Linkuri accesibilitate

Egidijus Vareikis: „Alegeți acel candidat care a gândit o strategie pe termen lung pentru Moldova”


În direct de la Strasbourg cu Egidijus Vareikis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:19 0:00

În direct de la Strasbourg cu Egidijus Vareikis

Un interviu cu omul politic lituanian fost raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fost raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, experimentatul politician lituanian de centru-dreapta Egidijus Vareikis este poate cel mai bun cunoscător al istoriei din ultimii 25 de ani a Moldovei dintre toți membrii APCE. Pe perioada mandatului său a purtat numeroase negocieri cu autoritățile de la Chișinău contribuind decisiv la găsirea unei soluții pentru criza politică generată de imposibilitatea alegerii de către Parlament a președintelui. Vorbind într-un interviu la acordat la Strasbourg Europei Libere, parlamentarul lituanian este de părere că la alegerile din 30 noiembrie moldovenii ar trebui să îi acorde încrederea lor doar acelui politician care prezintă un proiect geopolitic pe termen lung pentru țară.

Europa Liberă: Pe vremea când erați raportor Moldova se confrunta cu o criză care părea fără sfârșit: alegerea, de către Parlament, a președintelui. Acum, iată, președintele va fi ales de popor. Cum vedeți această schimbare?

Egidijus Vareikis: „Așa este. Aș vrea să încep din chiar acest punct, din acea perioadă când legislația moldoveană nu permitea alegerea președintelui în Parlament pentru că nici unul dintre partidele parlamentare nu avea majoritate (aveau nevoie de 61 de voturi din 101 de mandate). A fost o problemă ani de zile, in care nu a fost posibilă alegerea președintelui.

Aș zice însă că alegerile directe nu sunt o chestiune care ține de Constituție. Oamenii vor să își aleagă singuri președintele, parlamentarii, iată, în Lituania, și primarii pot fi aleși in mod direct. Este un minunat exercițiu democratic exercitat de votanți, de populație. Nu este neapărat bun pentru țară. Eu, cel puțin, am dubii cu privire la asta. Dacă un demnitar este ales in mod direct de popor, are si responsabilitati morale, ca sa spun așa.

Președintele trebuie să fie puternic, mai puternic. Nu suntem siguri că în Moldova viitorul președinte va fi mai puternic decât predecesorii săi, doar pentru că e ales direct. Sigur, s-au operat o serie de schimbări în lege. Până la urmă va depinde de președinte, cine va fi acesta sau aceasta și cum va profita isi va exercita prerogativele potrivit legii.

Lucrurile arată diferit acum față de când eram eu raportor, si nu mă refer doar la situația din Moldova, ci la situația in Europa și în lume, care influențează desigur si situația din fiecare stat in parte. Acum zece ani înca eram în ceea ce eu numeam sau numesc „vacanța istoriei”. După cel de-al Doilea Război Mondial noi, europenii am intrat în vacanța istoriei. Credeam că pacea va tine o veșnicie, că nu vor mai fi conflicte, că nu trebuie să fim preocupați decât de competitia economică și impunerea unor reglementari legislative. Acum vedem că istoria își cere drepturile, se intoarce la viața noastră de zi cu zi, trebuie să ne apărăm valorile, să facem greșeli istorice pe care să le îmbunătățim.

Situația este mai complexă decât acum zece ani. De aceea și cetățenii au o responsabilitate mai mare, pentru că nu trebuie să aleagă doar persoane care zâmbesc frumos, care sunt carismatice si vorbesc bine, ci candidații care definesc un proiect pentru țară. Moldova trebuie să identifice rolul său în Europa. Este Moldova o țară necesară pentru Europa, de care Europa are nevoie, sau este o țară care și-a câștigat independența din întâmplare? Iertați-mi cinismul… Moldova trebuie să aleagă politicienii care identifică un proiect geopolitic pentru țară.”

Europa Liberă: Cel mai bine situat candidat este dl Igor Dodon, pro-rus, apoi dl Andrei Năstase si dna Maia Sandu, politicieni pro-europeni. Cât de important este președintele, care va fi puterea președitelui?

Egidijus Vareikis: „Nu sunt sigur că următorul președinte va fi mai puternic decât dl Voronin. Depinde dacă forțele anti-ruse (caci mai mult sunt anti-ruse decât pro-europene) se vor uni. Din păcate, acum aceste forțe sunt fragmentate. Ar trebui să se unească și să lupte impreună pentru viitorul european al Moldovei. Dacă voturile lor sunt fragmentate candidatul pro-rus are mai multe șanse. Avem mai mult de zece candidați. Senzația mea este că se luptă mai mult pentru ei decât pentru un viitor strategic bine-orientat al țării.

Care este viziunea unei Moldove fericite pentru moldoveni? Aceasta este principala intrebare pe care trebuie să și-o pună atât cetățenii cât și candidații, iar aceștia din urmă să răspundă la ea.

Pot face o comparație cu statele baltice. Noi, în statele baltice ne-am pus întrebarea aceasta. Iar răspunsul pe care l-am găsit a fost că dorim să fim ca statele scandinave. Moldova nu poate fi o altă Ucraină, nu? Care este, așadar, modelul Moldovei?”

Europa Liberă: România ar putea fi un model.

Egidijus Vareikis: „Da, poate. Moldova să fie o Românie mai mică, așa cum a fost, de-a lungul istoriei, de fapt, parte a României. Iar moldovenii ar trebui să își pună întrebarea care a fost epoca de aur a istoriei țării lor. Când a făcut parte din România sau din Uniunea Sovietică? În această situație integrarea europeană nu reprezintă un model fericit. Integrarea europeană presupune ca Moldova să se alăture UE așa cum este acum, iar această chestiune cu unirea cu România nu este acceptată de UE, și este văzută ca un meci intern între România și Moldova. Dar în mintea oamenilor moștenirea istorică este foarte importantă. Dacă Moldova decide că vrea să se apropie de Rusia nu ar fi o situație foarte obișnuită pentru secolul 21.”

Europa Liberă: Este promovarea mesajului unionist în campanie de către o serie de candidați un lucru bun sau nu?

Egidijus Vareikis: „Depinde cât de departe ar merge politicienii cu aplicarea acestor promisiuni. Pentru că s-ar putea să fie doar vorbe de campanie, iar mai târziu să spună, ne pare rău, nu sunt condiții prielnice, România nu dorește, Rusia nu dorește, UE nu dorește etc. Dar, dacă poporul dorește… totul este posibil.

Știți, trăim vremuri în care noțiunea de stat național este depășită. Nu mai există țări omogene etnic, ca moștenire culturală, ca religie, or, în acest context, de ce să creăm state-națiuni care, în general, presează oamenii să aibă o înțelegere uniformă a caracteristicilor etnice, istorice. Ar fi si un precedent periculos.

Dacă Moldova se unește cu România, atunci și Republica Srpska va dori, poate, să se unească cu Serbia, Crimeea și estul Ucrainei cu Rusia, ca atare este un proces care o dată pornit nu se știe unde duce. Europa nu este pregătită pentru așa ceva. Apoi, unirea cu România va fi ceva de inacceptat pentru Rusia. Dar, dincolo de toate acestea, dacă poporul va dori asta, nimeni nu îl va putea opri.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru moldoveni înainte de alegeri?

Egidijus Vareikis: „Gândiți-vă mai mult la Moldova decât la cum arată sau vorbesc candidații. Alegeți acel candidat care va fi în stare să prezinte nu ce are de gând cu Moldova mâine sau peste cinci ani, ci care a gândit o strategie pe termen lung pentru Moldova.”

XS
SM
MD
LG