Linkuri accesibilitate

Ögmundur Jonasson: „Este imperativ ca alegerile să fie organizate în mod democratic și să fie transparente”


În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

În direct de la Strasbourg

Un interviu cu expertul APCE, co-raportor pentru Moldova.

La sfârșitul lunii septembrie o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), trăgea un semnal de alarmă cu privire la câteva iregularități în procesul de pregătire a alegerilor. Experții APCE arătau atunci că nivelul încă ridicat al corupției, amestecul Bisericii Ortodoxe în campania electorală, dezechilibrele in mass media, finanțarea netransparentă a partidelor politice și campaniei electorale - existând chiar indicii că unii candidați sunt finanțați din afara țării - pot conduce la vicierea rezultatului alegerilor prezidențiale. APCE va trimite 22 de observatori la alegerile din 30 octombrie, iar din delegație va face parte si co-raportorul APCE pentru Moldova, Ögmundur Jonasson. Într-un interviu acordat Europei Libere în marginea sesiunii APCE de la Strasbourg, politicianul islandez arată că pentru ca alegerile să se ridice la standardele Consiliului Europe autoritățile trebuie doar să aplice legislația în vigoare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Jonasson, alegerile prezidențiale se apropie. În calitate de co-raportor al APCE pentru Republica Moldova ce recomandari ați face populației și politicienilor moldoveni?

Ögmundur Jonasson: „Nu am ce recomandări de făcut în afară de a spune că este imperativ ca alegerile să fie organizate în mod democratic și sa fie transparente. Delegația pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-a deplasat în Moldova la începutul acestei toamne, a tras concluzia că schimbările operate în legea electorală, la începutul acestui an, dacă sunt aplicate cum trebuie, vor conduce la alegeri care să se ridice la standardele Consiliului Europei. Ca atare, pentru a avea alegeri corecte și în acord cu standardele internaționale trebuie pur și simplu aplicată legislația care a fost modificată.”

Europa Liberă: Având în vedere că sunteți la curent, cunoașteți foarte bine situația din țară: situația economică, legislația, clasa politică, aveți vreo îngrijorare cu privire la corectitudinea acestor alegeri?

Ögmundur Jonasson: „M-am referit mai devreme la acel raport întocmit de delegația pre-electorală a Consiliului Europei care a ridicat câteva semne de întrebare și a formulat câteva îngrijorări. Când ne vom deplasa în Moldova pentru a monitoriza alegerile vom discuta aceste ingrijorări cu autoritățile.”

Europa Liberă: Toate instituțiile internaționale pun mare accent pe ideea de alegeri transparente și corecte. De ce este atât de important ca alegerile să fie transparente? Ați putea să definiți, pentru cititorii noștri, ce înseamnă alegeri transparente?

Ögmundur Jonasson: „Dacă dorim să trăim într-o democrație, și cred că cei mai mulți dintre noi doresc acest lucru - iar aceasta instituție unde ne aflăm aceste valori le promovează, democrație și drepturile omului - atunci alegerile libere, deschise și transparente sunt fundamentale. Alegerile democratice sunt caracterizate prin transparență, democrație și drepturile omului. Transparență în alegeri inseamnă că inscrierea candidatilor si scrutinul se desfășoară deschis, nu in spatele ușilor închise, după o serie de reguli la care se aliniază toți candidații. Aceasta este una dintre conditiile esențiale pentru a nu se ajunge la fraude.”

XS
SM
MD
LG