Linkuri accesibilitate

Nadia Savcenko: „Sper că viața, demnitatea, pacea, vor câștiga bătălia și vom pune punct acestui război...” (video)


Nadia Savcenko
Nadia Savcenko

Un interviu cu deputata ucraineană, prezentă la Straburg la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Pentru a doua oară de la eliberarea sa din detenție în Rusia, deputata ucraineană Nadia Savcenko ia parte săptămâna aceasta la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg. Eliberată în luna mai într-un schimb de prizonieri, după ce petrecuse aproape doi ani în detenție în Rusia, Savcenko participă acum la o campanie pentru eliberarea altor ucraineni întemnițați în Rusia în urma anexării Crimeii și declanșării conflictului din Donbas.

La Strasbourg
La Strasbourg

Corespondenta noastră la Strasbourg i-a luat Nadiei Savcenko un interviu în marginea sesiunii APCE.

Ianuarie 2015. În marja unei sesiuni APCE, Mark Fegin, avocatul Nadiei Savcenko (pilotul ucrainean condamnat de un tribunal rus la 22 de ani de închisoare) negocia la Consiliul Europei eliberarea clientei sale, aflată la acel moment în greva foamei într-o închisoare din Federația Rusă.

În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:55 0:00

Octombrie 2016. Nadia Savcenko este ea însăși la Strasbourg, tot la o sesiune APCE. Nu mai poartă nici uniformă de pilot, nici haine de deținut, nici tricoul alb cu stema Ucrainei din fotografia care a făcut înconjurul lumii, ci un costum din stofă gri cu pantaloni și sacou. Și o ie albă. O prezență discretă și solitară. De la eliberarea sa din luna mai, eroina Ucrainei a început o nouă viață: este deputat în Verhovna Rada și membră a delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Ascultă dezbaterile din plen și ia notițe. Are privirea dură și o atitudine semeață și poate prea directă. O figură exotică într-o instituție a diplomației și a limbajului întortochiat.

Europa Liberă: Nadja Savcenko, Europa Liberă a scris mult despre cazul Dvs. Acum, iată, sunteți liberă și vă reprezentați țara aici, la Strasbourg, în calitate de deputat membru al delegației Ucrainei la APCE. Ce lecții ați învățat din experiența capturării și încarcerării Dvs. în Rusia?

Nadia Savcenko: „Mulțumesc pentru invitație. Sunt recunoscătoare și pentru faptul că sunt aici, la Consiliul Europei, instituție care a făcut multe eforturi pentru ca eu sa fiu eliberată, care m-a sustinut și s-a bătut pentru ca eu să ajung aici, la Strasbourg. Mi-am început activitatea ca membru al APCE din partea Ucrainei. Le mulțumesc și celor care m-au ales ca deputat. Ce am învățat din experienta mea recentă în Rusia? Că nu trebuie să avem încredere în Rusia. Niciodată și sub nici un motiv. Acest lucru trebuie înțeles de oricine, de toate țările și organismele internaționale. Va înțelege în curând și Europa. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă, Europa încearcă să aibă un dialog cu Rusia și chiar să o înțeleagă. Nu va trece mult timp până când va ințelege că nu trebuie să aibă încredere în Rusia.”

Europa Liberă: Din ce știu, acum vreți să vă implicați în acțiuni care să salveze și alți prizonieri ucrainieni din Rusia. Campania pe care o susțineți se numește „Let my people go”. Vorbiți-ne despre această campanie.

Nadia Savcenko: „Nu eu sunt cea care conduce această campanie. Eu doar m-am alăturat aceste inițiative, care s-a lansat pe vremea când eram la închisoare în Rusia. În întreaga lume cetățenii se mobilizează, protestează și cer liderilor politici să ia măsuri pentru ca Rusia să elibereze prizonierii politici. Acum oamenii își îndreaptă privirea către mine, ca politician, și imi cer nu doar să particip, să susțin, ci să fac ceva concret pentru eliberarea prizonierilor. Le sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care se implică în această campanie și care în ciuda războiului din Ucraina au speranță, nu se lasă și fac tot ce le stă în putință pentru ca Rusia să înceteze războiul și să elibereze deținuții politici.”

Europa Liberă: Nadia Savcenko este deputat în Verhovna Rada acum. În această calitate aveți instrumente la dispoziție pentru a democratiza Ucraina, pentru a reforma justiția, pentru a le face ucrainienilor o viață mai bună și, de ce nu, pentru a găsi o soluție conflictului din Ucraina. Cum ar trebui să arate această rezoluție în opinia Dvs.?

