Linkuri accesibilitate

Ion Maxim: „Asta e cea mai mare miză acum: dacă nu vom vota noi, va vota altcineva pentru noi”


Interviu cu un specialist IT din Moldova care trăiește în Cehia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:29 0:00
Link direct

Politicienii moldoveni sunt maeștri în a păcăli poporul cu promisiuni electorale pe care nu le mai îndeplinesc. Promisiunile celor care își doresc puterea ar trebui să readucă speranțe. Dar alegătorii rămân reci la angajamentele celor înscriși în cursa electorală. Ion Maxim, specialist în IT, care de câțiva ani muncește în Cehia, vorbește despre miza alegerilor din 30 octombrie.

Ion Maxim: „Miza acestor alegeri este şi mare, dar şi nesemnificativă. Mare pentru că noi credem că suntem iarăși la o răscruce, dar am trecut foarte multe răscruci. Răscruci vom avea în continuare foarte multe. Trebuie să demonstrăm acum ţărilor care ne dausprijin, mă refer la cele europene, că aceasta este miza pentru cei tineri, că ştiu ce se întâmplă și pot face diferenţă între o „mâncare” bună şi o „mâncare” rea. E foarte trist să te uiţi acasă, să mergi prin sate să vezi că totul e gol, tineri nu prea sunt.”

Europa Liberă: Când ai spus că Moldova şi de această dată se află la o răscruce, te-ai referit la votul pro-UE şi votul pro-Rusia? Sau la ce?

Ion Maxim: „Mă refer la faptul unde ne ducem noi ca ţară, ca destin. Când te uiţi că şeful tău sau alţii, să presupunem, zboară şi îşi fac fotografii peste hotare şi tu stai acasă, şi te chinui cu cinci lei... Aceasta e o diferenţă foarte mare, care îl face pe om să se simtă, pur şi simplu, o cârpă.”

Europa Liberă: Cum visezi tu statul acesta Republica Moldova?

Ion Maxim: „Am încetat să-l visez deja. Te simţi prost acasă. Am văzut chestii când domnii miniştri zic: „Veniţi acasă”. Bine, vin acasă şi ce fac? Să protestez? Sau trebuie să muncesc să-mi asigur familia? Cum fac aceasta? Ce faceţi voi pentru noi? Sunt două conflicte acum. Oamenii locali care vor zice: „Teoretic, fac ceva pentru cei care vin. Dar noi, cei de acasă, ce facem?”. Ce se întâmplă cu oamenii care lucrează acasă? Deci, trebuie să fie un balans, trebuie oameni adevăraţi, culţi, trebuie oameni deştepţi. Eu sunt sigur că în zece ani noi ajungem la un adevăr şi facem curat, dar trebuie toţi să se pună pe muncă.”

Europa Liberă: Dar voi aţi trădat Moldova, plecând din ţară?

Ion Maxim: „Eu sunt un om care ţin la naţiunea mea. Dar chestia aceasta a fost manipulată de atâtea ori, de atâtea ori mârşăvită. Cei mai importanţi sunt pentru mine oamenii, când mă întorc acasă.”

Europa Liberă: Dar ce trebuie să facă clasa politică ca să vă redea încrederea pe care au pierdut-o majoritatea cetăţenilor atât în instituţiile statului, cât chiar şi în Republica Moldova?

Ion Maxim: „Să se schimbe clasa radical. Nu poţi face cu acelaşi om care 20 de ani a stat pe un vârf şi acum zice că s-a schimbat. Există un proverb, lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba. E foarte adevărat pentru noi, mai ales pentru o ţară atât de mică. Uitaţi-vă la toţi tinerii noştri unde se află. Dacă avem creier, cum se zice, avem pământ, avem şi susţinerea europeană, lipseşte dorinţa noastră de schimbare spre bine.”

Europa Liberă: Cum să se facă schimbarea aceasta în bine? Cu cine?

Ion Maxim: „Trebuie să ne jertfim. Numai prin jertfire de sine.”

Europa Liberă: Ce sacrificii trebuie făcute?

Ion Maxim: „Viaţa personală. Dacă mă întorc acum acasă, eu, de exemplu, mâine nu voi avea confortul care îl am acum aici, în Cehia. Trebuie să-mi asigur familia mea să rabde sau şi ei să înţeleagă chestia aceasta. Trebuie noi să dorim cu adevărat aceasta. Dacă nu îţi doreşti cu adevărat, nimic nu se întâmplă.”

Europa Liberă: De la preşedintele Republicii Moldova ce aşteptări aveţi? Cât de mult poate el să se implice să schimbe această situaţie, care să fie considerată un început al marilor transformări?

