Linkuri accesibilitate

Silvia Radu: „Pentru a crea noi locuri de muncă, este important să ne deschidem ţara”


Silvia Radu
Silvia Radu

Candidata independentă la președinție, invitata emisiunii electorale de la EL răspunde întrebărilor Valentinei Ursu

La scrutinul prezidențial din 30 octombrie candidata independentă Silvia Radu ocupă poziția a noua în buletinul de vot. Ea promite să contribuie la elaborarea politicilor care vor genera locuri de muncă. Am întrebat-o mai întâi ce șanse are o femeie să ajungă în fotoliul prezidențial. Și cum o caracterizează ea pe Silvia Radu?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: În timp ce mulţi alegători vorbesc despre nevoia ca la cârma ţării să ajungă un preşedinte tătucă, dumneavoastră spuneţi că Moldova ar avea nevoie de un preşedinte mamă, pentru că statul mult timp a fost orfan. Credeţi că Moldova are nevoie la modul cel mai serios de o femeie în fotoliul prezidenţial? Şi cum o caracterizaţi dumneavoastră pe Silvia Radu, care vrea să ajungă acolo?

Silvia Radu: „Republica Moldova, în primul rând, are nevoie de o persoană onestă şi integră în fruntea ţării, demnă de încredere, să fie o persoană puternică, să fie o persoană responsabilă, să muncească pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ceea ce, din păcate, politicienii noştri nu au demonstrat a face de când s-a declarat independentă Republica Moldova. Eu m-aş caracteriza ca persoană destul de ambiţioasă, puternică, sunt o persoană responsabilă, sunt o persoană autocritică, flexibilă şi care întotdeauna lucrează în echipă.”

Europa Liberă: Dacă e să comparăm cu alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, cine ar avea şanse mai mari, Hillary Clinton la Casa Albă sau Silvia Radu în fruntea Moldovei?

Silvia Radu: „Este foarte greu de răspuns la această întrebare. Suntem două ţări prea diferite ca să facem astfel de comparaţii, fiindcă Statele Unite ale Americii sunt o democraţie dezvoltată, un stat care a demonstrat că, prin democraţie, se ajunge la ceea ce este mai bun pentru cetăţenii săi şi anume să obţii o dezvoltare economică care o face pe această ţară lider la nivel mondial. Din păcate, în Republica Moldova nu avem astfel de situaţii. Și de aceea nu aş compara aceste două ţări şi nici rezultatele alegerilor nu aş vrea să le compar. Dar eu am să lupt până la sfârşit, pentru a căpăta încrederea fiecărui cetăţean din Republica Moldova, pe cât va fi posibil.”

Europa Liberă: Cât de mulţi bani trebuie pentru o campanie electorală ca cea din Moldova? Și cum vă finanţaţi dumneavoastră această campanie?

Silvia Radu: „Trebuie destul de mulţi bani, fiindcă politica este un lucru destul de scump. Eu mă autofinanţez. Majoritatea banilor vor fi din contul meu, fiindcă eu am muncit într-o companie internaţională ultimii 16 ani, am avut acumulări care îmi permit să mă lansez în această luptă politică care presupune şi nişte bani.”

Europa Liberă: La câte cifre se ridică această sumă pentru campania electorală?

Silvia Radu: „La milioane de lei.”

Europa Liberă: Promiteţi locuri de muncă pentru cetăţenii ţării. Cum aţi putea să creaţi mai multe locuri de muncă, dacă, de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, toţi politicienii fac această promisiune, iar lumea continuă să plece peste hotare, pentru că aşa, cum spun oamenii care merg în străinătate, nu au locuri de muncă şi, mai ales, nu au salarii decente?

Silvia Radu: „Pentru a crea noi locuri de muncă, este important să ne deschidem ţara, pentru a atrage capital şi investiţii străine şi a permite investitorilor, prin cetăţeni din Republica Moldova, să-şi poată creşte afacerile în ţară.”

Europa Liberă: Cum poate face un şef de stat un mediu investiţional, un mediu de afaceri mai prietenos decât cel care există?

Silvia Radu: „Preşedintele va avea grijă să înlăture toate barierele care împiedică dezvoltarea atât a întreprinderilor autohtone, cât şi împiedică atragerea capitalului străin. Cum poate fi făcut acest lucru? Spre exemplu, de ce întreprinderile din Republica Moldova nu se pot dezvolta? Am fost la Bălţi la o întreprindere exportatoare de produse în Europa, care nu putea acoperi toate solicitările de peste hotare din motivul că nu aveau oameni suficienţi pentru a-i angaja. Dar oamenii nu puteau acoperi aceste locuri de muncă din motivul că salariul pe care ei puteau să şi-l permită să-l plătească acestor oameni era prea mic ca oamenii să vrea să vină la această întreprindere. Soluţia ar fi, desigur, ca statul să intervină şi să ajute antreprenorii, pentru ca salariile care sunt atât de mici şi se plătesc atât de mari impozite la stat, să fie structurate aceste impozite în aşa fel încât salariile să fie mai mari. Nu zic că impozitele la stat vor fi mai mici, fiindcă o parte din salarii nici nu sunt declarate în Republica Moldova. Și este o problemă şi pentru angajaţi, şi pentru angajatori. De aceea, eu cred că tema impozitării este o problemă foarte mare care nu permite întreprinderilor autohtone să-şi dezvolte mai departe afacerile şi să-şi crească potenţialul lor economic. Pe de altă parte, este important să atragem cât mai mult capital străin, fiindcă am întâlnit, la fel, istorii când multe întreprinderi de peste hotare vor să vină în Republica Moldova şi nimeni nu are grijă să-i întrebe care sunt problemele şi de ce ei nu au rămas în Republica Moldova, atunci când au avut acest interes la început. Cunosc din spusele unui ambasador, chiar recent a venit o companie să deschidă o întreprindere cu 2.000 de locuri de muncă şi au plecat exact peste două săptămâni, negăsind niciun răspuns sau nicio atitudine din partea statului pentru a facilita implementarea acestei investiţii la noi în ţară. Dintr-o parte, nu avem grijă, cei care vor să vină să deschidă aici afaceri cu capital străin sunt, pur şi simplu, ignoraţi. Iar cei care muncesc la noi în ţară nu-şi pot dezvolta afacerile din motivul că, iarăşi, sunt ignoraţi de către cei care guvernează această ţară, fiindcă nu ascultă care sunt problemele lor, pentru a le rezolva şi a le permite lor să îşi crească producţia pentru a mări exportul, prin export a atrage valută în ţară şi a mări încasările la buget. Şi vă asigur că, dacă noi vom micşora impozitele care sunt impuse la salarii, pentru a permite, cel puţin, exportatorilor de produse ca ei să poată să-şi crească numărul angajaţilor, vom avea majorări în defalcările către bugetul de stat, majorări de exporturi şi toţi vor avea de beneficiat, şi cei care produc, şi statul, şi cetăţenii.”

Europa Liberă: Cum veţi stabili relaţia cu Legislativul şi executivul, dacă guvernanţii au pierdut, practic, încrederea din partea cetăţenilor?

Silvia Radu: „Voi crea încă două platforme, pe lângă cea existentă, a Consiliului Suprem de Securitate. Intenţia mea este de a reanima Consiliul Suprem Economic şi a crea un nou consiliu pe lângă preşedintele Republicii Moldova, Consiliul Suprem Civic, unde la masă vor sta atât cetăţenii, cât şi guvernanţii, iar preşedintele va avea grijă ca guvernanţii să audă ceea ce spun cetăţenii şi să întreprindă măsurile necesare, în vederea soluţionării problemelor care vor fi puse în discuţie la aceste consilii supreme ale statului.”

Europa Liberă: Puteţi face predicţii pentru turul doi al alegerilor? În cazul în care nu ajungeţi, pe cine dintre candidaţi îl veţi susţine?

Silvia Radu: „Sunt un candidat independent şi apolitic. Dacă nu voi trece în turul doi, cetăţenii trebuie să aleagă singuri şi să-şi decidă preferinţele, fiindcă noi trebuie să fim responsabili pentru decizia pe care o luăm. De aceea, cred eu, că ei singuri vor trebui să hotărască cui să-şi dea votul.”

Europa Liberă: Cine vă sunt oponenţii candidaţi acum?

Silvia Radu: „Eu am 11 oponenţi candidaţi. Pentru mine absolut toţi 11 sunt la fel. Cu fiecare zi din campanie, eu simt o susţinere tot mai mare din partea cetăţenilor şi nu exclud că voi reuşi.”

XS
SM
MD
LG