Linkuri accesibilitate

Încă o amânare a desemnării candidatului unic al dreptei


Maia Sandu (dreapta) și Andrei Năstase
Maia Sandu (dreapta) și Andrei Năstase

Maia Sandu semnalează că ea va rămâne în cursă, dar decizia oficială încă nu s-a anunțat.

Continuă suspansul în privința așa-numitului candidat unic „al dreptei”, sau „anti-oligarhie”, care ar urma să se aleagă dintre fostul ministru al educației Maia Sandu și liderul protestelor de stradă din toamna și iarna trecută Andrei Năstase. Cu ceva mai mult de două săptămâni înaintea scrutinului prezidențial de la 30 octombrie, ambii sunt înscriși la CEC drept candidați și par să nu fie de acord care se va retrage din cursă ca să mărească șansele celuilalt.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a reconfirmat, joi, intenția sa coordonată cu partenerii politici de a accepta propunerea să fie candidata unică la președinție din partea Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) și PLDM, dar a precizat că o decizie finală urmează a fi luată în zilele următoare.

Maia Sandu a spus că alegerea s-a făcut în baza a două sondaje de opinie. Primul, publicat săptămâna trecută, i-a plasat la egalitate pe ea şi pe candidatul PPDA Năstase, cel de-al doilea, apărut ieri, ar cota-o cu şanse mai mari pe candidata PAS:

„Datele sondajului arată că eu voi acumula cele mai multe voturi în primul tur și am cele mai multe șanse pentru a-l învinge pe candidatul socialiștilor în turul doi. Pe baza acestor date reprezentanții celor trei partide au discutat sprijinirea candidaturii mele la funcția de președinte. În următoarele zile partidele vor convoca forurile executive pentru a lua o decizie finală.”

Datele preliminare ale sondajului de referință, apărute în presă, arată că şansele celor doi se dublează dacă în cursă rămâne doar unul dintre ei. Numai că lidera PAS ar putea atrage mai mulți electori din bazinul fruntașului DA, decât ar putea acesta să atragă din bazinul Maiei Sandu. Rezultatele mai arată că lidera PAS s-ar apropia mai mult de scorul obţinut de Igor Dodon, care rămâne favoritul cursei la prezidenţiale.

PPDA ar urma să anunţe vineri dacă o va sprijini pe candidata PAS la prezidențiale.

Joi dimineață, Maia Sandu şi Andrei Năstase au apărut împreună într-o înregistrare video difuzată pe reţele sociale, într-o încercare de a respinge speculațiile că nu se pot înțelege.

Chiar dacă o decizie finală nu a fost încă anunţată, PD care domină coaliţia de guvernare s-a grăbit să comenteze retragerea din cursă a lui Andrei Năstase. PD spune, într-o declarație difuzată presei, că retragerea lui Năstase era „previzibilă” şi că este „direct legată de evoluția pozitivă a candidatului PD în sondaje”. PD reiterează în declaraţie că singurul candidat „periculos” pentru Marian Lupu rămâne a fi candidatul socialiştilor, Igor Dodon, cu care ar putea ajunge să se dueleze în turul doi.

Liderul PSRM Igor Dodon a declarat astăzi că decizia înaintării unui candidat unic al dreptei nu va schimba prea mult situaţia, întrucât în turul doi va trece candidatul puterii, adică Marian Lupu.

Analistului politic Ion Tăbârţă explică reacţia democraţilor şi socialiştilor ca o nouă încercare de a băga zâzanie între cei doi lideri ai opoziţiei. Or un candidat unic al dreptei ar fi de temut atât pentru candidatul PD, cât şi pentru cel al socialiştilor, afirmă analistul:

„PD înţelege foarte bine că un candidat unic, oricare ar fi el, ar scade substanţial şansele lui Marian Lupu. acum când această decizia este practic luată şi cel mai probabil candidatul unic va fi Maia Sandu, PD în continuare va încerca să bage zâzanie cu scopul de a determina pe cel care se retrage să acorde mai puţin sprijin candidaturii unice. Acest lucru puţin probabil să crească şansele lui Marian Lupu. În special se va juca pentru Igor Dodon, despre care se spune că ar fi candidatul camuflat al PD. Igor Dodon pornește cu mari şanse, însă o mobilizare totală a segmentului pro-european ar putea da mari şanse Maiei Sandu. Băgând aceste zâzanii PD încearcă să dejoace această mobilizare totală a segmentului pro-european.”

Ion Tăbârţă consideră totuşi întârziată decizia opoziţiei pro-europene de a merge cu un candidat comun:

„A zădărnicit serios din campania electorală şi din şansele acestui candidat pentru scorul final.”

Analistul politic Igor Volniţchi se întreabă dacă susținătorii celor doi candidați ai dreptei vor putea trece peste retragerea unuia dintre ei ca să lupte ulterior cu aceeași înverșunare pentru cel rămas în cursă.

„Iau în calcul şi o posibilă migraţie a electoratului unuia dintre cei doi candidaţi spre o altă tabără politică. Faptul că PPDA şi PAS merg cu un candidat comun nu înseamnă automat că şi electoratele lor vor face front comun. Să nu uităm că electoratul lui Năstase este unul „războinic”, crescut în stradă, călit în timpul protestelor de stradă. Electoratul Maiei Sandu este puţin mai pasiv. Nu există nici o certitudine că electoratul lui Andrei Năstase o va vota pe Maia Sandu. Am putea avea ceva paradoxal – electoratul care oficial e considerat de centru dreapta să migreze spre Dumitru Ciubaşenco, care este cel mai apropiat ca spirit războinic şi ca promisiune de dizolvare a actualului Parlament de Andrei Năstase.”

XS
SM
MD
LG