Linkuri accesibilitate

Acordul de liber schimb UE - Canada este în impas...


Mii de persoane au protestat împotriva acordurilor TTIP și CETA la Berlin în 10 octombrie 2016
Mii de persoane au protestat împotriva acordurilor TTIP și CETA la Berlin în 10 octombrie 2016

... la fel și promisiunea de eliminare a vizelor pentru români şi bulgari.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a spus marţi într-un interviu pentru un post de radio german că e puțin probabil caUniunea Europeană şi Canada să semneze joi acordul de liber schimb (CETA), negociat de şapte ani.

Luni, Belgia a anunţat că nu poate aproba acordul pentru că regiunea Valonia se opune.

„Va fi aproape imposibil să semnăm acordul săptămâna aceasta” a declarat Schulz în interviul cu Deuschlandfunk.

Motiv pentru care în opinia lui Schulz, va fi amânat şi summitul UE-Canda de joi. Ceea ce nu înseamnă că nu se poate găsi o soluţie.

„Suntem pe cale să negociem un acord de compromis cu Valonia pentru că obiecţiile regiunii belgiene sunt împărtăşite de mulţi cetăţeni europeni”, a mai spus Schulz.

Pentru Canada, acordul este important pentru că ar reduce dependenţa ţării de Statele Unite: în acest moment, 75% din exporturile canadiene merg spre piaţa americană, dar CETA ar putea mări exporturile spre UE și ar reduce dependenţa de Statele Unite cu aproape 20%.

„Suntem una din cele mai dependente ţări din lume când vine vorba de comerţ”, declara vineri premierul regiunii canadiene Quebec, citat de Reuter.

Pe termen scurt, un acord cu Uniunea Europeană ar putea aduce în Canada o serie de firme americane, aflate în acest moment în apropierea graniţei şi care ar vrea să aibă acces la piaţa europeană fără să mai aştepte, ani de zile, acordul pe care Statele Unite îl negociază cu Bruxelles-ul, care se loveşte pentru moment de multe piedici.

„Este marea noastră şansă”, crede Jason Langrich, director executiv al grupului de oameni de afaceri canadieni care face lobby pentru acordul cu UE.

Este însă şi una din obiecţiile valonilor, care cred şi ei că firmele americane vor profita de „uşa canadiană” spre Europa.

O şansă numai pentru americani, pentru că firmele europene nu au nici o „uşă” care să le ușureze accesul în condiţii preferenţiale pe piaţa americană.

Pentru România, şi implicit pentru Bulgaria, eşecul acordului de liber schimb UE-Canada ar putea amâna sine die eliminarea vizelor pentru Canada.

Ceea ce le-ar „închide” românilor şi bulgarilor şi o „uşiţă” spre Statele Unite.

Luni, preşedintele român Klaus Iohannis declara că va găsi căile potrivite pentru a continua discuțiile cu Canada privind eliminarea vizelor, chiar dacă acordul CETA nu este semnat.

„Pentru România este o miză suplimentară aici, fiindcă renunțarea la vize pentru români este, cel puțin în această etapă, condiționată de semnarea acordului”, a spus Iohannis.

România şi Bulgaria au fost ultimele ţări care şi-au retras obiecţiile la acordul cu Canada după ce au negociat ridicarea vizelor pentru cetăţenii lor cu începere din decembrie 2017.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG