Linkuri accesibilitate

Programul România 100 („22”)


PNL – Le mal aimé (Andrei Pleșu/Adevărul).

Analiștii citesc și azi cu atenție Programul România 100 de zile anunțat luni de premierul Dacian Cioloș. În revista 22, Cristian Câmpeanu identifică aspectul cel mai frapant: „ușurința cu care demonstrează că este posibil un stat redus ca dimensiuni, debirocratizat, care nu dorește să suprime sau să sufoce cu reglementări inițiativa privată ba dimpotrivă își propune să o încurajeze.” În opinia lui Câmpeanu, această viziune zdruncină unul din alibiurile Partidului Social-Democrat, care s-a putut lăuda până acum că e singurul care poate forma echipe guvernamentale experimentate. Așa e, doar că oamenii PSD sunt din categoria celor rodați în „mecanismele intime ale birocrației și/sau corupției de la toate nivelurile administrației, pe lângă care șefii instalați temporar de celelalte partide în fruntea unor instituții păreau (veșnic) niște diletanți fără speranță”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Pe site-ul hotnews.ro, Dan Tapalagă remarcă deschiderea acestui program anunțat de Cioloș către cel puțin două scenarii post-electorale promițătoare: cel mai bun ar fi, desigur, acela în care partidele care și-au anunțat sprijinul pentru Programul România 100 de zile, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România, reușesc să câștige împreună cel bun scor, deci pot face majoritate. Chiar dacă nu va fi așa, documentul lasă deschisă și varianta unei largi coaliții, în care majoritatea ar fi alcătuită din PNL și PSD, o formulă posibil de „înghițit” cel puțin un an-doi, întrucât că se apropie aniversarea, în decembrie 2018, a centenarului Marii Uniri. Există însă, mai scrie analistul politic al platformei hotnews.ro, și scenariul dezastruos în care alegerile din decembrie vor fi câștigate de „armada baronilor din PSD și ALDE” (partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu).

Partidele care aspiră să învingă PSD în alegeri primesc astăzi sfaturi apăsate de la comentatori. Pe site-ul inliniedreapta.ro, Uniunea Salvați România e avertizată de Costin Andrieș că trebuie să se debaraseze urgent de figuri îndoielnice – vicepreședintele filialei Cluj, care ar fi exprimat poziții de un naționalism demn mai degrabă de Corneliu Vadim Tudor. „Dacă nu își face curat în ogradă, USR va muri speranță”, scrie Andrieș.

Mare succes a avut pe internet comentariul lui Andrei Pleșu, prezent de două zile pe site-ul ziarului Adevărul și intitulat PNL – Le mal aimé (adică Partidul Național Liberal cel prea puțin iubit).De la o vreme, scrie Pleșu, primesc tot felul de ecouri din care rezultă că Partidul Naţional Liberal se simte neiubit. El vrea sa se împrospăteze cu oameni noi, vrea să câştige alegerile, vrea sprijin şi înţelegere, vrea competenţe proaspete, membri curaţi, solidaritate. Iar lumea nu pricepe”. Articolul demontează în tușe subțiri, dar tăioase imaginea despre sine a liberalilor: PNL a avut ani la dispoziție ca să se reformeze. La momentul acesta, ar fi trebuit să fie „opţiunea politică salvatoare”. E clar că nu s-a preocupat să se ridice la înălțimea marilor figuri ale liberalismului românesc, trecute prin închisorile politice comuniste. Ce e însă inacceptabil, în opinia comentatorului, e că actuali lideri liberali „populează aşezăminte mai selecte, (e vorba de pușcării), dar cu condamnări mult mai puţin onorabile…”. „Dacă nu vreţi să pierdeţi pe mâna voastră, încercaţi, cât de cât, să vă naşteţi! (...) Până una alta, n-am altă soluţie decât să votez USR”, încheie Andrei Pleșu.

XS
SM
MD
LG