Linkuri accesibilitate

Vitalie Vovc: „Avem posibilitatea să ne alegem o persoană care să ia deciziile în funcţie de propriile convingeri şi de interesele ţării”


Vitalie Vovc
Vitalie Vovc

Opinii de blogger din Franța...

Mai rămâne o săptămână până la primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Optimist sau pesimist acest final de campanie, se întreabă bloggerul Vitalie Vovc, stabilit în capitala Franței. Și tot el răspunde: pesimist, atâta timp cât cei nǎpǎstuiți nu vor înțelege cǎ au în mânǎ o armǎ și cǎ de frica acestei arme tremurǎ de pe acum actuala juntǎ: buletinul de vot!”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: A merge sau a boicota alegerile prezidenţiale din 30 octombrie este dilema multor alegători, cetăţeni cu drept de vot rămaşi în ţară sau plecaţi peste hotare. E un subiect care îl preocupă şi pe Vitalie Vovc, stabilit cu mulţi ani în urmă în inima Europei, mai exact în Franţa. Deşi alegătorul Vitalie Vovc este hotărât să meargă să aleagă viitorul şef de stat, totuşi, de ce acum, cu o săptămână înaintea acestor alegeri, ai abordat acest subiect?

Vitalie Vovc: „De ce acum? Fiindcă am văzut în spaţiul public foarte multe reacţii din partea diferitor cetăţeni care spun că nu au pentru cine vota, că nu au de ce să meargă la alegeri, că nu cred că votul lor ar putea schimba ceva. Chiar declaraţii foarte franşe, foarte sigure că nu vor merge la vot. Şi chiar şi apeluri din partea unor persoane care cheamă cetăţenii să boicoteze alegerile.”

Europa Liberă: Dar din aceşti mulţi candidaţi care vor fi în buletin, chiar să nu se găsească pentru cine să-şi exprime opţiunea de vot?

Vitalie Vovc: „Au rămas, eu cred, suficienţi candidaţi cu viziuni foarte diferite, cu biografii foarte diferite, cu discursuri foarte diferite. Deci, eu nu cred că nu ai pentru cine vota.”

Europa Liberă: Cine ar merita din aceşti mulţi să ajungă în fotoliul prezidenţial? Pentru ce calităţi aţi vota persona care merită să administreze treburile unui stat măcinat de corupţie, de instabilitate, de sărăcie?

Vitalie Vovc: „Trebuie să fie o persoană care ia deciziile în funcţie de propriile convingeri şi să nu execute ordinele cuiva.”

Europa Liberă: Ordinele cui poate să le execute, dacă e prima persoană în stat?

Vitalie Vovc: „După cum se vehiculează astăzi prin presă şi din partea mai multor persoane influente, un preşedinte, dacă este ales de către Parlament, ar fi fost la cheremul unor forţe obscure, care execută comenzi. Acum avem posibilitatea să ne alegem o persoană care ar lua deciziile conform Constituţiei, în funcţie de propriile convingeri şi în funcţie de interesele ţării sau interesele poporului acestei ţări. Iată, avem o posibilitate să ieşim şi să votăm o asemenea persoană.”

Europa Liberă: Moldova cu un nou preşedinte, după 20 de ani ales de către cetăţeni prin vot direct, va putea să intre în albia normalităţii, aşa cum îşi doresc cetăţenii? Pentru că preşedintele trebuie să aibă o relaţie bună cu guvernul, cu Parlamentul, iar cetăţenii au pierdut încrederea în instituţiile statului. Cum va fi Moldova după aceste alegeri prezidenţiale? Cum trebuie să arate?

Vitalie Vovc: „Preşedintele nu este Republica Moldova. Mai avem Parlament, mai avem o mulţime de alte instituţii în acest stat, care determină în care parte se îndreaptă Republica Moldova. Mai sunt şi cetăţenii acestui stat, care decid, până la urmă, încotro trebuie să meargă ţara. Eu sunt, şi întotdeauna m-am

Principala bătălie care trebuie dusă este bătălia pentru minţile oamenilor, nu pentru un candidat la preşedinţie...

pronunţat împotriva acestei idei de a găsi omul providenţial. Şi nu cred în aşa-numitul rol al personalităţii în istorie. O personalitate marcantă este aleasă atunci când populaţia, în majoritatea ei, şi-o doreşte. Principala bătălie care trebuie dusă este bătălia pentru minţile oamenilor, nu pentru un candidat la preşedinţie sau pentru un partid anume. Moldova îşi va regăsi calea ei, sunt convins de acest lucru, fiindcă există evidenţe astăzi care nu pot fi ocolite. Dar acest lucru nu depinde de o persoană sau un partid politic, depinde de voinţa cetăţenilor acestei ţări.”

Europa Liberă: Preşedintele şi naţiunea. Ce punţi de legătură trebuie să existe între instituţia prezidenţială şi cetăţeni?

Vitalie Vovc: „După scrutin, după turul doi, persoana care va fi aleasă în funcţia de preşedinte, bineînţeles, va avea o responsabilitate mai mare şi, bineînţeles, va avea şi o legitimitate mai mare în faţa poporului acestei ţări, fiindcă, elementar, va fi o persoană aleasă de către acest popor. Anume de această legătură trebuie să ne ţinem, de procese normale democratice. Atunci când un politician este ales, trebuie să-şi respecte promisiunile, pentru ca să fie reales data următoare. Doar atunci când vom avea nişte procese democratice şi un respect al mandatului acordat politicianului, doar atunci vom putea vorbi de o anumită încredere pe care cetăţeanul poate să o aibă în reprezentanţii săi.”

Europa Liberă: Alegătorul de la Paris Vitalie Vovc care ar vrea să fie prima faptă a următorului şef de stat al Moldovei?

Vitalie Vovc: „Eu aş spune, mai degrabă, ce nu aş vrea să facă un preşedinte ales acum. Nu aş vrea să intre în conflict direct cu Legislativul sau cu executivul, fiindcă avem şi candidaţi care au zis, chiar dacă nu au dreptul

Preşedintele ţării trebuie să vină, în primul rând, cu un mesaj constructiv

conform Constituţiei să o facă, dar au zis că vor face tot posibilul ca să dizolve Parlamentul. Şi vom fi, iarăşi, aruncaţi într-un haos şi, iarăşi, într-o debandadă totală, în care nimic nu va fi posibil de făcut, elementar. Preşedintele ţării trebuie, în primul rând, să vină cu un mesaj constructiv. Aceasta nu înseamnă că trebuie să devină un executor mut şi tăcut al instrucţiunilor venite din Parlament sau din altă parte, dar trebuie să vină cu un mesaj constructiv şi clar către toată populaţia ţării şi să indice clar care este direcţia pe care trebuie să o luăm. Şi atunci, în sfârşit, măcar pentru acei doi ani până la următorul scrutin parlamentar, să încercăm să ne mişcăm rapid, constructiv pentru binele poporului şi binele ţării.”

XS
SM
MD
LG