarea etnicilor ruși în orice parte a lumii unde este percepută o amenințare. A urmat episodul Ucraina.

Potrivit lui Ariel Cohen, Rusia distruge arhitectura de securitate care a rezultat după cel de-al doilea razboi mondial și acționeaza dincolo de normele legale internaționale.

În acest context, scrie analistul, provocarea pentru viitorul președinte american nu e doar geopolică, este și ideologică.

Cohen vorbește și despre ceea ce el spune că e o agendă anti-catolică și anti-protestantă a bisericii ortodoxe ruse, precum și despre propaganda menită să reabiliteze tirani, de la Ivan cel Groaznic pîna la Stalin.

Analistul american îi indeamna pe Clinton și pe Trump sa înțeleagă că ceea ce vedem acum în Rusia nu este doar anti-americanism, și punerea în revers a demersurilor, fie ele și palide, pro-occidentale inaugurate în Rusia de Petru cel Mare, cu 300 de ani in urma.

Ariel Cohen mai spune ca America nu trebuie să-i permită lui Putin să cîștige în Siria, pentru că o victorie rusă acolo e un cîștig pentru Iran și o pierdere pentru aliații suniți ai Americii și Israelului. Cohen crede ca America trebuie sa coopereze cu Germania pentru extinderea sancțiunilor împotriva complexului militaro-industrial al Rusiei și întărirea NATO.

El afirmă ca viitorul președinte american trebuie să pună capăt politicii agresive a Rusiei față de Occident, și doar după aceea raporturile bilaterale pot intra intr-o noua fază, mai constructivă.

XS
SM
MD
LG