Linkuri accesibilitate

Scenarii pentru revizuirea alegerilor prezidențiale (Tribuna)


Cum ar putea candidatul unic al dreptei proeuropene de opoziție să nu intre în turul doi? (Deschide.md)

Portalul Tribuna.md publică un comentariu semnat de Igor Volnițchi, în care acesta analizează cazul Innei Popenco, candidata Partidului „Şor”, care a fost exclusă din cursa electorală pe motiv că ar fi oferit cadouri electorale şi ar fi folosit bani nedeclaraţi în alegeri. Autorului i se pare evident faptul că acuzaţii de mituire a alegătorilor şi de folosire a banilor nedeclaraţi pot fi aduse majorităţii participanţilor în alegeri. În același timp, constată Volnițchi, prevederile legislaţiei în vigoare la acest capitol lasă largi spaţii de interpretare şi e suficient să vrei să scoţi pe cineva din campanie, că o poţi face imediat. În opinia sa, din moment ce există un asemenea precedent, sunt posibile două scenarii. Primul - ca pînă la alegeri să mai fie exclus cineva din cursa electorală; în al doilea, continuă autorul, Inna Popenco va continua lupta în justiţie şi, la fel ca echipa lui Renato Usatîi după alegerile parlamentare din 2014, va obţine cîştig de cauză, iar aceasta va servi drept motiv pentru invalidarea sau pentru revizuirea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu scrie despre cum ar putea candidatul unic al dreptei proeuropene de opoziție să nu intre în turul doi. Acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori, notează autorul. Pot fi externi, care aparțin contracandidaților și includ lovituri sub centură, expuneri publice sau vehicularea de dezinformări pe seama candidatului; ori o lovitură spectaculoasă de imagine, orchestrată fie pe filieră rusă, fie pe filiera guvernamentală, notează Iulian Chifu. În opinia sa, mai sunt și factorii externi veniți de la competitori pe același electorat. Autorul se referă la candidatura lui Iurie Leancă, care stă pe același electorat și scrie în același timp că acțiunile lui Andrei Năstase din această perioadă și insistența în a combate „oligarhul rău” ar putea să ducă la îndreptarea electoratului său către Igor Dodon, și nu către Maia Sandu.

Într-o corespondență pentru Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie între altele despre comunicatul difuzat de Banca Națională, care anunță că Consiliul Executiv al FMI se va reuni, pe 7 noiembrie, pentru a discuta solicitarea programului de finanţare a reformelor din Republica Moldova pe o perioadă de trei ani. Jurnalistul notează că unii analiști politici de la Chișinău susțin, însă, că deblocarea creditării de către FMI rămâne incertă. Potrivit lor, FMI ar fi amânat până după alegerile prezidențiale examinarea subiectului legat de Republica Moldova, pentru a urmări evoluțiile politice de la Chișinău. În material este citat fostul ministrul al finanțelor, Veaceslav Negruță, în opinia căruia este un truc electoral faptul că guvernanții vorbesc despre un nou acord cu FMI și prezintă asta ca pe un succes, dar evită să arate esența viitorului acord pentru 3 ani cu FMI.

Portalul Ava.md publică un comentariu semnat de Serghei Ilcenko, în care acesta prezintă mai multe argumente în favoarea prezenței la vot pe 30 octombrie. În opinia sa, faptul că nici unul dintre candidați ar putea să nu trezească simpatia electoratului nu este un motiv pentru a ignora scrutinul. Cetățenii, continuă acesta, ar trebui să-și dea votul nu pentru persoană, dar pentru programul electoral al candidatului, pentru soluțiile pe care le propune. Neparticiparea la vot, crede autorul, nu poate fi o soluție nici în cazul în care electoratul s-a săturat de promisiunile deșarte ale politicienilor. Indiferența, ca și poziție a unui cetățean, nu este o alegere constructivă, mai notează Ilcenko. În opinia sa, cei care vor participa la alegerea președintelui, ar trebui să se lămurească care este miza acestor alegeri, or crede acesta, Republica Moldova încă nu poate ieși din capcana trecutului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG