Linkuri accesibilitate

Adrian Mustea: „Cel mai mare pericol este însuşi sistemul, care e în totalitate corupt în Moldova”


Interviu cu un informatician moldovean din Statele Unite.

Adrian Mustea de profesie este inginer-programator, a făcut studii la USM, Facultatea de Informatică. După universitate, așa cum spune el, a gustat puțin din fenomenul de „zarabotkă”, doi ani. Ulterior, s-a înscris a un program de masterat în informatică în Statele Unite. TImp de șase ani a lucrat la Microsoft. În 2014 s-a mutat la Groupon. Declară că va decide dacă se întoarce acasă sau nu în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:45 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât de mult ar trebui să fie interesaţi cei care se află mai departe de Republica Moldova de acest scrutin prezidenţial din 30 octombrie? Pentru că opiniile sunt împărţite. Unii zic că votul lor contează, alţii spun că au votat cu picioarele, plecând din Republica Moldova. Adrian Mustea, ca alegător, ce va face duminică?

Adrian Mustea: „Eu duminică plănuiesc să merg la vot. Şi eu, şi soţia, şi, practic, majoritatea prietenilor din cercul mai apropiat. Văd că diaspora se mobilizează destul de bine. Eu sunt stabilit în statul Washington şi am noroc că secţia de votare e destul de aproape, la vreo 15 minute distanţă.”

Europa Liberă: Şi de ce este important mersul la vot?

Adrian Mustea: „Depinde cui şi cât îi pasă. Întrebarea dacă cuiva îi pasă sau nu-i pasă nu depinde de distanţa la care te afli de ţară. Adică, poţi să fii chiar în Moldova şi să nu-ți pese, să fii indiferent, dar poţi să fii la capătul opus al pământului, cum suntem noi, cei din America, şi să-ţi pese.”

Europa Liberă: Şi ce fel de preşedinte vă doriţi voi, moldovenii aflaţi în străinătate?

Adrian Mustea: „Aş vrea pe cineva care să reprezinte toţi cetăţenii. Noi, ca cetăţeni simpli, să ştim că avem ochi şi urechi, de dorit şi cap, care când vede că ceva nu în regulă, cel puţin, să atenţioneze opinia publică. Mai departe, dacă are curajul, să intervină prin toate pârghiile care îi stau la dispoziţie pentru a nu permite eventuale ilegalităţi sau persoanelor care nu sunt demne de a ocupa anumite funcţii să ajungă în acele funcţii.”

Europa Liberă: Această legătură între şeful statului şi cetăţeni cum aţi vrea să arate? Pentru că după 20 de ani cetăţenii cu drept de vot îl aleg direct pe şeful statului, după ce ani la rând a fost ales în legislativ de către deputaţi. Voi ce punte de legătură aţi dori să stabilească următorul preşedinte cu cetăţenii?

Adrian Mustea: „Eu sper să văd transparenţă, începând de la declararea veniturilor, dacă are sau nu integritate. Pentru mine o persoană publică trebuie să fie transparentă. Odată ce îţi asumi responsabilitatea de a fi reprezentantul poporului la procesul de luare a deciziilor, cred că trebuie să fii transparent. Plus, aş vrea un canal prin care preşedintele ori orice altă persoană publică să aplece urechea la ceea ce vor cetăţeni. Poate să fie pe reţelele de socializare, poate să fie numărul de telefon, orice. Dar, cu părere de rău, eu văd la noi că lumea, când ajunge la putere, nu mai dai de ei.”

Europa Liberă: Cum se explică această distanţare a celor care râvnesc la funcţii înalte în stat şi după aceasta uită că au promis alegătorilor să le facă viaţa mai bună?

Adrian Mustea: „Depinde şi de valorile morale ale fiecărui în parte. Dacă îţi permiţi să spui o minciună şi după aceasta să profiţi... Adică, să spui o vorbă dulce o dată la patru ani şi după aceasta patru ani să profiţi pe baza faptului că lumea ţi-a dat încrederea...”

Europa Liberă: Toţi cei zece candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială promit că, dacă ajung în jilţul de la Preşedinţie, vor aduce bunăstare în casa fiecărui cetăţean şi vor face din statul Republica Moldova o ţară despre care să nu se mai vorbească că este cea mai coruptă, cea mai săracă. Aceste angajamente luate de către ei în faţa electoratului ce valoare au, cât costă ele?

Adrian Mustea: „Bună întrebare. Dacă ar avea vreun candidat curajul să iasă şi să spună, de exemplu: „Eu în următorul an voi face aşa şi aşa. Dacă la anul, în toamnă, nu am schimbat ceva, îmi asum răspunderea să-mi dau demisia sau voi face asta şi asta”. Dar nu ştiu cât de realizabil este aşa ceva.”

Europa Liberă: Zece candidaţi sunt mulţi pentru un stat mic ca Republica Moldova?