Nadia Savcenko: „În primul rând, în Donbas nu avem un conflict, ci un război. Ar fi fost ușor să îl prevenim. Acum este foarte greu să îl oprim. Încercăm să facem totul pentru a găsi o soluție. Sunt sigură că o vom găsi, dar doar dacă cei care sunt implicați doresc și ei și doresc pacea. Nu vă pot spune că razboiul se va sfârși curând, că mâine Crimeea va fi retrocedată Ucrainei de Rusia, că armata rusă va pleca din Donbas și Luhansk și că Rusia va sta cuminte la locul ei. Cum putem convinge Rusia să își vadă de treburile ei? Acesta este un proiect la care întreaga lume trebuie să conlucreze. Doar așa războiul din Ucraina va lua sfârșit.”

Europa Liberă: Pace în Ucraina. O misiune imposibilă?

Nadia Savcenko: „Cred că este posibilă, dar doar când oamenii vor ințelege că viata este mult mai importanta decât banii. Oamenii care profită de razboi trebuie să înțeleagă. Războiul este profitabil pentru mulți indivizi și chiar pentru anumite țări. Sper ca viața si valorile unei vieți normale: demnitatea, bunătatea, pacea vor câștiga această bătălie și vom pune punct acestui război cât mai curând.”

Europa Liberă: Unde credeți că este locul Ucrainei: lângă UE sau lângă Rusia? Sau poate între cele două?

Nadia Savcenko: „Pentru mine Ucraina are locul ei special, iar înainte de toate Ucraina trebuie să fie liberă. Nu trebuie să aparțină UE, nu trebuie să aparțină Uniunii Eurasiatice, ci trebuie să fie neutră și liberă. Încotro merge Ucraina, asta trebuie să decidă ucrainenii. Economic și politic Ucraina trebuie să se dezvolte de sine stătător, fără relații speciale cu UE sau cu Rusia. Ucraina este o țară liberă și eu sunt foarte mândră de asta.”

Europa Liberă: Aveți vreun proiect special ca parlamentar, ca politician? Și v-aș mai întreba de ce când ați intrat în politică ați ales partidul dnei Timoșenko?

Nadia Savcenko: „Am avut solicitări din partea mai multor partide, dar când am decis să mă alătur partidului dnei Timoșenco eram incă în închisoare. Nu m-am gandit atunci ca voi ieși cu viață de acolo, că voi fi eliberata, și nici că o sa devin politician. De aceea am facut-o așa, mai mult sau mai puțin în glumă, nu în serios. Acum ințeleg că este vorba de răspundere și de aceea muncesc si imi dau silința să desfășor această activitate cat de bine pot. Atunci am facut această alegere fară să cunosc acest domeniu.”

Europa Liberă: Rusia și Ucraina. Cum ar trebui să se dezvolte relațiile dintre Rusia și Ucraina în viitor?

Nadia Savcenko: „Putem să ne gândim la construirea, în viitor, a unui anumit tip de relație cu Rusia. Președinții nu trăiesc veșnic. Trăim cu speranța că la Kremlin va veni alt regim, mai inteligent, mai înțelept decât cel de acum. Și aceeași speranță am și pentru Ucraina. Între timp putem dezvolta relații politice, economice, culturale. Relațiile cu Rusia trebuie să fie relații ca între buni vecini, nu ca între frați.”

Europa Liberă: Participați la sesiunea de toamnă a APCE, o sesiune în cadrul căreia Rusia a cerut schimbarea regulilor, ca o condiție pentru ca deputatii săi să revină la lucru (după ce APCE a suspendat dreptul de vot al delegației ruse, drept sancțiune pentru contribuția deputaților la anexarea ilegală a Crimeei).

Nadia Savcenko: „Rusia a demonstrat încă o dată ce fel de abordare are, cum nu poate respecta reglementările internaționale. Și de această dată acționează în același spirit, asta după ce a provotat atâtea lacrimi și durere, după ce atâția oameni au murit în intreaga lume, in Ucraina in Siria etc. De fapt, este responsabilă pentru toate conflictele din fostele state sovietice. De aceea Rusia vrea schimbarea acestor reguli in APCE. Desigur, APCE va bloca o astfel de cerere si va susține mai departe valorile europene. Cum spuneam, aceasta solicitare a fost blocată în fașă. Cu toate acestea, multi cred aici că relatia cu Rusia este importanta, că avem nevoie de ea, dar cred ca aceasta relatie cu Rusia trebuie sa ne conducă într-acolo încât să ajungem să fim egali cu Rusia, nu sa îi acordam statut special Rusiei si sa facem excepții pentru Rusia.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:30 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG