Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

„O știre de ultimă oră, pe care o puteți citi pe Sănătate Info este cea despre medicul de la Internatul Psihoneurologic din Bălți, Stanislav Florea, condamnat la 13 ani de închisoare pentru violul mai multor paciente. În total e vorba de 16 care au depus plângeri. Instanța însă l-a condamnat doar pe cinci capete de acuzare. Restul le-a respins. Informația a fost confirmată de avocații victimelor, fiind distribuită și pe rețelele de socializare de mai mulți susținători care au participat la ședința de judecată. Doctorul a pledat nevinovat și chiar a fost lăsat să plece liber din sala de judecată. Avocații cred că acesta ar putea fi lăsat să plece din țară. Ei au la dispoziție 15 zile ca să conteste decizia în instanță superioară.

Guvernul acceptă să murim de cancer. Două centre pentru depistarea cancerului colorectal, care urmau să fie deschise la Bălți și Cahul, stau în ruine. Reparația lor urma să se încheie încă în 2014, dar sediile stau și acum goale, iar pacienţii din toate colțurile Moldovei sunt nevoiți să vină în continuare la Chișinău pentru investigații. Motivul din care timpul s-a oprit în loc pentru cele două centre de screening e unul foarte des folosit de autoritățile din Republica Moldova – lipsesc banii. Centrele urmau să devină filiale ale Centrului Colonoscopic de la Institutul Oncologic, care din aceleași motive, a început să activeze abia în mai anul acesta. Asta deși a fost inaugurat cu mare fast la sfârșitul anului 2014. În Moldova cancerul colorectal este al doilea după incidență printre maladiile canceroase. 60% dintre cazuri sunt depistate în stadii tardive.

Accesul la informații în secolul XXI îi face pe unii părinți să refuze să-și vaccineze copii, de teamă că acestea ar putea cauza reacții adverse, în loc să prevină anumite afecțiuni. În unele raioane, numărul copiilor vaccinați abia de ajunge la 50%, scrie în Raportul Național Supravegherea de Stat a Sănătății Publice pentru anul 2015. Dacă în 2014 cel mai evitat vaccin a fost cel împotriva infecțiilor pneumococice, anul trecut pe primul loc s-a aflat cel al rotavirusului. Doar 70 la sută dintre copiii din țară au fost imunizați împotriva bolii. Pe locul doi în topul celor mai evitate vaccinuri de către părinții din Moldova este cel împotriva infecțiilor pneumococice. Datele arată că în 2015 doar 73,5% dintre nou-născuți au fost imunizați împotriva maladiei. Un pic mai bine stăm la capitolul imunizare împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP). 90% dintre copii au fost imunizați contra acestor boli.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG