Linkuri accesibilitate

Parlamentara ucraineană Nadia Savcenko a sosit la Moscova


Parlamentara ucraineană Nadia Savcenko a sosit la Moscova ca să asiste la ședința Judecătoriei Supreme a Rusiei care va examina un recurs la condamnarea a doi cetățeni ucraineni.

Pe 27 mai 2016, un tribunal din capitala cecenă Groznîi i-a condamnat pe Stanislav Klîh și Nikolai Karpiuk la 22 și, respectiv, 20 de ani de închisoare. Cei doi ucraineni au fost acuzați de participare la luptele împotriva trupelor federale ruse, în timpul primei campanii cecene din 1994-1995.

Klîh și Karpiuk resping învinuirile, spunând că nu au fost niciodată în Cecenia. Cei doi mai spun că au fost capturați ilegal de organele de drept rusești și că au fost torturați în timpul anchetei. Centrul pentru drepturile omului „Memorial” din Rusia i-a declarat pe Nikolai Karpiuk și Stanislav Klîh deținuți politici.

Fostul pilot militar ucrainean, Nadia Savcenko, condamnată și ea în Rusia la 22 de ani de închisoare pentru complicitate în uciderea în 2014 a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, a fost grațiată de președintele rus Vladimir Putin și s-a întors în Ucraina pe 25 mai 2016. După eliberare, Savcenko a declarat că va face tot ce-i stă în puteri pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni deținuți ilegal în Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG