Linkuri accesibilitate

„Lovitură pentru cea mai mare spălătorie de bani din Republica Moldova” (mold-street.md)


Campania electorală din Republica Moldova ca film polițiest (Petru Bogatu/prime.md).

Un articol de pe site-ul mold-street.md se referă la acţiunile poliţieneşti de sâmbătă, 22 octombrie, împotriva agenţilor economici ce activează în domeniul jocurilor de noroc, calificându-le drept „lovitură pentru cea mai mare spălătorie de bani din Republica Moldova”. Au fost sigilate 159 de încăperi ale acestui business. Acţiunea survine după ce Camera de Licenţiere a suspendat licenţele unui număr de 65 de agenţi economici din acest domeniu, care, însă, aşa cum spune poliţia, nu s-au con format deciziei de suspendare, fapt pentru care ar fi fost nevoie de intervenţia poliţiei. La fel, cinci angajaţi, în frunte cu directorul adjunct al Camerei de Licenţiere, au fost reţinuţi sâmbătă în cadrul aceluiaşi caz.

Operaţiunea este fără precedent, comentează mold-street.md, şi loveşte într-o industrie care ar fi una din principalele surse şi instrumente de spălare de bani din Republica Moldova. În 2015, 81 de firme desfăşurau activităţi legate de jocurile de noroc şi pariuri, cu o cifră de afaceri anuală de 550 milioane lei şi încasări la buget de în jur de 130 milioane. Majoritatea acestor firme sunt controlate prin interpuşi de afacerişti străini, mai scrie mold-street.md.

Pe blogul prim-vicepreședintelui PD, Vladimir Plahotniuc, care în luna iunie, declara război cazinourilor, spunând că „sălile pentru jocuri de noroc au apărut ca ciupercile după ploaie”, și că efectele ar fi „negative și periculoase”, a apărut o postare în care se arată: „Când am decis să mă implic în subiectul cazinourilor, am pornit așa cum am scris pe blog, de la istoria unei familii disperate, care nu își putea scoate copilul minor din patima jocurilor de noroc. Astăzi familia respectivă a obținut o victorie importantă, dar și alte asemenea familii alături de alți oameni, care au avut de suferit de pe urma activităților infracționale din acest domeniu”.

Iulian Chifu scrie pe deschide.md despre limitele mandatului prezidențial. După părerea sa, prezidenţiabilii care vorbesc despre alegeri anticipate oferă o ţintă falsă electoratului, întrucât un preşedinte nu poate declanşa alegeri anticipate într-un stat cu o majoritate stabilă şi un guvern, de asemenea, stabil. La fel, o ţintă falsă ar fi, la părerea lui Chifu, promisiunile car e se fac în această campanie că îl vor aresta pe cel ce a furat miliardul: acest pas nu îl poate face președintele, nici măcar un alt politician, ba nici procurorul general. Într-un stat de drept, ce pretinde că e angajat serios pe drumul european – o face doar instanța, judecătorii, și asta cu dreptul de recurs al inculpatului, mai spune Iulian Chifu. În continuare, el se referă la candidatul unic, Maia Sandu, lansarea căreia i se pare a fi singura mişcare relevantă din această campanie. „Nișa și avantajul real al candidatului unic al dreptei pro-europene de opoziție este respectarea și profesarea drepturilor omului, respectul pentru statul de drept, cunoașterea și aplicarea cu strictețe a prevederilor constituționale, a legilor și prevederilor altor acte normative subsecvente și încadrarea strictă în atribuțiile ce-i revin unui șef de stat. Așa va câștiga electoratul democrat, liberal și european al Republicii Moldova”, îi sigerează Chifu, Maiei Sandu.

Igor Volniţchi scrie într-un comentariu de pe tribuna.md că scrutinul actual prezidenţial are toate şansele să intre în istorie cu denumirea „alegeri criminale”. Ar fi pentru prima dată de când Republica Moldova există ca stat independent când într-un scrutin republican cele mai des folosite cuvinte sunt: „crime”, „criminali”, „criminalitate” etc. Unii folosesc aceste cuvinte pentru a reda stări de facto, alţii – pentru a-şi ponegri oponenţii electorali, iar a treia categorie – pentru că au înţeles că oricum nu pot scăpa de respectiva etichetă şi încearcă să-i aducă la acelaşi nivel pe cei care-i numesc astfel, încât oamenii să fie derutaţi, să nu mai facă nici o diferenţă între adevăraţii criminali şi cei care sunt numiţi pe nedrept cu acest cuvânt. „Personal înţeleg de ce se face acest lucru. Or, dacă nu ar fi acuzaţi absolut toţi de crime şi criminalitate, s-ar vedea că cineva e criminal, iar cineva e cinstit. Iată că se creează acest „tablou general” ca bietului om să-i piară orice dorinţă de a merge la alegeri”, explică Volniţchi. Dacă nu vor să admită fraudarea alegerilor din acest punct de vedere (pentru că asta e fraudare curată), politicienii, care nu-şi doresc ca majoritatea cetăţenilor să meargă la urne cu ideea că toată Moldova e plină de criminali şi nu contează pe cine alegi, trebuie să facă front comun şi să le explice oamenilor cum stau lucrurile în realitate. Până la alegeri mai rămâne ceva mai mult de o săptămână şi ea trebuie folosită pentru a face claritate la capitolul „criminali adevăraţi şi persoane cărora li se creează imagine de criminali”, mai spune Igor Volniţchi.

Petru Bogatu, care de curând a început să-şi publice comentariile pe o altă platformă decât până acum – pe site-ul prime.md - scrie într-un material că campania electorală din Republica Moldova ar căpăta treptat caracteristicile unui thriller, ale unui film poliţist cu descinderi în forţă şi arestări zgomotoase. Două sunt evenimentele care îl fac pe Bogatu să judece astfel: arestarea în Marea Britanie a conturilor bancare ale canalului propagandistic al televiziunii ruse de stat Russia Today (RT), iar pe de altă parte, reţinerea de către procurorii moldoveni, împreună cu poliţia română, a interlopului Valeriu Malarciuc care urma, contra unei sume impunătoare de bani, să obțină de la asasinul Proca, deţinut la celebra închisoare Jilava, un alibi pentru Renato Usatîi, acuzat că ar fi comandat asasinarea antreprenorului rus Gherman Gorbunţov. Pentru Bogatu, aceste evenimente ar aduce dovada că „Rusia încearcă să-şi adjudece jilţul de preşedinte al Republicii Moldova prin finanţări clandestine ale unor ordinare bande de mafioţi vopsite în culorile unor partide politice”. Încă niciodată scena politică de la noi nu a fost poluată atât de mult de infiltrarea unor criminali de drept comuni care, erijându-se în concurenţi electorali, caută să pună mâna pe putere, continuă el. „Candidatul Dodon este sponsorizat în mod ilegal de Rusia prin offshore-urile din Bahamas. Membrul mafiei căilor ferate din Rusia, Renato Usatîi, încearcă să arunce în aer situaţia politică din ajunul votului de la 30 octombrie prin ameninţări şi incitarea spiritelor. Extensia politică a condamnaţilor Ţopa, partidul Platforma DA, prin retragerea lui Andrei Năstase din cursa electorală în favoarea liderului PAS, caută s-o facă pe Maia Sandu ostatica lui politică în cazul victoriei acesteia în alegeri”, mai comentează Bogatu.

XS
SM
MD
LG