Linkuri accesibilitate

Procesul Vlad Filat: un apel și o cerere de recuzare pe masa magistraților


Vlad Filat în instanța de apel
Vlad Filat în instanța de apel

Ilan Shor rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Primarul de Orhei, Ilan Shor, acuzat de escrocherie şi spălare de bani în sumă de cinci miliarde de lei, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi de judecătoria Buiucani, după ce săptămâna trecută magistraţii au respins cererea avocaţilor de a-i anula edilului de Orhei măsura de arest. Ilan Shor umează să fie audiat peste câteva zile în calitate de martor în dosarul ce-l vizează pe Vlad Filat. Fostul premier a atacat la Curtea de Apel verdictul primei instanţe, care l-a condamnat în vara acestui an la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Spre deosebire de şedinţele de judecată precedente, la cea de astăzi nu au fost prezenţi simpatizanţi ai primarului de Orhei care să ceară eliberarea lui Ilan Shor. Marţi, prin intermediul avocaţilor săi, fostul şef de la Banca de Economii şi-a îndemnat susţinătorii pe contul de pe Facebook, să nu iasă la protest pentru că de aceste demonstraţii „se pot folosi provocatori pentru a dăuna procesului de judecată”.

Magistraţii judecătoriei Buiucani au decis că edilul de Orhei va rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile, urmând ca la şedinţa din 8 noiembrie să fie audiaţi şi martorii care figurează în dosar. Procurorul Andrei Băieşu a refuzat să facă publice numele persoanelor chemate în calitate de martori şi a explicat de ce se insistă pe menţinerea arestului la domiciliu a primarului de Orhei:

„Luând în consideraţie riscurile invocate, totodată, rezonanţa infracţiunii care îi este încriminată, este necesar ca Dlui să fie plasat în arest ca să nu influenţeze martorii audiaţi anterior în cadrul urmăririi penale sau, în cazul de faţă, să nu se eschiveze de la instanţa de judecată.”

Ilan Shor, fostul şef al Băncii de Economii, este învinuit de procurori de spălarea a peste cinci miliarde de lei într-unul din dosarele legate de falimentarea BEM. Faptele descrise de procurori coincid, în mare parte, cu cele descoperite de experţii companiei americane Kroll, angajată de Banca Naţională să verse lumină pe escrocheria care a dus la devalizarea a trei bănci moldoveneşti.

Primarul de Orhei insistă că e nevinovat şi îl acuză pe fostul premier Vlad Filat de furtul de la Banca de Economii. De altfel, Ilan Shor urmează să fie audiat în scurt timp în dosarul ce-l vizează pe fostul premier. Avocaţii lui Vlad Filat au atacat la Curtea de Apel verdictul primei instanţe, care l-a condamnat pe fostul premier la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, fapte conţinute în autodenunţul făcut de Ilan Shor.

Igor Popa
Igor Popa

Avocatul fostului premier, Igor Popa, a declarat presei după şedinţa de astăzi că apărarea şi-a susţinut cererea de apel în faţa magistraţilor şi că în următoarele zile se aşteaptă audierea martorilor în dosar:

„Astăzi a fost susţinut doar apelul. Sper că am reuşit să convingem magistraţii că sentinţa în privinţa lui Vlad Filat, emisă de judecătoria Buiucani, este una ilegală, neîntemeiată şi nemotivată. Am adus la cunoştinţă instanţei că nu există o infracţiune demonstrată în acţiunile lui Vlad Filat. […] Procurorul, evident, şi-a menţinut în continuare poziţia sa de a modifica pedeapsa lui Vlad Filat pe una mai aspră. Pentru ziua de sâmbătă s-a stabilit să fie audiaţi mai mulţi martori, printre care şi Ilan Shor. Să vedem dacă această prezenţă va fi asigurată de instanţa de judecată sau nu.”

Apărarea fostului premier a cerut marţi recuzarea procuroarei Adrianei Beţişor, motivând că ea ar fi încălcat principiul prezumţiei de nevinovăţie atunci când a declarat pentru presă că Vlad Filat s-ar face vinovat de furtul din sistemul bancar. Magistraţii de la Curtea de Apel au respins demersul avocaţilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG