Linkuri accesibilitate

Rusia, scurgerile de informatii Wikileaks și campania electorală americană


Scurgerile continuă, în prezent cu emailuri ale lui John Podesta, care conduce campania prezidențială a lui Hillary Clinton.

Surse americane arata ca se inmultesc dovezile care indica o conexiune ruseasca la scurgerile de informatii wikileaks, menite sa influenteze campania electorala americana. In ce constau aceste dovezi? - o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Scurgerile de informatii de către Wikileaks continua, in prezent cu emailuri ale lui John Podesta, care conduce campania prezidentiala a lui Hillary Clinton. Oficialitati americane sint cele care sustin ca Rusia foloseste wikileaks ca un vehicul pentru a transmite informatie furata. Sursele respective arata ca Moscova cel putin ofera informatii si ca e posibil ca sa fie responsabila si pentru actele de piraterie cibernetică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Julian Assange vorbind la o conferință la Berlin via skype
Julian Assange vorbind la o conferință la Berlin via skype

Serviciile americane de informatii continua sa investigheze masura in care exista o conexiune intre Rusia si Wikileaks, dar sint convinse ca Rusia se afla in spatele scurgerilor de informatii. Creatorul WIkileaks, Julian Assange neaga ca organizatia ar avea vreun amestec sau ca coopereaza cu Rusia.

Moscova sustine ca alegatiile sint nefondate, Vladimir Putin caracterizindu-le drept „isterie”. Ministrul de externe Sergei Lavrov a indemnat partea americana, care a amenintat cu represalii, sa dovedeasca ca Rusia este amestecata. Directorul serviciilor americane de informatii, care reprezinta 19 astfel de institutii, a acuzat Rusia pentru scurgerile de informatii, fara nici o ezitare. El sustine ca metodologia aplicata este tipica pentru actiuni coordonate de rusi.

John Podesta a reactionat si el „Este acum clar ca interceptarea ilegala a emailurilor mele este la fel ca si altele anterioare legate de alegeri, o operatiune coordonata de regimul rus”. El a continuat spunind ca un astfel de amestec in alegeri din partea unei puteri straine poate viza doar intarirea candidaturii lui Donald Trump si trebuie sa ingrijoreze pe americani, indiferent de preferinta politica.

Un alt fapt suspect este ca un sprijinitor al lui Trump, Roger Stone a anticipat ca emailurile lui Podesta vor fi scurse de Wikileaks, inainte ca asta sa se intimple. Stone spune ca are canale de comunicare cu Wikileaks, dar ca nu a stiut despre emailurile lui Podesta. Hillary Clinton a aratat la ultima dezbatere ca niciodata in istoria americana nu s-a mai intimplat ca un adversar, o putere straina sa incerce din greu sa influenteze rezultatul alegerilor.

Trump a replicat la o adunare electorala “„ot ce se intimpla rau, ei dau vina pe Rusia. Ei spun ca Trump e prieten cu Putin. Nu-l cunosc pe Putin. Ce să am eu de-a face cu Putin?”.

XS
SM
MD
LG