Linkuri accesibilitate

Ce poate face Arhiepiscopul cu 300.000 de euro?


Biserica și prelații ei își pierd de la an la an credibilitatea, în fața unei societăți care se modernizează lent, dar sigur. Cu doar o decadă în urmă părea neversoimlă cercetarea penală a unui înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Române, cum este Teodosie, infleuntul arhiepiscop al Tomisului. Citat pe numele său de mirean, Teodosie Petrescu de către procurorii anticorupție, arhiepiscopul a fost pus sub învinuire pentru două infracțiuni: luare de mită și declarații false.

În primul caz, Teodosie a primit 500 de euro pentru a angaja o persoană într-una din parohiile sale din Județul Constanța, cu toate că omul își desfășura deja activitatea acolo. A doua acuzație se referă la declarații și înscrisuri false pe care Arhiepiscopul Tomisului le-ar fi făcut pentru a obține fonduri europene. Potrivit anchetei, ar fi vorba despre terenuri pe care el și ceilalți inculpați le-au declarat că sunt folosite pentru creșterea diferitelor tipuri de viță de vie, dar în fapt terenurile au rămas necultivate.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție “în perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene”

Suma totală obținută în urma documentelor false se ridică la circa 300.000 de euro. Deocamdată nu se știe ce s-a întâmplat cu acești bani fraudați de înaltul ierarh, care a fost pus sub control judiciar, ceea ce înseamnă că nu-și poate schimba domiciliul, trebuie să se prezinte regulat la poliție și la procuratură, nu are voie să mai aibă de-a face cu administrarea fondurilor eruopene și îi este interzis să ia legătura cu ceilalți inculapați sau martori din dosar. În cazul în care încalcă regulile impuse, Arhiepiscopul Tomisului ar putea primi arest la domiciliu.

Patriarhia Română a refuzat să facă vreun comentariu, sub pretextul că deocamdată este vorba despre o anchetă în curs, dar Teodosie e un înalt prelat cu precedente: în 2009, în urma unei investigații jurnalistice sub acoperire, a luat 850 de euro de la unul dintre reporter pentru a-l înscrie la facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanța. Clericul a fost, însă, scos de sub urmărire penală, cu toate că jurnaliștii au înregistrat totul cu camera ascunsă. Apoi, în vara acestui an, Direcția Națională Anticorupție l-a audiat după ce Gigi Becali, cunoscutul proprietar al Clubului Steaua București, a publicat din închisoare cartea “Muntele Athos”, girată de arhiepiscopul Tomisului.

Teodosie face la scară mare ceea ce în general fac mulți dintre preoții ortodocși în parohiile lor, care cer sume mari de bani, adesea fără să elibereze niciun fel de chitanțe nu doar pentru nunți și botezuri, ci și pentru înmormântări sau spovedaniile muribunzilor. Cinismul acestor prelați a făcut ca Biserica să-și piardă în ultimii ani din credibilitate. Doar 58% dintre români mai au încredere în Biserică, față de 90% în 2003, în vreme ce încrederea în preoți este ceva mai mică: 51% (doar că doar 14% dintre români au foarte multă încredere în preoți, 37% au multă, în vreme ce 47% declară că nu mai au încredere în aceștia)

XS
SM
MD
LG