Linkuri accesibilitate

Mihai Moscovici: „Ceea ce se întâmplă în Moldova, pentru mine, se întâmplă undeva departe”


Mihai Moscovici
Mihai Moscovici

Mihai Moscovici s-a mutat definitiv în SUA în 2011 și, în prezent, activează în cadrul unei agenții digitale. El spune că, cel mai probabil, va participa la cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial din Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:25 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât de motivaţi sunteţi voi, cei care vă aflaţi departe de casă, să participaţi la aceste alegeri?

Mihai Moscovici: „În Statele Unite ale Americii, motivaţia depinde de timpul pe care l-ai petrecut deja aici, în ţară. Cei care au venit de zece ani sau mai mulți ani sunt mai puţin interesaţi în a participa sau a urmări evenimentele politice din Moldova. La fel, copiii lor, ai celor care au venit de zece sau mai mulţi ani nu au niciun interes pentru ceea ce se întâmplă în Moldova. Cea mai activă categorie de moldoveni sunt oamenii mai tineri. Aici vorbesc de oameni, probabil, până la 40 de ani.”

Europa Liberă: Vorbeşti chiar de tine.

Mihai Moscovici: „De mine inclusiv. Şi care s-au mutat în SUA relativ nu demult, poate cinci ani sau poate până la zece ani.”

Europa Liberă: Cât de aproape e secţia de votare de voi?

Mihai Moscovici: „Vreo şapte ore cu maşina, probabil. Până la Chicago.”

Europa Liberă: Mihai Moscovici e dispus să parcurgă această cale?

Mihai Moscovici: „Nu ştiu dacă vom merge. Pentru că necesită investiţii de timp, în primul rând, şi, după cum ştim, în America, dar nu numai în America, timpul înseamnă bani.”

Europa Liberă: Dacă nu votaţi voi, oricum se alege şeful statului şi fără acest vot.

Mihai Moscovici: „Corect. Dacă îmi permiteţi, aş întreba cât e de importantă funcţia de preşedinte în Moldova? Din ceea ce am observat până acum, rolul preşedintelui este unul mai mult formal. În închipuirea mea, funcţia aceasta nu este chiar atât de importantă sau super crucială, aşa cum ar fi membrii Parlamentului sau primul ministru. Şi de aceasta aş fi un pic mai ezitant să dau o importanţă foarte mare acestui eveniment ca alegerile prezidenţiale. Pot să greşesc, poate va veni şi un lider mai carismatic.”

Europa Liberă: Ce contează pe moment mai mult, acest regim parlamentar care rămâne în Republica Moldova, chiar şi dacă şeful statului se alege prin votul direct al cetăţeanului, împuternicirile lui sau personalitatea care va ajunge în fotoliul prezidenţial?

Mihai Moscovici: „Din ceea ce văd eu în Moldova, de fapt, încă de pe timpul anilor 2000, atunci când Vladimir Voronin era preşedinte, chiar dacă pur legal, totuşi, ţara trebuia să fie condusă de prim-ministru, personalitatea, caracterul şi mâna grea a liderului Voronin predomina. Şi, de aceasta, cred că personalitatea preşedintelui contează foarte mult. Dar cred că şi suportul politic pe care îl are în Parlament sau în guvern. Pentru că dacă va fi un preşedinte care va fi puternic, dar nu va avea suport nici în Parlament şi nici în guvern, atunci în zadar ar avea toată carisma, toată puterea, pentru că nu o va putea folosi fără anumite instrumente.”

Europa Liberă: În listă au rămas zece candidaţi. Între aceste nume există, cel puţin, unul-două care insuflă încredere?

Mihai Moscovici: „Ştiu, cel puţin, un candidat cu care am lucrat împreună în anumite organizaţii şi care are încrederea mea, şi pot spune chiar votul meu, dar nu ştiu dacă voi ajunge să-l exercit, aşa cum plănuiesc. Dacă nu în turul întâi, în turul doi voi ajunge să-mi exercit votul. Şi voi vedea dacă candidatul meu preferat va fi în turul doi.”

Europa Liberă: Alegătorul Mihai Moscovici, care se află peste Ocean, el acum urmăreşte, de fapt, două alegeri prezidenţiale, din Republica Moldova şi din Statele Unite ale Americii. Unde e mai mare intriga? Pentru care acorzi mai multă atenţie? Ce aştepţi şi de la alegerile din Statele Unite ale Americii, şi de la cele din Moldova?