Ion Maxim: „Să fie sigur de ceea ce vrea el, să fie sincer şi cu adevărat să arate o dorinţă. Nu numai el să o vrea, dar să arate poporului şi să aibă încrederea aceasta. Poţi avea oameni foarte buni, e ca o echipă de fotbal, dar dacă nu ai un lider care să conducă toţi oamenii aceştia buni, să-i grămădească şi să le arate anumite chestii, atunci e cum ai împuşca o vrabie cu un tun. Noi avem nevoie de un lider. Şi un lider trebuie să aibă un suport. Deci, e reciproc. Şi noi să-l susţinem, şi el să ne susţină. Avem nevoie de un om cu care chiar să începem ceva. Sunt multe de făcut, dar totul începe cu ceva.”

Europa Liberă: Cu ce?

Ion Maxim: „Un plan de lungă durată şi de scurtă durată. Un plan care să ne asigure cinci ani de zile. Şi un plan care să ne asigure o anumită direcţie strategică ce trebuie să facem şi cum să rezolvăm.”

Europa Liberă: Şi pe lista aceasta primele probleme care ar putea să fie incluse?

Ion Maxim: „Corupţia de peste tot. Corupţia de la noi, cel care dă mită şi vrea să scape de probleme cât mai uşor şi cel care ia mită. Şi nu e numai problema în mită. Problema e în resursele care vin din afară şi sunt spălate foarte uşor. Eu cred că bani au venit în ultimii ani, ţinând cont de rapoartele care s-au făcut şi miliardele care s-au spălat pe la noi. Ţara noastră a devenit o spălătorie, de fapt, de bani, dar şi de creieri. Toate tehnologiile murdare au fost testate la noi în Moldova. Şi o altă problemă foarte mare, cred, e armata rusă care se află în Transnistria. Având o problemă atât de mare acolo, nefiind rezolvată până la capăt... Transnistria nu trebuie de neglijat, trebuie de rezolvat această problemă. Ce facem? Cum facem? Sunt foarte mulţi oameni de ai noştri acolo şi care suferă. Dacă vor vedea un lider puternic la Chişinău, oamenii se vor aduna. Dar dacă vor fi iarăşi manipulaţi, iarăşi se vor dezamăgi şi nu vor mai avea încredere în nimeni.”

Europa Liberă: Argumentul tău, de ce trebuie de participat la vot?

Ion Maxim: „Dacă nu tu, altcineva va lua decizia pentru tine. O decizie trebuie să o iei. Dacă nu o vei lua tu, oricum cineva o va lua pentru tine. Cu falsificări sau nefalsificări, oricum o va lua pentru tine, pentru că miza e mare pentru ei, pentru oamenii care sunt corupţi sau necorupţi sau pentru guvernanţi care vor să rămână, că e călduţ şi le place să meargă cu limuzina. Tuturor le-ar plăcea să meargă cu limuzina nu din contul lor şi să fie păziţi. Aceasta e cea mai mare miză acum, dacă nu vom vota noi, va vota altcineva pentru noi. Mai bine să iei o decizie, decât să nu o iei deloc. Eu nu cred că diaspora e unită. Am fost în Italia, am văzut că moldovenii parcă nu se cunosc unul cu altul, dar fiind faptul că au suferit, sau unul a fost amăgit, sau altul. Ne ferim unul de altul. Noi nu suntem uniţi. Nu ne uneşte nimic, afară de bani sau alte chestii. Nu avem o idee naţională, o direcţie naţională. Chiar şi sufleteşte, în afară de părinţi, de muzică, de alte chestii, cine ne mai uneşte? Avem un domnitor ca Ştefan cel Mare? Noi visăm, visăm şi visăm la un lider naţional. În acelaşi timp, şi noi suntem fiecare în felul nostru lider, totul începe şi de la noi. Când vezi un gunoi jos, ia-l. Când vezi că ceva se întâmplă urât, zi-i. Adică, nu sta şi aştepta ca cineva să facă. Nimeni nu-ţi va face. Începe să-i dai tu un exemplu copilului tău, nu aştepta ca la şcoală să-i dea exemplu. Toţi copiii învăţăm de la părinţi mai întâi, apoi mergem la şcoală. Educaţia trebuie să fie foarte importantă. Chiar şi pe timpul războiului nu se uită de educaţie. Atunci pentru ce lupţi? Dacă nu lupţi pentru educaţie, lupţi pentru ce? Care este viitorul nostru? Trebuie să ne punem întrebări, să ştim să ne apărăm drepturile. Dar ca să-ţi aperi drepturile, trebuie să ai putere, să nu ai frică. Frica în noi există foarte mult. Uitaţi-vă la gardurile moldovenilor, sunt de trei metri, fiecare are cetatea lui acasă şi credem că suntem apăraţi. Stăm acolo şi ne apărăm de ce? Oricum vine peste noi, sărăcia nu are gard, nu are nimic. Sărăcia ne pătrunde până la chiloţi.”

Europa Liberă: Deci, duminică la vot?

Ion Maxim: „Sigur. Vom face alegerea. Indiferent că e grea, reuşită, nereuşită, dar vom face o alegere. Cu speranţa trăim, dar nu este suficient. Trebuie să trăim cu ceva mai mult. De fapte avem nevoie.”

XS
SM
MD
LG