Linkuri accesibilitate

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a desecretizat informațiile despre motivele reținerii, anul trecut, a 30% din pensiile și salariile bugetarilor regiunii


Liderul administrației transnistrene Evgheni Șevciuk a desecretizat informațiile despre motivele reținerii, anul trecut, a 30% din pensiile și salariile bugetarilor din stânga Nistrului, transmite agenția oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia.

Vineri, într-un mesaj televizat către locuitorii regiunii, Șevciuk a spus că ar fi fost două motive pentru tăierea pensiilor și salariilor, despre care a știut și conducerea Sovietului suprem, dar care a profitat de aceste informații, exploatându-le în scopuri electorale, pentru a câștiga alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, și același lucru îl face și în actuala campanie electorală pentru alegerea, în 11 decembrie, a unui nou lider al administrației transnistrene.

Potrivit lui Evgheni Șevciuk, decizia din februarie anul trecut de a reduce cu 30% pensiile și salariile a fost motivată de faptul că Uniunea Europeană intenționa să oprească, din ianuarie anul acesta, exporturile transnistrene pe piețele sale. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, circa 20 de mii de locuitori ai regiunii riscau să rămână fără un loc de muncă.

Al doilea motiv a fost ceea ce Șevciuk a numit „riscul unui pericol militar din partea Ucrainei”. El a spus că experți militari au recomandat crearea unui fond de rezervă pentru dotarea armatei, iar fondurile acumulate au fost utilizate pentru întărirea capacităților militare ale autoproclamatei republici transnistrene.

Potrivit liderului de la Tiraspol, informația a fost secretizată din motive de securitate, dar și pentru a evita panica în rândul populației.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG