Linkuri accesibilitate

Șeful serviciului de informații american: Rusia ar putea ataca avioanele americane în Siria


Președintele rus Vladimir Putin ar putea dispune doborârea avioanelor americane care vor supraveghea o eventuală zonă de interdicție aeriană deasupra Siriei, dacă Statele Unite ale Americii și aliații lor vor decide să o creeze pentru apărarea civililor, a presupus, marți, șeful serviciului național de informații american, James Clapper.

„Nu cred că ei exclud posibilitatea distrugerii unui avion american, dacă vor considera că acesta prezintă un pericol pentru trupele lor terestre”, a spus Clapper, într-un discurs rostit la Consiliul pentru politică externă de la New York. El a numit sistemele de rachete antiaeriene rusești amplasate în Siria drept o armă modernă și eficientă. Potrivit lui, Rusia nu le-ar fi expediat în Siria, dacă nu intenționa să le folosească.

Ideea creării unei zone de interdicție aeriană în Siria este discutată activ în cadrul administrației președintelui Barack Obama și de presa americană. Candidatul democraților la președinția SUA Hillary Clinton a sprijinit ideea, propunând consultări cu Rusia pe această temă. Fostul șef al CIA, generalul Michael Hayden, a declarat într-un interviu pentru CNN că realizarea acestei idei este riscantă și ar putea avea consecințe nedorite. Experți ai serviciilor secrete și ai Pentagonului consideră că alternativa zonei de interdicție aeriană în Siria ar fi livrarea de arme către opoziția siriană, dar președintele Barack Obama se opune deocamdată acestei propuneri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG