Linkuri accesibilitate

A început un nou război rece între Statele Unite și Rusia?


La un protest anti-american la Moscova
La un protest anti-american la Moscova

Acuzațiile reciproce se intersectează aproape zilnic în spațiul mediatic internațional.

Raporturile ruso-americane îngrijorează la Washington. Din ce motive, aflați din relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

A inceput un nou razboi rece intre Statele Unite si Rusia? - e o intrebare pusa des, aici la Washington, in timp ce unii observatori cred ca ceea ce se intimpla depaseste chiar si acel cadru.

Fie ca este vorba despre Siria, sau Estul Europei sau scurgeri de informatii care afecteaza campania electorala americana, acuzatiile acide se intersecteaza aproape zilnic, in spatiul mediatic international. Oficialitati americane acuză direct Rusia ca s-ar afla la originea emailurilor facute publice de Wikileaks si care par sa vizeze in special convorbiri intre democrati, fie personal al lui Hillary Clinton, fie oficialitati din partid.

Indreptatit sau nu, fostul secretar de stat acuza ca Moscova si l-ar dori presedinte pe Donald Trump, ajungind chiar sa spuna - ambele acuzații nedovedite - că unele dintre emaluri ar putea fi falsificate, pentru a servi obiectivul.

Surse oficiale ruse neaga ca ar avea un amestec, dar este cunoscuta aversiunea lui Vladimir Putin pentru Hillary Clinton, pe care o învinuieste ca s-ar fi aflat la originea unor manifestatii anti-regim in Rusia, in decembrie 2011. Ce se intimpla acum ar fi putea fi represalii. Dar acestea nu se opresc aici, pentru ca administratia Obama a anuntat ca va raspunde la aceste atacuri cibernetice, cind si in maniera considerate potrivite.

Siria este o alta sursa de conflict. Acolo, un acord de incetare a focului a fost nesocotit de sirieni si sprijinitorii rusi si ce a rezultat este o tragedie de proportii la Alep. Secretarul de stat Kerry si aliati europeni considera Rusia responsabila de crime de razboi, o acuzație care, fireste, deranjeaza la Kremlin.

In Estul Europei, Rusia a parasit un pact de securitate, invocind agresiune de partea Statelor Unite si a mutat proiectile de lupta cu capabilitati nucleare la frontiera cu NATO, ceea ce reprezinta o primejdie mare de escaladare.

In afara acestor tensiuni, de luni de zile, diplomati americani sint hartuiti in Rusia si, in general, domneste o atmosfera de mare incordare. Si toate acestea nemai amintind situatia care se mentine grava in Ucraina si sanctiunile indreptate impotriva regimului rus, ca o consecinta a agresiunii de acolo.

Experti isi amintesc ca in anii razboiului rece, se ajunsese la un sistem de sah reciproc, in care partile isi mentineau postura ofensiva, dar stiau si unde sa se opreasca. Acum insa, mai ales in conditiile reducerii comunicarii bilaterale, situatia pare mai putin previzibila, cu senzatia ca orice scînteie poate angrena escaladare. Raporturile bilaterale sint la nivelul cel mai scazut de la incheierea razboiului rece si de aici si riscul unor calcule eronate, cu consecinte imprevizibile.

XS
SM
MD
LG