Linkuri accesibilitate

Marșul unionist de la București continuă cu un protest în Piața Universității


București, protest unionist în Piața Universității, 22.10.2016
București, protest unionist în Piața Universității, 22.10.2016

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 cere politicienilor români să-și asume unirea României cu Republica Moldova drept „proiect de țară”

Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” a instalat la București, în Piața Universității, corturi și a cerut guvernului Cioloș și partidelor parlamentare „să iasă în stradă și să-și asume Unirea ” României cu Republica Moldova „ca proiect de țară”. Într-o declarație a Platformei se mai afirmă că la marșul unionist de astăzi, din capitala României ar fi participat pînă la 20 de mii de persoane, cifră care nu a fost confirmată de autorități.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
Link direct
București, Piața Universității , 22 oct 2016
București, Piața Universității , 22 oct 2016

Anterior, în cursul marșului „Lupta pentru Basarabia” organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, mai multe persoane au vrut să rupă cordonul jandarmilor pentru a se îndrepta spre Universitate.

Potrivit agenției Agerpres, cinci manifestanți au fost reținuți de jandarmi. Printre acești și liderul Platformei Unioniste, George Simion care a declarat ulterior că va da în judecată Jandarmerie pentru faptul că a fost reținut fără să fi forțat cordonul, relatează Agerpres.

Piața Universității, protest unionist, 22 oct 2016 tents
Piața Universității, protest unionist, 22 oct 2016 tents

Întrebat de jurnaliști dacă va rămâne în Piața Universității, el a spus că va sta până când premierul Dacian Cioloș și președinții partidelor politice dialoghează cu reprezentanții Platformei Unioniste și își asumă, într-o formă sau alta, doleanțele acesteia.

Piața Universității, protest unionist, donație de carte pentru Republica Moldova
Piața Universității, protest unionist, donație de carte pentru Republica Moldova

Reținerea unor manifestanți a provocat un schimb acid de replici între președinta Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu și primarul general al Bucureștiului, social-democrata Gabriela Firea, deși ambele au criticat intervenția jandarmeriei drept „exagerată”. Lidera PNL a pus incidentul pe seama administrației din București și a tensiunilor care ar crește pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Moldova, în timp ce Firea a reamintit ca Jandarmeria este în subordinea guvernului și a acuzat-o pe Gorghiu de manipularea opiniei publice, în contextul apropierii alegerilor generale din România, programate pentru 11 decembrie.

În cursul serii de sâmbătă, ministrul român de interne, Dragoș Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, informează MAI, citat de Agerpres.

Piața Universității, protest unionist, București, 22.10.2016
Piața Universității, protest unionist, București, 22.10.2016

Potrivit aceleași surse, jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă.

XS
SM
MD
LG