Adrian Mustea: „Zece, cred că da, e cam mult. În comparaţie cu Statele Unite ale Americii, cu o populaţie cu 300 de milioane de oameni şi are doar doi candidaţi. Cred că numărul mare de candidaţi denotă gradul mare de scindare a societăţii. Pentru că fiecare dintre cei zece cred că şi-a găsit bazinul lui electoral. E un indiciu că societatea noastră este divizată.”

Europa Liberă: În jurul cărei idei următorul şef de stat ar putea să consolideze această societate scindată?

Adrian Mustea: „La noi s-a creat o deprindere, nu ştiu cum să o numesc mai exact, că unul trage ţara spre Est, altul trage ţara spre Vest şi niciunul nu pune în prim-plan dezvoltarea Moldovei aparte. Da, Moldova aparte, poate, nu are multe şanse. Dar, spre exemplu, la tema investiţiilor străine, de ce să mergem, să aşteptăm, să umblăm cu mâna întinsă să ne dea cineva un împrumut? De ce să nu facem o ţară transparentă şi să spunem diasporei: „Oameni buni, care vreţi să reveniţi acasă, aveţi bani, veniţi acasă şi investiţi. Noi vă asigurăm transparenţă, cadru legal normal în care să activaţi”. Ştiu băieţi care sunt în SUA şi sunt milionari în dolari. Şi mulți sunt care spun: „Da, eu aş vrea să mă întorc acasă şi să investesc acasă, dar nu pot’.”

Europa Liberă: De ce aceşti zeci de moldoveni care sunt prosperi în străinătate nu se adună ei într-un grup şi să vină în Republica Moldova să înceapă marile schimbări?

Adrian Mustea: „Cel mai mare pericol este însuşi sistemul, care e în totalitate corupt în Moldova. Este un cerc închis, pe care cel mai uşor ar fi de compromis din interior, cineva din Republica Moldova să iasă şi să spargă acest cerc vicios.”

Europa Liberă: Mai toată lumea vorbeşte despre corupţia care macină statalitatea Republicii Moldova. Dar ca statul să scape de corupţie şi de cei corupţi de unde trebuie să se cureţe terenul? Un preşedinte de ţară ce ar fi în puterile lui să facă ca să recâştige încrederea cetăţenilor că, cu acest flagel, corupţia, chiar se luptă, nu doar se mimează această luptă?

Adrian Mustea: „Noi suntem republică parlamentară. Preşedintele are câteva atribuţii, dar sunt destul de limitate. Părerea mea, cel mai important lucru pe care ar putea un preşedinte să-l facă e să atragă opinia publică. Pentru că la noi o mare parte din populaţie încă doarme. Şi, poate, nu e vina lor, dar i-a prins sărăcia, nu văd o ieşire nici într-o parte, nici în alta şi stau oameni tineri acasă, nu văd nicio rază de lumină.”

Europa Liberă: Şi dacă se zice că Preşedinţia, Parlamentul şi guvernul ar putea să ajungă să fie racul, broasca şi o ştiucă, atunci cum se construieşte viitorul Republicii Moldova după alegerea preşedintelui?

Adrian Mustea: „Cred că ar trebui să vedem cine e mai puţin corupt dintre rac, broască şi ştiucă.”

Europa Liberă: Presiunea cetăţenilor chiar ar putea să conteze?

Adrian Mustea: „Da. Sper că nu suntem atât de lipsiţi de speranţă. Ar fi bine dacă ar fi scris la fiecare om pe frunte cât de demn este.”

Europa Liberă: Dacă următorul şef de stat al Republicii Moldova îl invită pe Adrian Mustea să revină acasă din Statele Unite ale Americii să-i fie consilier, ce sfat i-ar da preşedintelui? Sau ce nu l-ar sfătui să facă?

Adrian Mustea: „Nu l-aş sfătui să ascundă ceva de opinia publică. Şi aş miza, şi aş împinge pentru transparenţă în tot. În Statele Unite ale Americii poliţia umblă cu camere de luat vederi ataşate, atâta timp cât tu eşti la serviciu se filmează tot ceea ce faci. Şi cred că aceasta aş sugera. Clar, sunt unele excepţii în cadrul şedinţelor de securitate naţională, atunci nu este materialul accesibil publicului. Dar, în mare parte, eu aceasta aş vrea să văd de la orice politician şi de la orice persoană publică, să fie transparent şi să nu uite că, de fapt, este un angajat al poporului.”

Europa Liberă: La modul serios, Adrian Mustea se gândeşte să revină în Moldova?

Adrian Mustea: „Undeva speranţa încă mai este. Rolul decisiv îl va juca, nemijlocit, alegerile din 30 octombrie şi, cred, modul în care vor evolua lucrurile după aceasta. Fiece om căruia îi pasă de Moldova şi mai are rude acolo, toți în adâncul sufletului nutresc o speranţă că în Moldova va fi bine şi vor putea reveni înapoi.”

XS
SM
MD
LG