Mihai Moscovici: „Desigur, alegerile din Statele Unite ale Americii sunt de mai mare interes pentru mine. Pentru că aici deja m-am stabilit pe bune, aici îmi voi petrece restul vieţii, copiii mei vor trăi aici. De fapt, viitorul lor tot depinde de aceste alegeri care vor fi aici, într-o măsură oarecare. Şi de aceasta, interesul este sporit. Ceea ce se întâmplă în Moldova pentru mine, personal, şi pentru mulţi din cercul meu de comunicare este ca un fel de interes secundar din cauză că se întâmplă undeva departe. Și, de fapt, interesul nostru este motivat mai mult din inerţie, pentru că am trăit acolo, am fost parte din acea societate şi, oarecum, încă nu am rupt toate relaţiile, chiar dacă cu trecerea timpului interesul şi participarea, într-un fel, scade, vrei, nu vrei, pentru că eşti mai mult implicat în lucrurile din ţara ta nouă.”

Europa Liberă: Despre ce ar merita să discute următorii doi preşedinţi, ai SUA şi Moldovei, la o eventuală întâlnire?

Mihai Moscovici: „Întrebarea aceasta chiar e interesantă. Cred că, în primul rând, despre securitatea Moldovei şi cum Moldova ar putea conta sau colabora cu Statele Unite ale Americii. Am şi eu prieteni în Moldova, am şi rude şi foarte multă lume spune că, totuşi, e bine că nu e război, e bine că e pace. Confruntarea aceasta dintre Rusia şi Ucraina a pus o amprentă oarecare în inima oamenilor, ca să aibă anumite ezitări faţă de relaţia cu Rusia, să caute soluţii ca nu cumva să fie vreun război. Şi de aceasta, cred, ar fi o temă de discuţie între viitorii doi preşedinţi, o colaborare în scop de securitate, în scop de garanţie a păcii. Şi discuţii despre ajutor din partea Statelor Unite ale Americii prin anumite programe, prin anumite investiţii. Pentru că Moldova are nevoie de aceste investiţii, are nevoie de aceste programe de ajutor.”

Europa Liberă: Cât de decisiv poate fi factorul geopolitic în aceste alegeri prezidenţiale din Republica Moldova?

Mihai Moscovici: „Poate fi un factor decisiv, sigur. Vedem cum preferinţele oamenilor se mută în funcție de preferinţele geopolitice ale candidaţilor. Şi cred că şi în alegerile acestea vor fi o temă importantă în a determina votul final al oamenilor.”

Europa Liberă: Dar acest vot geopolitic lasă Moldova tot atât de divizată, precum e de mulţi ani. Şi această dezbinare face vulnerabil un stat de la care se aşteaptă să ajungă să fie prosper.

Mihai Moscovici: „Da, aveţi dreptate. Dar aceasta e realitatea. Rămâne o temă foarte importantă. Şi oamenii nu atât vor vota o persoană anumită, cât, la fel, preferinţele lor sau afilierile lor cu anumiţi parteneri internaţionali. Şi dacă dau preferinţă ori Vestului sau Estului, în funcție de aceasta, mulţi alegători vor face alegerea finală.”

Europa Liberă: Dar votul tău se va îndrepta către o opţiune geopolitică?

Mihai Moscovici: „Nu, nu neapărat. Deşi, oricum, candidaţii care au ca prioritate dezvoltarea relaţiilor cu Vestul îmi sunt mai aproape de opţiunea mea politică. Dar nu cred că geopolitica trebuie să fie factorul final.”

Europa Liberă: În ce condiţii te-ai întoarce acasă, ai reveni în Republica Moldova?

Mihai Moscovici: „Probabil, dacă Moldova va fi un stat pe deplin integrat în structurile Uniunii Europene, dacă justiţia, dacă poliţia, Procuratura şi-a face treaba, cel puţin, cum o vedem noi în România sau în alte ţări europene, în care proprietatea privată va fi garantată şi va fi protejată de stat. La moment, decizia de a rămâne aici, în SUA, e foarte puternică, pentru că am luat-o relativ nu chiar demult. Dar în SUA, dacă ai capacităţi, dacă munceşti, dacă ştii să depui efort, societatea îţi dă foarte multe posibilităţi. Am văzut aceasta de nenumărate ori de la diferite persoane care au venit, practic, cu mai nimic aici, s-au concentrat la muncă şi au reuşit într-un timp relativ scurt să obţină rezultate foarte bune, să-şi asigure familia cu un trai decent, să-şi procure chiar şi o casă, să se stabilească pe deplin foarte bine aici, în ţara lor nouă, şi să fie foarte fericiţi de rezultatele pe care le-au obţinut într-un timp mult mai scurt decât le-ar fi obţinut în Moldova. Aici şansele sunt foarte mari pentru oricine este dornic de muncă şi are anumite abilităţi care sunt necesare în societate.”

XS
SM
MD
LG